Szukaj
Po przeprowadzeniu innych testow stwierdzam ze obiektyw naprawde jest super. Tyle ze powtarza sie ta sama sytuacja co pierwszego dnia po zakupie, czyli na dworzu w dzien idealnie, w pomieszczeniu przy zastanym swietle gdzies na 100 zdjec okolo 20 nieostrych. To nie sa zdjecia poruszone. Przykladowo na tych samych ustawieniach robie zdjecie danego obiektu na statywie i pierwsze dajmy ze wyjdzie nie ostro a kolejne (nic nie zmieniajac) wychodza juz ostre. Nie musi to byc pierwsze , moze to byc np 3 gdzie 2 pierwsze wyszly ostre - nic nie zmieniajacWIec nie wiem szczerze mowiac co to za przypadlosc. Zrobilem maly test na bateriach. Ulozylem 3 baterie kolo siebie po lini prostej w poziomie. Robilem zdjecia kazdej z nich ustawiajac ostrosc na srodek z kazdej baterii. i co najlepsze zaczynajac od lewej pozostale dwie na prawo tez byly ostre. Na srodkowej lewa bateria byla rozmyta , prawa i srodkowa ostro, na prawej natomiast dwie na lewo rozmyte , a ta ostra. WIec juz mamy male nie porozumienie. Najlepsze jest to ze jak poworzylem test to juz bylo ok. WIec troche dziwna sprawa. na drugim tescie ulozylem baterie po lini prostej ale w "pionie" czyli pierwsza najblizej mnie i kolejne troche dalej - i tu za kazdym razem idealnie - tak jak powinno byc. WIec wyglada na to ze w ciemnych pomieszczeniach tak jak by troche wariowala ostrosc. Ale jesli chodzi o szybkosc dzialania focusa to torpeda
Jednak jak pisze nieraz niecelnie
![]()
Nikon D7100 , 18-105mm Vr , 35mm f/1.8G, 60mm f/2.8 D, 80-200 f/2.8 D (new) , Sb-910, Mb-d15
Jezeli ktos by mial jakies sugestie co do tej "przypadlosci to bym był bardzo wdzieczny. Dodam jeszcze ze na przykladzie zdjecia twarzy ktora jest lekko przekrecona, celujac w prawe oko , nieraz jest tak ze ostrzy na lewe a prawe lekko rozmyte. Gdy zdjecie jest robione na wprost twarzy jest idealnie. Pozdrawiam i dziekuje za wszelkie wpowiedzi...
Nikon D7100 , 18-105mm Vr , 35mm f/1.8G, 60mm f/2.8 D, 80-200 f/2.8 D (new) , Sb-910, Mb-d15
No to rzeczywiście wygląda to trochę dziwnie. Ja dostałem swoją 35 parę dni temu i jestem naprawdę zadowolony. U siebie zauważyłem drobny FF, ale w sumie to widoczny jest tylko na zdjęciach tablicy testowej, więc nie narzekam, bo nie kupiłem go w celach prowadzenia testów laboratoryjnych![]()
to raczej uroda D90
puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności
To fakt ,ze body moze z tym miec duzo wspolnego, niestety nie mam jak podpiac obiektwu gdzie indziej i sprawdzic , czym bardziej jak robilem testy na FF i BF na linijce i tym podobnym to nie wykazalo nic , czyli jakby idealnie. Tak, czy tak pomimo niektorych "takich bykow" jak popszednio opisywalem to i tak bardzo mi sie to szkielko podoba, czym bardziej ze w 85% zdjec jest idealnie. Chociaz nie powiem ze kusi mnie sprzedanie D90 wraz z 18-105 i kupno D300, no ale to juz inny temat![]()
nic dziwnego, za którymś tam razy do ostrzy tak jak ma być. 35dx działa dobrze jedynie na krzyżowych, na innych to loteria... Z czasem też się lubi "rozjeżdżać"
, taki urok tego szkła. A jak się sprawuje z d90 nie wiem.
A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4
Ja na swoją 35-tkę nie mogę narzekać. Ma ona jednak pewną przypadłość (której np. nie ma 18-55 vr w podobnych okolicznościach), a mianowicie - zazwyczaj w przypadku zdjęć nocnych pojawiają się różnego rodzaju bliki (jeśli tym określeniem nazwać plamki zazwyczaj zielonkawego światła). Mam wrażenie, że powstają na skutek zbyt długo (lub zbyt mocnego) światła napływającego do obiektywu. Czy ktoś z Was też tak ma z tym szkłem? A może to kwestia zbyt mocnego domykania przesłony (ale f9 to chyba nie tak wiele)?
a ja swoja 35 dwa razy juz oddawalem do servisu. Ostrzy losow raz FF raz BF. Sprawdzane na 3 body i na kazdym to samo. Widac mialem pecha ze swoja sztuka.
Skontaktuj się z nami