Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 59

Wątek: Nikon 35mm 1.8

Domyślnie Nikon 35mm 1.8

WItam wszystkich serdecznie. Posiadam Nikona D90 oraz obiektyw kitowy Nikon 18-105. Nadszedl czas na jakas stalke. Najlepszym wyborem dla mnie po przesledzeniu tego forum (i nie tylko) jest Nikon 35mm 1.8. I tu pojawia sie maly problem, gdyz najlepiej przy zakupie jest sprawdzic ten obiektyw z puszka , a niestety ja nie mam takiej mozliwosci. Wiec moge ja jedynie zamowic przez internet. Wszytsko by bylo ok gdyby nie to ze przeczytalem wiele informacji, ze ten obiektyw czesto nie wspolpracuje z Nikonem D90 , chodzi rzecz jasna o FF czy BF i tu sie troche boje takiego zakupu. I teraz pytanie jest nastepujace. Czy ktos wie czy to problem lezy po stronie obiektywu ze sa takie przypadlosci czy tez po stronie puszki. W necie sa rozne informacje na ten temat, ale sa tez w duzych przypadkach takie ze dziala doskonale z D90. Wiec sie zastanawiam, ryzykowac czy nie zamawiajac przez neta. Jak ktos moglby udzielic jakies swoje zdanie na ten temat bym byl bardzo wdzieczny. Pozdrawiam...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hammer555 Zobacz posta
    W necie sa rozne informacje na ten temat, ale sa tez w duzych przypadkach takie ze dziala doskonale z D90.
    Nie inaczej będzie w tym wątku, który założyłeś. Dlatego moja rada jest taka: kup przez internet, rób zdjęcia, ale nie linijkom, tylko normalne, jeśli zdjęcia będą przy normalnym oglądaniu ostre, to super. A jak nie będą, to się będziemy martwić.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Poza tym przy zakupie przez internet masz 10 dni na zwrot bez podania przyczyny.
    Ja kupiłem przez internet do D5000 35 i 50 i jestem zadowolony. Na bateryjkach jakoś średnio trafia, ale w terenie jest spoko.

Domyślnie

Mam już 3 egzemplarz tego obiektywu.1 kupiony przez internet na d300 super a na d90 słabo.2 i 3 na d700 bez korekcji jest super.Najostrzejsze moje szkło,ostrzejsze od topowego 24-70.Ciężko uwierzyć że ta plastikowa wydmuszka tak wymiata.

Domyślnie

Wiec raczej zaryzykuje i kupie. Teraz jak myslicie lepiej nowke czy uzywke ale w stanie rzekomo idealnym?

Domyślnie

Jak możesz sprawdzic używkę to bierz, ale w innym wypadku nowy- cena nie zabija.

Domyślnie

z d90-tką, to się sporo szkieł nie przyjaźni z tego co zauważyłem.....

Domyślnie

Polecam d90 oddać do kalibracji jeśli jest problem z ostrością. Dowiedziałem się od serwisu, że w 90% przypadków niecelność szkła to wina body (mowa o d90/d80). w d300/d700 czy d7000 ten problem prawie nie występuje, nawet bez mikrokalibracji, tak że spokojnie bym brał w necie, a jak coś nie tak to ślij do serwisu tandem, najpierw skalibrują body do wzorca, a jak to nie pomoże to przy okazji cykną szkło.
    l N D3s l N24/2.8 l P 50/1.8 l N55/3.5 l SY 85/1.4 l N105/4.0 l N300/4 VRl
    l X-T10 l F35/1.4 l SY 12/2.0 l

Domyślnie

WIec postanowione, kupuje nowke i zobaczymy , jak by bylo cos nie tak to wysylam do kalibracji i tyle. Dzieki wszystkim za wypowiedzi. Mam jeszcze jedno pytanie troche z innej beczki , sorry ze tu ale juz nie bede zaczynal nowego tematu. Czy oplaca sie sprzedac puszke d90 , dolozyc z 700 - 800 zlotych i kupic uzywke ale w idealnym stanie z licznikiem zdjec okolo 3000 - Nikona D300? Czy jest az tak wielka roznica pomiedzy tymi dwoma?>

Domyślnie

matryca ta sama więc w obrazowaniu żadnej różnicy, większa masa, solidniejszy korpus, lepsze uszczelnienia i lepszy AF, także brak trybów tematycznych.
    35tkę weź przez net, pobaw się nią z bliskiej i dalszej odległości, ma być co najmniej troche lepiej niż kit już od pełnego otworu, w zadnym przypadku gorzej, trafisz za pierwszym razem to fajnie, nie to albo wymiana an inny (ja za drugim razem trafiłem z znośne szkło) albo kalibracja. Później pewnie szkło polubisz.

edit
    ja osobiście bym nie dokładał, wolałbym w szkło to wsadzić )

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów