FX 1.8
Jako szkło codziennego spacerowego użytku jest b.dobre.Do artyzmów są ciekawsze szkła.
![]()
Szukaj
FX 1.8
Jako szkło codziennego spacerowego użytku jest b.dobre.Do artyzmów są ciekawsze szkła.
![]()
@pawt Nie wiem, czy nie działałeś zbyt pochopnie tak jak ja sugerując, że to wina obiektywu. Sprawdziłem pozostałe obiektywy i okazało się, że to aparat. Na każdym był taki sam (porównywalny) FF.Czyli obiektyw zostaje, a aparat do serwisu :/ Przy okazji wie ktoś może ile kosztuje regulacja AF w D60 ?
50/18G @1,8
18-55 VR @18/f3,5 z najmniejszej odległości:
sigma 70-300
Ostrość ustawiana na napisy na brzegu pudełka.
Warto pamiętać fioletowe obwódki przed obiektem....zielone za...ostrzonym obiektem......
Pewnie ok 120zł brutto.Najlepiej wyślij z obiektywem do którego masz pewność ze ostrzy w punkt na innych body.Znając życie na Postępu skalibrują Ci tak,że będziesz miał jeszcze większego FFa.Ja miałem taką akcję z D90.Po powrocie z serwisu miał jeszcze większy FF (przed wysłaniem też miał FF). Wysłałem ponownie z 35/1,8 który trafia idealnie na innych body i kazałem wyregulować aparat pod to szkło.Body wróciło i teraz trafia świetnie.
@Kali_69 - az tak bardzo pochopnie chyba nie postapilem, bo sprawdziłem body z kitowym obiektywem (ten sam kadr, co przy 1.8 G) i FF nie zauwazylem. Aczkolwiek fakt, ze robilem te testy w ogolnym pospiechu - musialem odeslac obiektyw w ciagu kilku godzin. Pojde do FJ, podepne kolejne obiektywy i sprawdze je pod katem FF.
no ale kitowy czyli 18 -55 to dużo ciemniejsze szkło i nie ma co porównywać na tych samych ogniskiowych
D60 N18-200VR, N35 1.8, Helios 58 2.0, T90, MZ 48, SB 400
popieram!
Kali_69 przymknij szkło do f/3.5 i porównaj ostrość nie zawsze z matrycą CCD jest żyleta od pełnego otworu. Na CMOS-ie lepiej rysuje,poza tym do testu w kitowym wyłącz VR i użyj statywu dla obu szkieł. Od siebie wrzucam na f/1.8 lampkę wielkości puszki piwa na rogu łóżka (biała plama pod),w tle łóżeczko dziecięce drewniane (te plamki z tyłu+zabawka na poręczy) i róg szafy (ten pionowy pasek po prawej)
D700+50mm f1.8G+Di866
Jeśli chodzi o porównanie tych obiektywów, to rozgoryczony jakością zdjęć z pierwszej mojej stałki napisałem te kontrowersyjne zdanie, że kit by sobie poradził. Oczywiście kolejny post i zdjęcia dowodzą tylko tyle, że FF występuje przy wszystkich posiadanych przeze mnie obiektywach. Zrobiłem ten test i zamieściłem zdjęcia dlatego, że dostałem maila od użytkownika forum, który pisał,że też kupił ten obiektyw i ma FF a nie miał problemów z 18-105. Zaproponowałem, żeby zrobił taki test i żeby podzielił się opiniami na forum w tym wątku. Nie każdy ma aparat klasy D90(7000) i nie ma możliwości dokonywania korekt. A amatorzy i "mniej obeznani" (jak ja) są często traktowani jak intruzi, nieczytaci lub niekumaci i boją się zapytać. Oczywiście jest wielu, którzy cierpliwie tłumaczą i wyjaśniają I CHWAŁA IM ZA TO.
I jeszcze jedno. Kiedyś ktoś pisał o zmianie ogniskowej wraz ze zmiana odległości ostrzenia. Nie wydaje się Wan, że kręcąc w kierunku 0,45cm obraz jakby się przybliżał, a w drugim kierunku oddalał. I jako amatora, laika i przeciętnego klienta ciekawi mnie fakt czemu książeczka nie zawiera polskiej wersji tylko jakiś kartonik z rysunkami przeróżnych obiektywów i treści odbiegającej od tego, co w instrukcji.
Jak wypada ostrość tego szkła 50 1.8G na 1.8? Warto dokładać do 1.4G?
Skontaktuj się z nami