Podsumowując:
- 50 1.8D - bardzo szybka bo nie ma silnika, bardzo ostra po domknięciu (od 2.0-2.2 wzwyż), piekielnie ostra jak się ją domknie w okolice 2.8-4.0, za to kiepsko działa pod światło, jest bledsza od wersji G, ma gorszy bokeh, kontrast i kolory niż wersja G (ale nie ma jakiejś przepaści), lekko mydlana na 1.8 na większe odległości (kilka m)
- 50 1.4D - jaśniejsza od poprzedniej, bardzo szybka bo nie ma silnika, bardzo ostra po domknięciu (od 2.0-2.2 wzwyż), piekielnie ostra jak się ją domknie w okolice 2.8-4.0, za to kiepsko działa pod światło, jest bledsza od wersji G (też bez przepaści), ma gorszy bokeh, kontrast i kolory niż wersja G, lekko mydlana na 1.8, bardzo mydlana na 1.4 na duże odległości, na bliskie do 2m jest ok
- 50 1.8G - moim zdaniem (jako reportera) najlepsza 50tka bo: jest szybka i celna (ma więc główny atut wersji D), daje śliczny obrazek, jest użyteczna od 1.8, ma bardzo dobry kontrast i ładny bokeh, dużo lepiej pracuje pod światło i ma lepszą jakościowo optykę (więc ma główne zalety nowych szkieł G), jedyny jej minus to brak f/1.4 co ja osobiście jako reporter ślubny mogę przeżyć tym bardziej że 1.8 jest bardzo użyteczne.
- 50 1.4G - wszystko tak jak 1.8G tyle że to mułczyli daje jasny i piękny obrazek, śliczny bokeh, super praca pod światło, ale jest wolny i to jego główna bolączka - jest baaardzo wolny, w reportażu na średnio jasnej sali się kompletnie nie nadaje. Ostrość dobra na 1.4 na bliskie odległości, na dalsze mydło powidło, na 1.8 już znacznie lepiej, od 2.0 wzwyż cudownie niezależnie od odleglości ostrzenia.
Jako reporter:
- pracując w pojedynkę kupiłbym tandem 50 1.8G + 50 1.4G, 1.4 się przyda na przygotowaniach i w kościele gdzie AF sobie poradzi a z bliska na 1.4 fotki wyjdą miodzio, to samo plener i ewentualnie sala jak jest jasno bardzo, a 50tka 1.8G wszędzie tam gdzie 1.4G nie da rady trafić z AF (czyli głównie sala po 18stej).
- pracując we dwoje (bo mam zamiar zacząć posyłać pracownika swojego z moim sprzętem na śluby) muszę mieć dwie szybkie 50tki, zatem u mnie będzie 50tka 1.8G + 50tka 1.4D. każde z nas weźmie po jednej i każda z nich da radę w każdych warunkach weselnych. 1.4D jest gorsza optycznie bo pod światlo jest kiepska i ma bardziej wyprane kolory, ale różnica nie jest na tyle duża żeby się tym przejmować.
- jak by mi było szkoda kasy i miałbym brać tylko jedną to bym się zastanowił nad 50 1.8G lub 50 1.4D - czyli albo jasność kosztem kontrastu kolorów i pracy pod światło, albo troche ciemniej i ladniej kosztem odrobiny szybkości
Mam nadzieję że zrobią kiedyś super szybką 50tkę 1.4G jeszcze z VR to kupię sobie dwie takie same i będę miał wszystko w d.... poważaniuTymczasem w przyszlym tygodniu napewno 50 1.8G zagości w mojej torbie to wrzucę jakieś sample.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami