Close

Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 102

Wątek: D40 czy D50?

Domyślnie

Reasumując, użytkownicy D40 są zadowoleni ze swojego lustra - I bardzo dobrze, użytkownicy pozostałych Dxxxx tez - czyli tez bardzo dobrze wszystkie pewnie maja swoje wady i zalety, dla jednego duży wyświetlacz będzie ważny, dla drugiego śrubokręt. Imho nie ma sensu przekonywać innych ze nasz cudo jest naj naj. Ważne że nam odpowiada i tyle. A koleżanka Aatka pewnie już wie co jej będzie bardziej odpowiadać i oby się cieszyła z lustra i 1000000 super zdjęć jej życzę
    D7200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Analogicznie wlascieciele D200 powinni jechac i nabijac sie z uzytkownikow D50/70/80 przeciez to lustra dla debili (nieswiadomych, LOL) . Nie działa pomiar swiatła z manualnymi szkłami...
    :P i jeszcze D50 i D70/s maja mały i ciemny wizjer hehe
    D7200

Oszczędny w słowach Awatar jerryjola
    Miasto
    Częstochowa/Karczewice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aatka Zobacz posta
    Witam
    Zdaję sobie sprawę, że były tematy tego typu, ale że upłynęło trochę czasu to możłiwe, że opinie niektórych nieco się zmieniły

Za miesiąc dostanę nowy aparat i nie wiem który z nich wybrać: D50 czy D40?
    Na początku byłam nastawiona na D50, z kolei w D40 wprowadzono kilka zmian.
    Zaznaczam, że jestem amatorem, ale 'orientuję się' w fotografii.

Z góry dziękuję za pomoc
    aatko, mam nadzieję, że wątek Cię jeszcze nie zniechęcił...trochę Cię "olano" i zamiast pomocy, to jest wojna...bez sensu

Spróbuj trochę sprecyzować, to co chcesz fotografować, może będzie Ci łatwiej doradzić...no i czy dostanie przez Ciebie aparatu jest w jakiś sposób uzależnione od kwestii finansowych...
    Ja niedawno też miałem potworny dylemat, co wybrać (sprzedawałem wysłużonego już olka e 300) i kusił mnie d40, d50, d70s i d80 (akurat taki miałem budżet), nie mówiąc o innych firmach - e 400 olka i k1Od pentaxa, 350d i 400 d canona.
    D40 odpadł, ze względu na konieczność współpracy z obiektywami z własnym napędem. No i ergonomia...za mały, chociaż taki e 400 od olka, jeszcze mniejszy, a super leżał w dłoni. K10d odpadł, bo w tej chwili brak jest jasnych obiektywów z AF poza kitem w rozsądnej cenie, a nie chce mi się czekać do jesieni na nowe. Canony - dobry sprzęt, ale obudowa mnie nie przekonała.Pozostały d50, 70s i 80.Wybrałem ostatni - bo budżetowo mnie na to było stać.
    Niedawno i d70s były przez chwilę sporo poniżej 2000 zł. Za to d50 lepiej mi leżał w dłoni od d70s....ale oba są bardzo dobre.
    Kupując d40 nic nie zyskasz, a stracisz-nawet jak go masz dostać - a strata polegać będzie na ograniczeniu Cię w możliwości przyszłego rozwoju
    D40 i d50 mają tyle samo pikseli, a LCD mimo że większy, zdjęć lepszych za Ciebie nie zrobi.
    Mimo iż nie znam Twoich preferencji, to polecałbym Ci d50 +18-70 nikora a w niedługim czasie - chyba że możesz już - 50 1:1.8 nikora. A potem jakaś lampkę zewnętrzną... i jest miodzio. I tylko robić zdjęcia...
    Gdyby nie, że jestem po operacji, to już miałbym 50-tkę przy aparcie, a tak dopiero po świętach
    Ostatnio edytowane przez jerryjola ; 25-03-2007 o 00:38
    Albercik wie lepiej...
    d300...N70-200 VRII + N:35-50-85 f/1.8 i reszta dupereli,

Domyślnie

prz3mo, gorszy dzien masz dzisiaj? Czy ktos tu kogos obrazal? Czy nazwanie rzeczy po imieniu, ze D40 to najbardziej okrojona pucha Nikona jest w jakis sposob politycznie niepoprawne? Czy tez moze przerwanie zachwytow nad bajerami D40, ktore czynia ten aparat po prostu niezastapionym jest nie na miejscu?

Kazdy ma prawo do swojego zdania, a dyskusje sa po to, zeby je toczyc.
    forum.niekojarze.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jakubas Zobacz posta
    prz3mo, gorszy dzien masz dzisiaj? Czy ktos tu kogos obrazal?
    No to chyba ominąłes kilka innych tematow dot. D40, skoro nie zauwazyles, ze ich posiadacze (na forum dot. ich marki) są obrazani.
    Ostatnio edytowane przez prz3mo ; 25-03-2007 o 00:42

Domyślnie

Kazdy ma prawo do swojego zdania, a dyskusje sa po to, zeby je toczyc.
    Kurcze, a fotografia...
    Pozdrawiam, Piotr M

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

No wlasnie... i na pytanie D40 czy D50 odpowiadam D50 wlasnie dlatego, ze to zupelnie inne aparaty.

- czasem te rozmiary moga byc wada, czasem zaleta
    - zdjecia chyba i tak na kompie raczej ogladasz, a LCD ma tylko pogladowo efekt przyblizyc...
    - no wlasnie... bajery. A my tu o narzedziach.
    - ale tak sie sklada, ze mieszkamy w Polsce.

Podsumowujac - nasz kolezanka (ktora troche pominelismy w dyskusji) chyba wie juz wszystko a propos tych dwoch aparatow, i teraz sama musi sobie odpowiedziec na pytanie, co chce z tym aparatem robic, a nastepnie sama podjac decyzje. Proponuje EOT.
    tu można zamówić tego nikona, myślę, że w dobrej cenie. Więc problemu nie będzie.

Bardzo dziękuję za pomoc, teraz już nie mam wątpliwości ;)

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

ucięło mi troszkę 'wypowiedż'. No więc wybrałam D50 I jeszcze raz dzięki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Władca Pixeli Zobacz posta
    Na innych forach widziałem osoby bluzgające na Nikona, kiedy to po dokupieniu drugiego obiektywu do D40 okazywało się, że on nie pracuje. Na zwrot aparatu było za późno, więc musieli zwracać obiektyw.
    A ja na tym forum widzialem chyba tylko jeden post, kogos (nazwanego tu ogolnie nieswiadomym) kto był zdziwiony po zakupie D40, ze nie wspolpracuje z szkłami bez silnika.
    Za to widzialem wiecej postow ludzików (swiadomoych ) posidaczy D50/70/80, ktorzy byli zdziwieni, ze nie działa pomiar swiatła z manualnymi szkłami (bez procesora)...
    Ciekawe, co?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aatka Zobacz posta
    ucięło mi troszkę 'wypowiedż'. No więc wybrałam D50 I jeszcze raz dzięki.
    No i swietnie Czekamy zatem na zdjecia

Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów