Close

Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 102

Wątek: D40 czy D50?

Domyślnie

to prawda, ale nie sądzę żeby z D40 Nikon celował w użytkowników używających manuali - to specyfika lokalnego rynku, który raczej nie jest dla firmy priorytetowym
    D80 też nie gada z manualami, i to już jest dziadostwo

Uważam po prostu, że za dużo wymagacie od tego korpusu - to nie dla Was jest on przeznaczony. Dla Was jest d80 i wyżej. Ten miał być tani i przyjazny w obsłudze dla kompletnych ignorantów fotograficznych - i taki właśnie jest.
    Ostatnio edytowane przez BugsBunny ; 24-03-2007 o 17:19
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

Dla takiego klienta przeznaczone są IMHO zaawansowane kompakty. Taki użytkownik skupia się na kadrze, nie na doborze kilkunastu parametrów z doborem obiektywu włącznie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Xathloc Zobacz posta
    Dla takiego klienta przeznaczone są IMHO zaawansowane kompakty. Taki użytkownik skupia się na kadrze, nie na doborze kilkunastu parametrów z doborem obiektywu włącznie.
    Nikon przestał mieć w ofercie zaawansowane kompakty - nie zauważyłeś? teraz zamiast zaawansowanego kompaktu jest prościusieńka lustrzanka, bo to zabiera klientów innym kompaktom i bardziej przywiązuje do firmy.
    Byli posiadacze luster analogowych nie sięgną po ten produkt, on jest do łapania nowych.
    jakich parametrów - dobór programu tematycznego? jeden z 2 obiektywów?
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BugsBunny Zobacz posta
    to prawda, ale nie sądzę żeby z D40 Nikon celował w użytkowników używających manuali - to specyfika lokalnego rynku, który raczej nie jest dla firmy priorytetowym
    D80 też nie gada z manualami, i to już jest dziadostwo

Uważam po prostu, że za dużo wymagacie od tego korpusu - to nie dla Was jest on przeznaczony. Dla Was jest d80 i wyżej. Ten miał być tani i przyjazny w obsłudze dla kompletnych ignorantów fotograficznych - i taki właśnie jest.
    To dla kogo jest przeznaczony, to tylko bełkot marketingowy. Moja sprawa czego, do czego używam. Problem jest następujący: D40(x) czy to się komuś podoba czy nie, jest klockiem całego systemu. Problem w tym ze mało kompatybilny z resztą zestawu. Swego czasu system nikona był zaraz po pentaxsie najlepiej zgodny w dół. Teraz wszystko jest już w krzakach. A dlaczego, ano dlatego że systemu juz nie budują inżynierowie, tylko specjaliści od robienia wody z mózgu.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymony Zobacz posta
    To dla kogo jest przeznaczony, to tylko bełkot marketingowy. Moja sprawa czego, do czego używam. Problem jest następujący: D40(x) czy to się komuś podoba czy nie, jest klockiem całego systemu. Problem w tym ze mało kompatybilny z resztą zestawu. Swego czasu system nikona był zaraz po pentaxsie najlepiej zgodny w dół. Teraz wszystko jest już w krzakach. A dlaczego, ano dlatego że systemu juz nie budują inżynierowie, tylko specjaliści od robienia wody z mózgu.
    uparłeś się widzę - po prostu dla Ciebie się on nie nadaje, ale nie dla takich był projektowany
    to jest "lokalizacyjnie" kompakt, tylko... będący lustrzanką! na tym się nie buduje systemu, to się ma albo nie.
    Specjaliści nie robią wody z mózgu, tylko kasę, a tanie proste lustro to świetny sposób na odebranie zdobycie klientów w najliczniejszym segmencie rynku, tam gdzie do tej pory królowały zaawansowane kompakty. Co widać w sklepach i statystykach sprzedaży.
    sam widywałem takie obrazki - " jaka jest najtańsza lustrzanka? D50? 350D? to poproszę"

Domyślnie

Nikon przestał mieć w ofercie zaawansowane kompakty - nie zauważyłeś? teraz zamiast zaawansowanego kompaktu jest prościusieńka lustrzanka, bo to zabiera klientów innym kompaktom i bardziej przywiązuje do firmy.
    Byli posiadacze luster analogowych nie sięgną po ten produkt, on jest do łapania nowych.
    jakich parametrów - dobór programu tematycznego? jeden z 2 obiektywów?
    Ależ zauważyłem i bynajmniej nie skupiam się na podejściu firmy Nikon tylko na wygodzie użytkownika. A dla takich osób 2 obiektywy to o 1 za dużo. Jeżeli ktoś zamierza używać programów tematycznych lub trybu auto to tym bardziej zakup lustrzanki jest chorym pomysłem.

Domyślnie

Specjaliści nie robią wody z mózgu, tylko kasę,
    Robią wodę, by zdobyć kasę i to tanim kosztem.

sam widywałem takie obrazki - " jaka jest najtańsza lustrzanka? D50? 350D? to poproszę"
    O widzisz, pierwszy lepszy przykład wyprania mózgu.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jakubas Zobacz posta
    D40x ma wieksza matryce, ale tak naprawde co z tego, skoro wiekszosc uzytkownikow tego aparatu nigdy nie wykorzysta tych 10mpx.
    A skad wiesz czy wykorzysta czy nie wykorzysta? czy kazdy uzytkownik d200 wykorzysuje 10mpx?
    Dla mnie nie jest to zaden argument.

D40x ma wysokie ISO i nizsze szumy, ale na co to sie zda, skoro uzytkownik traci mozliwosc podpiecia praktycznie wszystkich obiektywow f<2.8.
    Chyba naturalnym jest ze uzytkownik lustrzanki typu entry level nie bedzie inwestowal superjasne zoomy czy stalki. Ludzie trzeba zachowac pewna rownowage miedzy jakoscia szkla i jakoscia puszki.

Dla mnie np kupowanie super szkla do d40 jest rownie niezrozumiale jak kupowanie kita 18-55 do d200.
    Jasne i tanie szklo jest na dobra sprawe tylko jedno tzn slawna juz stalka 50mm tylko ze np dla mnie taki zakres jest zupelnie bezuzyteczny, 90% zdjec robie albo na 18mm albo na 100-200 jak chce ustrzelic np jakiegos ptaka.
    Reasumujac Nikon doskonale zdaje sobie sprawe ze wiekszosc ludzi kupujacych taki aparat jak d40 i tak zostaje przy kicie/duble kicie wiec daje im w zamian wysokie uzyteczne iso. Ty ustawisz sobie 2,8 i iso400 ja ustawie sobie 3,5 i iso1600 i jestem rownie (moze nawet bardziej) zadowolony.

Dla mnie kupno D40 (z X lub bez) jest uzasadnione tylko w dwoch przypadkach:
    1. Kupujacy nie ma aspiracji do fotografowania w inny sposob niz przy uzyciu zielonego AUTO
    Moim zdaniem ludzie ktorzy czepiaja sie tego ze d40 ma dobry automat sa conajmniej dziwni tutaj wychodza chyba kompleksy albo moze zazdrosc nie wiem. Przeciez po to jest tryb zielony zeby on dzialal sprawnie zarowno w d50 jak i d70 czy d200.
    D40 jest dla ludzi ktorzy zaczynaja zabawe w fotografie i nie sa jeszcze pewni swoich poczynan na manualu, nikt nie rodzi sie geniuszem fotograficznym i auto jest po to zeby wejscie w swiat foto odbylo sie w lagodny sposob, zeby nie odstraszyc ludzi juz na starcie.
    Niech ten kto nigdy w zyciu nie uzyl trybu automatycznego pierwszy rzuci kamien

Cytat Zamieszczone przez Xathloc Zobacz posta
    Jeżeli ktoś zamierza używać programów tematycznych lub trybu auto to tym bardziej zakup lustrzanki jest chorym pomysłem.
    A niby dlaczego? Wytłumacz to.
    Musisz wiedzieć że D40 kupuje sie dzieciakom, mogą w trudnych warunkach robić lepsze zdjęcia, a te bedą mniej szumieć i jest wiele innych oczywistych powodów które mówią za. A przeciw nie widze żadnego, bo jak ktos chce to ja kupuje i juz. Dodatkowo aparacik jest mały i sympatyczny.
    Ostatnio edytowane przez szymony ; 24-03-2007 o 18:01

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GTM Zobacz posta
    Moim zdaniem ludzie ktorzy czepiaja sie tego ze d40 ma dobry automat sa conajmniej dziwni tutaj wychodza chyba kompleksy albo moze zazdrosc nie wiem. Przeciez po to jest tryb zielony zeby on dzialal sprawnie zarowno w d50 jak i d70 czy d200.
    Całkowicie się z Toba zgadzam. A od siebie dodam, że normalną rzeczą jest że się korzysta również z programów tematycznych.

Domyślnie

Hmm, nie wiem czy wszyscy pamiętają, ale Nikon D40 to miała być tania lustrzanka i jak na razie nici z tego. Nikon D50 to był hit, bo za porównywalne pieniądze, a teraz nawet mniejsze dostawało się w pełni funkcjonalną puszkę, ze śrubokrętem, brecketingiem itd. A co mają pomyśleć ludzie, którzy świadomie wybierają lustro, mają pomysł na szkła, bo najpierw się im przyjżeli, ale są ograniczeni budżetem? Nikon D80?? Przepraszam, ale jest za drogi... To co mam wybrać?? D40?? Niee, zobaczę co u konkurencji.
    Przytoczyłem tutaj mój przykład, bo do zakupu lustra dojrzewałem długo i nie chciałem zaawansowanego kompakta. Fundusze nie pozwalały mi na kupno D80 i całe szczęście nastąpiła wyprzedaż D70s...A co by było gdyby zabrakło D70s i D50?? Zapewne udzielałbym się teraz na innym forum...
    Pozdrawiam
    Dlaczego BODY a nie korpus...?

Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów