Close

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 72

Wątek: Materac

Domyślnie

Ja też właśnie jestem na kupnie materaca i też raczej wybiorę Estrellę Lux. Czytałem że stosunek jakość/cena bardzo duży
    Struś pytałem w sklepie o wersję limited (tą którą podałeś w linku) i dowiedziałem się, że ma tylko jedną stronę z lateksem (warstwa ok 3 cm na sprężynach). Druga to zwykła pianka, więc lepiej wybrać wersję nie limited, bo zmieniasz strony bez obawy o pogorszenie komfortu materaca.
    Warto wiedzieć, że Estrella, Estrella Lux i wersja limited to różne materace

Domyślnie

To wiem ,że z jednej strony pianka a z drugiej latex. Zastanawiam się tylko jak ważne jest odwracanie materaca ?
    Cena normalnej Estrelli Lux jest dla nas zbyt wysoka, dlatego zacząłem również rozważać ten drugi materac.

Domyślnie

Ja tam nie wiem, bo nie mam doświadczenia, ale spotkałem się z opiniami, że jednak dobrze jest obracać materac.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Strus Zobacz posta
    To wiem ,że z jednej strony pianka a z drugiej latex. Zastanawiam się tylko jak ważne jest odwracanie materaca ?
    Cena normalnej Estrelli Lux jest dla nas zbyt wysoka, dlatego zacząłem również rozważać ten drugi materac.
    Ja w końcu, jak pisałem wcześniej, nabyłem Estrellę Lux i jestem diabelnie zadowolony -- śmiało mogę polecić.
    Jeśli chodzi o obracanie, jak Grzybu napisał wyżej -- jest to bardzo istotne, wszyscy zalecają czy nawet uważają za konieczność, taki zabieg.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

wiekszosc materacy odwraca sie gora-dol, a piankowe przod-tyl
    mam nadzieje, ze mnie rozumiecie...

Domyślnie

ja obracam raz na pół roku mniejwięcej, tez uważam że wydłuża to zycie takiego materaca
    do tego również jak kupowałem to wybrałem taki który ma jedną warstwę wew. i po obu stronach taką samą zewnętrzną, więc mam dowolną kierunkowość obrotów choć nie to jest najważniejsze w materacu.
    Podpis zgodny z regulaminem forum

Domyślnie

Parę lat temu prowadziłem temat materacy w firmie. I miałem kilka szkoleń. Nie jestem przedstawicielem żadnej firmy. Dobór materaca jest sprawą bardzo indywidualną. Jak już wspomniano najlepiej poleżeć z 5-10 minut na kilku wybranych materacach, w pozycjach, w których się śpi. Sprzedawcę można poprosić aby się oddalił - człowiek niechętnie kładzie się przy obcej osobie. Nie ma potrzeby płacić niewiadomo jakiej kasy - aczkolwiek sprzedawca powie że na zdrowiu się nie oszczędza.
    Ważne jest aby materac miał min. 5 stref twardości. Kręgosłup podczas snu musi być prosty. Ramię i biodro się zagłębi a szyja, brzuch i nogi będą trochę wyżej. Ważne aby dyski między kręgami w nocy się regenerowały. Prowadzimy siedzący tryb życia. Dyski są ściskane. Jeżeli będą też ściskane w nocy to będą coraz cieńsze i może się zarzyć to co mojemu kumplowi gdy schylił się po szczoteczkę do zębów i tak już został. Wypadł mu dysk.
    Czy to będzie materac kieszonkowy, piankowy (termoelastyczna), lateks, zależy od zasobności portfela. W przypadku alergików ważne jest aby całość była z materiałów sztucznych - czyli raczej pianka, pokrowiec i nitki bez bawełny. Tak aby nie zagnieździły się roztocza i grzyby. Dla mocno pocących się są polecane materace z pokrowcem z srebną nitką. Fajnie by materac miał pokrowiec, który można zdjąć i prać w pralce. Materace mogą mieć różne twardości. Trzeba samemu wypróbować. Materac opisany jako twardy będzie dla osoby ważącej 60 kg bardzo twardy, ale dla osoby ważącej 120 kg już twardy nie będzie. Można kupić dwa osobne ale powstaje zagłębienie po środku. Ostatnio pojawiły się materace gdzie 2 bloki o różnych twardościach są połączone/sklejone. Szkoda że nie było takiego rozwiązania gdy sam kupowałem materac. Ważny jest też stelaż. Do ciężkiego materaca musi być odpowiednio wytrzymały. Myślę, że oferta firm jest porównywalna. Natomiast rozsądny materac ze stelażem można kupić za ok 2,5 tys zł. A na koniec, nie dziwcie się, że po zakupie nowego materaca nie będziecie spać od początku komfortowo. Plecy mogą was boleć nawet pół roku. Zależy jak bardzo poprzedni materac lub wersalka was pokrzywiła.
    Ostatnio edytowane przez perolek ; 08-09-2011 o 09:41
    D90, N18-200, N50/1.8D, SB600,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez perolek Zobacz posta
    A na koniec, nie dziwcie się, że po zakupie nowego materaca nie będziecie spać od początku komfortowo. Plecy mogą was boleć nawet pół roku. Zależy jak bardzo poprzedni materac lub wersalka was pokrzywiła.
    z tym jednym zdaniem zgodzić się nie mogę...
    materac niczego nie naprawia, jesli ktoś nabawił sie skolizy czy innego schorzenia, zwyrodnienie czy skrzywienia
    dobry materac ma za zadanie odciązyć napięte mięśnie i rozlużnić wszystko dając równe podparcie w każdym miejscu lub inaczej... podpierając w kazdym miejscu z bardzo podobną siłą.
    Człowiek który ma mocno skrzywiny kręgosłup będzie uginał go bardziej w innych miejscach a ułożenie kręgosłupa nigdy nie bedzie idealne ale równe podpaccie spowoduje rozlużnienie mieśni i uczucie odprężnia.
    To materac układa się pod nas a nie odwrotnie
    Podpis zgodny z regulaminem forum

Domyślnie

No coz... Ja od 6 lat spie na zwyklym materacu za chyba 80 funtow. Taki |e sprezynami co zaczynaja w tylek wlazic i zyje. I nawet sie wysypiam. Wczesniej przez kilka lat spalem na zwyklej gabce. Taki rozkladany wynalazek mialem. Caly z gabki I te| nie bylo tragedii bo mialem to chyba z 10 lat.
    Teraz musimy kupic materac do nowego mieszkania i nowego lozka. Najchetniej zmiescilibysmy sie w kwocie do 900 zl bo zostalo nam jeszcze sporo innych wydatkow.

Ja wiem |e Estrella Lux jest lux i w ogole ale to mniej wiecej 300-400 zl wiecej ni| chcielibysmy na materac przeznaczyc.

Stad kusi mnie bardziej ten drugi materac z Allegro. Jest latex, jest pianka, sa chyba rozne pokrowce, sa kieszonki, sa strefy, jest 15 lat gwarancji....

Juz sam nawet nie wiem czym ten sie rozni od drozszej Estrell... Moze te| jest troche tak |e placi sie za logo producenta ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wonito Zobacz posta
    z tym jednym zdaniem zgodzić się nie mogę...
    materac niczego nie naprawia, jesli ktoś nabawił sie skolizy czy innego schorzenia, zwyrodnienie czy skrzywienia
    dobry materac ma za zadanie odciązyć napięte mięśnie i rozlużnić wszystko dając równe podparcie w każdym miejscu lub inaczej... podpierając w kazdym miejscu z bardzo podobną siłą.
    Człowiek który ma mocno skrzywiny kręgosłup będzie uginał go bardziej w innych miejscach a ułożenie kręgosłupa nigdy nie bedzie idealne ale równe podpaccie spowoduje rozlużnienie mieśni i uczucie odprężnia.
    To materac układa się pod nas a nie odwrotnie
    Oczywiście w przypadku schorzeń materac może tylko w niewielkim stopniu pomóc. Chodzi mi tylko o to, że ludzie kupując nowy materac, szczególnie za duuuże pieniądze oczekują duuuuużego komfortu spania, a często okazuje się że wstając rano po pierwszej nocy na nowym materacu czują się "połamani". i ten stan może potrwać kilka miesięcy. Na szkoleniach zawsze o tym mówiono. Sam tego doświadczyłem kupując nowy materac. Kilka osób którym doradzałem też tak miało. Gdy śpię w hotelach na delegacjach lub w odwiedzinach u teściowej też wstaję połamany. Natomiast nie zakładam, że wszyscy tak mają.

A ceny.... można kupić materac za 600 zł. Zawsze to lepiej niż wersalka. W końcu ludzie przez kilka tysięcy lat jakoś spali i żyli. Zależy na czym komuś zależy.
    Ostatnio miałem w rękach obiektyw Canon 50/1.8. Nikkor 50/1.8 droższy ok 150 zł naprawdę lepiej jest wykonany (obudowa, metalowy bagnet, itp). Ale zdjęcia z obu niewele się różnią.
    D90, N18-200, N50/1.8D, SB600,

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów