Close

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 72

Wątek: Materac

Domyślnie

No dobra, ja pomecze to odwracanie materaca - w jakim celu sie to robi i czy jest to jakis wymog czy urban legend?
    Bo jesli wymog wplywajacy korzystnie na materac (nie wiem w jaki sposob) to po co w takim razie produkuje sie materace o roznych pokryciach/wypelnieniach z kazdej strony? Przeciez jesli delikwent sie przyzwyczai do miekkiego lateksu to po odwroceniu materaca bedzie mu ciezko spac na twardszym kokosie...

Mozecie mi to wyjasnic ? Bede wdzieczny bo juz sam nie wiem co myslec i czy utrzymac sie w budzecie czy zrezygnowac z czegos na korzysc Estrelli Lux

Sent from my BlackBerry 9900 using Tapatalk

Domyślnie

Byłem na szkoleniach kilku firm produkujących materace i zawsze była mowa o odwracaniu góra dół i przód tył, tak co kilka miesięcy. Mimo zaawansowanej technologii jednak następuje wygniatanie. W przypadku pokrowców zima/lato przekładka następuje przy okazji zmiany pory roku. Firmy te jednak nie miały w ofercie materacy mających na różnych stronach różne twardości. W takim przypadku przewracanie może faktycznie sprawić dyskomfort.
    Moja wiedza jest sprzed 5 lat. Może coś się zmieniło w używanych materiałach.
    Pamiętam, że jedna z firm miała w stalażach i w materach wkładki sprężynujące z jakiś tworzyw używanych w technologii kosmicznej NASA, dzięki którym materac zawsze (gwarancja dożywotnia) miał mieć takie same właściwości, tzn po ugięciu zawsze wróci do tego samego położenia - czyli nie trzebaby było go przewracać. Ale ceny materacy zaczynały się od 6-7 tys. zł plus stelaż 3-4 tys zł. Czyli razem ok 10 tys zł.
    D90, N18-200, N50/1.8D, SB600,

Domyślnie

ja rozumiem sens takiego odwracania jeśli masz symetryczne warstwy z obydwu stron
    w ogóle nie rozumiem sensu kupowania materaca który z jednej strony jest iiny a z drugiej inny...
    Jak już dobierzesz idealny materac dla siebie to po co to zmieniać ?
    ja mam to samo z dołu i z góry.
    w sumie trzeba wspomniećjeszcze o stelażach bo dobry materac to chyba 70% sukcesu trzeba do tego również mieć sensowny stelaż który ma regulację twardości i odpowiedniej giętości szczeble.
    niestety bez tego nie można kozystać w pełni z zalet materaca
    ja za ramę łóżka dałem chyba niecałe 2 tysie a za materace ze stelażami około 4,5 tysia.
    Ale jakby na to spojrzeć to przecież człowiek w łóżku spędza 8 godzin na dobę więc chyba warto w to zainwestować... dobry fotel do kompa kosztuje 800-1000 zł i pewnie nie jeden go ma
    co tam fotel buty naszych żon kosztują podobnie.... czemu więc oszczędzać na własnym zdrowiu ?

więc Strus moja sugestia jest taka zebyś wybrał najwygodniejszy materac dla siebie
    7 strefowy ze zdejmowanym pokrowcem i jesli masz drewniane deski w łóżku to wymieniłbym je na styelaż...
    i nie ma co żałować pieniedzy na to... bo to jedna z lepszych inwestycji
    Ostatnio edytowane przez wonito ; 09-09-2011 o 09:09
    Podpis zgodny z regulaminem forum

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wonito Zobacz posta
    w ogóle nie rozumiem sensu kupowania materaca który z jednej strony jest iiny a z drugiej inny...
    nie bardzo rozumiem co masz na mysli... piankowe materace maja czesto inna konstrukcje,
    ktora nie jest symetryczna i takiego materaca nie obraca sie gora-dol.
    Nalezy za to obrocic go np. raz na pol roku przod-tyl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sote Zobacz posta
    nie bardzo rozumiem co masz na mysli... piankowe materace maja czesto inna konstrukcje,
    ktora nie jest symetryczna i takiego materaca nie obraca sie gora-dol.
    Nalezy za to obrocic go np. raz na pol roku przod-tyl.
    no dokładnie odpowiadam Strusowi że jeśli materac różni się górą i dołem to się go nie obraca
    a moim zdaniem nie ma sensu kupowanie materacy które na górze są miękkie a na dole maja wkładkę kokosową
    czyli defacto kupujeś pseudo dwa materace... to kiepski pomysł.
    kupując natomiast materac który ma symetryczna budowę i po obu stronach identyczne właściwości można obracać go w każdą strone maksymalnie wydłużając jego żywotność beż uszczerbku na komforcie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wonito Zobacz posta
    a moim zdaniem nie ma sensu kupowanie materacy które na górze są miękkie a na dole maja wkładkę kokosową
    czyli defacto kupujeś pseudo dwa materace... to kiepski pomysł.
    sa tez materace ktore maja roznej twardosci pianki, a nie kokos

kupując natomiast materac który ma symetryczna budowę i po obu stronach identyczne właściwości można obracać go w każdą strone maksymalnie wydłużając jego żywotność beż uszczerbku na komforcie.
    i tak nie chce mi sie wierzyc, ze materac moze miec takie same wlasciwosci np. po 10 czy 15 latach...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grzybu Zobacz posta
    Ja też właśnie jestem na kupnie
    Jak można być "na kupnie"...?
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sote Zobacz posta
    sa tez materace ktore maja roznej twardosci pianki, a nie kokos
    oczywiście są ale sam powiedz widzisz w tym sens?
    dobierasz materac do wagi ustawiasz idealnie stelaż spisz sobie pól roku zadowolony a potem...
    obracasz i masz dużo twardszy materac...
    takie materace to raczej oszczędność produkcji zamiast wdóch mają jeden a uzytkownik sobie sam wybiera stronę...
    po co więc kupować taki materac? chyba że jest to jednostronny materac o przemyslanej bydowie, to już kwestia czy będzie wygodniejszy od innych.

ps.
    po 15 latach to by wypadało dom zmienić... nie tylko materac
    Ostatnio edytowane przez wonito ; 09-09-2011 o 09:54

Domyślnie

Hhmmm. I zasadniczo nadal nic nie wiem
    Jesli taki sam z 2 stron to przekroczymy budzet i wezmiemy Estrelle Lux, tylko pokrowiec sobie jeszcze dobierzemy.
    Jesli obie strony rozne to pewnie wezmiemy artbi3 London.
    400-500zl roznicy jednak jest warte zastanowienia...

Sent from my BlackBerry 9900 using Tapatalk

Domyślnie

Strusiu - testowales ktorys z nich? Polozyles sie na chwilke?
    Moim zdaniem to jest najwazniejszy test!
    Ja jak wybieralem z moja druga polowa materac, to czesto bylo tak,
    ze dla niej byl ok, dla mnie nie do przyjecia i oczywiscie odwrotnie
    W koncu jednak znalezlismy taki, ktory pasowal nam obojgu.
    Po tym jak polozylem sie na wieluuuu materacach, na bank bym nie kupil tego "sprzetu" zdalnie, bez wyprobowania.

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów