Close

Strona 41 z 338 PierwszyPierwszy ... 3139404142435191141 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 410 z 3379

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomwidlak Zobacz posta
    Ja rozumiem ze TY mozesz potrzebowac wiekszy dysk, ale duzo ludzi, jak nie wiekszosc, nie pracuje na 20GB pliku i 60GB w wiekszosci przypadkow jest na styk dla W7, przy umiejetnym ustawieniu systemu.
    60 GB (56 GB realnie) na system+programy w tym gry+trochę muzyki+przestrzeń na choćby ściągnięcie filmu Full HD? - nie jestem przekonany

Dla kogos kto tak wlasnie uzywa komputera bezsensem jest placenie za 120GB kiedy i tak nie bedzie uzywal wiecej niz 40GB.
    Jakoś wątpię by statystyczny użytkownik nowoczesnego multimedialnego PC nie używał więcej niż 40 GB dysku.

I na czym Ty trzymasz te pliki po 20GB ? Masz same SSD ? Czy masz tylko jeden ten plik ?
    Tak, dobrze się domyślasz, używam SSD jako magazyn, a archiwizowanie setek GB na SSD jest dzisiaj tak tanie że każdy tak robi (:

Ja nie wylaczam page file jako ze mam 8GB pamieci i raz na dluzszy czas zdarza mi sie wykorzystac go na maxa.
    Ja mam 16 GB RAM (nie chwaląc się oczywiście (-: ) i większego użycia niż te 6,4X GB jeszcze nigdy nie widziałem.

ps. a tyle pamięci kupiłem bo było tanio i nie chce mi się drożej dokupować za 2 lata, kiedy 8 GB pewnie będzie mało + nie kupiłbym pewnie pamięci na tych samych kościach, o identycznych parametrach = prawdopodobieństwo gorszej stabilności
    Ostatnio edytowane przez Kyle ; 26-09-2011 o 19:53

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    60 GB (56 GB realnie) na system+programy w tym gry+trochę muzyki+przestrzeń na choćby ściągnięcie filmu Full HD? - nie jestem przekonany

Jakoś wątpię by statystyczny użytkownik nowoczesnego multimedialnego PC nie używał więcej niż 40 GB dysku.
    Dysk systemowy jest na system, jak nazwa wskazuje. Po co zasmiecac go takimi rzeczami jak muzyka czy filmy ? Po to jest magazyn. Na dysku systemowym SSD instaluje sie system, programy i rzeczy ktore wymagaja szybkosci, jak np w moim przypadku katalog i previews Ligtroom'a. Jedna z pierwszych rzeczy ktore robie to przenosze wszystkie foldery uzytkownika oraz page file na magazyn, i dla nie zasmiecania systemowego i dla bezpieczenstwa. Zanim zalozylem SSD mialem 2 x 36GB SAS w RAID0, wiec jestem przyzwyczajony do malej systemowki i jak juz wspominalem - moim sposobem dziala wszsytko idealnie. Gdybym mial 120GB na system to dalej bym mial zajete 40GB - dla wiekszosci ludzi w ten sposob 60GB jest bardzo dobrym i ekonomicznym rozwiazaniem.

Ja mam 16 GB RAM (nie chwaląc się oczywiście (-: ) i większego użycia niż te 6,4X GB jeszcze nigdy nie widziałem.

ps. a tyle pamięci kupiłem bo było tanio i nie chce mi się drożej dokupować za 2 lata, kiedy 8 GB pewnie będzie mało + nie kupiłbym pewnie pamięci na tych samych kościach, o identycznych parametrach = prawdopodobieństwo gorszej stabilności
    Moj komputer uzywa FB-DIMM ktora jest nieco drozsza, wiec dla tego ze raz na ruski rok zajme cala pamiec nie bede doplacal. A kiedy dochodzi do 8GB ? Zdarzylo sie pare razy, jak mialem otwartego PS z paroma exportami z LR, i obrabialem duza ilosc fot w LR. Po paru godzinach pojawilo mi sie w LR "OUT OF MEMORY", poprostu. Zaznacze tylko ze pracuje na skanach po 450MB.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez toki Zobacz posta
    No to trochę zgłupiałem bo na wielu forach właśnie taka konfiguracja jest zalecana dodatkowo z ustawieniem stałego rozmiaru pliku stronicowania.
    Już pisałem, że mały swap o stałym rozmiarze, to jest rozwiązanie dobre, ale tylko dla systemu na HDD.

W SSD trzeba unikać częstego zapisywania w tym samym miejscu, a z kolei swap na HDD spowolni system, więc najlepiej zrezygnować z pliku wymiany w ogóle.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Dysk systemowy jest na system, jak nazwa wskazuje. Po co zasmiecac go takimi rzeczami jak muzyka czy filmy ? Po to jest magazyn. Na dysku systemowym SSD instaluje sie system, programy i rzeczy ktore wymagaja szybkosci, jak np w moim przypadku katalog i previews Ligtroom'a. Jedna z pierwszych rzeczy ktore robie to przenosze wszystkie foldery uzytkownika oraz page file na magazyn, i dla nie zasmiecania systemowego i dla bezpieczenstwa. Zanim zalozylem SSD mialem 2 x 36GB SAS w RAID0, wiec jestem przyzwyczajony do malej systemowki i jak juz wspominalem - moim sposobem dziala wszsytko idealnie. Gdybym mial 120GB na system to dalej bym mial zajete 40GB - dla wiekszosci ludzi w ten sposob 60GB jest bardzo dobrym i ekonomicznym rozwiazaniem.
    Magazyn podłączam jak potrzebuję ... poprzez USB3. A na dysku "systemowym" musi się mieścić wszystko co często używam. Akurat szukam ciszy, więc SSD + talerzowy HDD wewnątrz PC odpada, a 256 GB SSD powinno mi zupełnie wystarczyć.

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Magazyn podłączam jak potrzebuję ... poprzez USB3. A na dysku "systemowym" musi się mieścić wszystko co często używam. Akurat szukam ciszy, więc SSD + talerzowy HDD wewnątrz PC odpada, a 256 GB SSD powinno mi zupełnie wystarczyć.
    Wiesz, wszystko jest zalezne od potrzeb i priorytetow. Ja pracuje jak juz wspominalem na bardzo duzych plikach, wiec dla mnie wydajnosc dyskow jest priorytetem na samej gorze, bezglosnosc jest dosc daleko na liscie - szczerze nawet lubie jak delikatnie szumi moj komp Dla tego SSD obsluguje tylko Win i programy, magazyn to 3 x 1TB w RAID0, nastepny dysk synchronizuje nowe pliki w folderach uzytkowych co 3h dla bezpieczenstwa (taki bardzo szybki RAID5 dla biednych) a jedyny uzytek dla USB to pelna synchronizacja na zewnwtrzny HDD raz na tydzien.

Ja na Twoim miejscu kupil bym obudowe z wyjsciem sieciowym, wstawil bym ja do szafy gdzies i podlaczyl do routera. Mial bys cisze i staly w miare zwawy dostep do talezowki.

Domyślnie

Zgodze sie z tomwidlakiem, mam 60GB SSD i przy rozsadnym uzytkowaniu spokojnie wystarcza, mam zajete 35-40 GB i kontroluje co jakis czas poziom "zapchania dysku", poczatkowo balem sie, ze bedzie ciezko, bo przyzwyczailem sie do partycji systemowej 250GB, ale okazalo sie, ze mozna.
    Magazyn jest na innym dysku, "gry" sa na innym dysku, film HD tez jest na innym dysku, nie rozumiem magazynowania na SSD.
    Kiedys zawsze RAWy lecialy na pulpit a po przerobieniu materialu wrzucalem je do magazynu, teraz odrazu laduja w magazynie a na pulpicie tylko skrot do katalogu z NEFami....moze nie jest tak szybko jak bezposrednio z SSD, ale na 100% szybciej niz bez SSD

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    Zgodze sie z tomwidlakiem, mam 60GB SSD i przy rozsadnym uzytkowaniu spokojnie wystarcza, mam zajete 35-40 GB i kontroluje co jakis czas poziom "zapchania dysku", poczatkowo balem sie, ze bedzie ciezko, bo przyzwyczailem sie do partycji systemowej 250GB, ale okazalo sie, ze mozna.
    Magazyn jest na innym dysku, "gry" sa na innym dysku, film HD tez jest na innym dysku, nie rozumiem magazynowania na SSD.
    Kiedys zawsze RAWy lecialy na pulpit a po przerobieniu materialu wrzucalem je do magazynu, teraz odrazu laduja w magazynie a na pulpicie tylko skrot do katalogu z NEFami....moze nie jest tak szybko jak bezposrednio z SSD, ale na 100% szybciej niz bez SSD
    Wiesz, mozna tez zrzucac zdjecia swieze na SSD, pracowac nad nimi tam i po skonczeniu przenosic na HDD. Ja jak zmienie kompa na Z68 to mam zamiar dolozyc nastepne Agility3 jako cache dla RAIDu, i wlasnie tam bede zrzucal foty nad ktorymi pracuje, a po skonczeniu bede je wrzucal do magazynu.

I mozesz przeniesc lokacje Pulpitu na magazyn, jak i reszte folderow uzytkownika i nadal wrzucac NEFy na pulpit, same beda ladowac w magazynie

Domyślnie

Wiesz, mozna tez zrzucac zdjecia swieze na SSD, pracowac nad nimi tam i po skonczeniu przenosic na HDD. Ja jak zmienie kompa na Z68 to mam zamiar dolozyc nastepne Agility3 jako cache dla RAIDu, i wlasnie tam bede zrzucal foty nad ktorymi pracuje, a po skonczeniu bede je wrzucal do magazynu.

I mozesz przeniesc lokacje Pulpitu na magazyn, jak i reszte folderow uzytkownika i nadal wrzucac NEFy na pulpit, same beda ladowac w magazynie
    A jak można prosto przenieść cały folder Users na inny dysk?
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

Wiesz, mozna tez zrzucac zdjecia swieze na SSD, pracowac nad nimi tam i po skonczeniu przenosic na HDD.
    Dokladnie tak robilem, ale zauwazylem, ze szybko trace kontrole nad pojemnoscia dysku

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    nie rozumiem magazynowania na SSD.
    Nikt nic nie magazynuje na SSD. Ja oczywiście żartowałem w tamtym poście (czcionka pochyła).

Chcę by SSD był jedynym dyskiem w obudowie PC (cisza) , więc jak zechcę ściągnąć film full HD to SSD musi to zmieścić. To samo zainstalowanie GRY, czy zapisanie odrobiny muzyki do codziennego słuchania - wszystko na SSD musi się zmieścić. Nie rozumiem instalacji czegokolwiek poza SSD ... przecież chodzi o to by było szybciej (i ciszej = wskazany brak talerzowca). No i czasem obrabiam jakieś filmy HD, więc jak plik ma np. 25 GB, to potrzeba kolejnych 25 GB na plik wynikowy ... czyli do samej obróbki 50 GB to takie minimum, i analogicznie bez sensu byłoby to robić na klasycznym wolnym HDD ... przecież ma być szybciej.

Dysk SSD 60 GB, jako jeden dysk w PC, do normalnego użytkowania czyli filmów, gier, muzyki jest za mały. (nie mylcie tego z magazynowaniem, bo to przecież nieporozumienie - od tego jest dysk klasyczny na USB lub jak kto woli płyty DVD). 120 GB do normalnego, typowego użytku (a nie tylko na samego windowsa + 3 programy na krzyż) powinno jakoś wystarczyć.

Jednak do dodatkowo obróbki video to nawet i 120 GB jest raczej za mały (z tego powodu 120-180 GB sobie odpuściłem)
    Ostatnio edytowane przez Kyle ; 27-09-2011 o 12:35

Strona 41 z 338 PierwszyPierwszy ... 3139404142435191141 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów