Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 59

Wątek: Nikon 35mm 1.8

Domyślnie

Również zaoszczędzone pieniążki wolałbym włożyć w obiektywy, co do 35 - ja od razu trafiłem ostrą sztukę, nie wiem jak to jest trafić nieostrą, ale tak jak koledzy napisali - masz 10 dni na jej zwrot także...śmiało
    D7500 - 35/1.8 - 50-100/1.8 - BENRO A-2681m8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zyrafal Zobacz posta
    .... ja od razu trafiłem ostrą sztukę, nie wiem jak to jest trafić nieostrą, ....
    No właśnie, ja też nie wiem jak to jest trafić sztukę na ostrą lub nie. Bo czynników jest za wiele:
    1. może szkło jest samo w sobie nieostre i już,
    2. może szkło być ostre ale AF aparatu nie współpracuje dobrze i w efekcie obraz jest nieostry,
    3. no jeszcze jest możliwość, że szkło jest ostre, AF jest OK ale zdjęcia są do bani bo fotograf nie dał rady.

Załóżmy, że nie rozmawiamy o przypadku numer 3, wtedy jak rozróżnić przypadek 1 od 2? No w sumie można użyć ostrzenia fazowego i LV. No i wiadomo, że jeżeli po LV jest dobrze to AF do regulacji. Ale jak bez odrobiny doświadczenia użytkownik może stwierdzić, że szkło jako takie jest nieostre? Albo co jeżeli mamy do czynienia z łącznie z przypadkami 1 i 2?

No dobra, jaki mam problem z Nikonem D5100+N35/1,8. Testy bateryjkowo-linijkowe wychodzą OK. Ostrzenie fazowe nie jest w 100% powtarzalne, ostrość "pływa" kilka milimetrów za lub przed kreską (a może nie powinienem bagatelizować tych objawów?). Niestety zwykłe fotografowanie wychodzi gorzej. Najczęściej ostrzę na pojedynczy punkt AF (wybieram różne punkty - nie przekadrowuję) i najczęściej uzyskany efekt mnie nie satysfakcjonuje (moim zdaniem jest BF). Takie objawy świadczą nie najlepiej o AF w aparacie ale... ostatnio zakupiłem odpowiednią przejściówkę i zrobiłem kilka zdjęć moim leciwym Heliosem. No i powiedziałbym że w porównaniu z N35/1,8 to Helios jest ostry jak brzytwa, choć ostrość ciężko nim złapać alej jak już złapie to faktycznie jest ostro. No więc może jednak coś nie tak z obiektywem? Tylko czemu czasami zdjęcia z tandemu D5100+N35/1,8 są naprawdę ostre?

No i moje pytania. Czy oddać sam obiektyw do kalibracji? Czy oddać aparat + obiektyw, a może aparat + 2 obiektywy (bo mam jeszcze N18-105)?
    Tak wiem co odpowiecie, idź rób zdjęcia i się nie przejmuj. Staram się, ale więcej niż połowę muszę wywalić bo ostrość jest nie tam gdzie chciałem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GWS Zobacz posta
    No i moje pytania. Czy oddać sam obiektyw do kalibracji? Czy oddać aparat + obiektyw, a może aparat + 2 obiektywy (bo mam jeszcze N18-105)?
    Tak wiem co odpowiecie, idź rób zdjęcia i się nie przejmuj. Staram się, ale więcej niż połowę muszę wywalić bo ostrość jest nie tam gdzie chciałem.
    Jeśli widzisz na zdjęciach, że coś jest nie tak (zakładam, że to nie jest złudzenie wywołane czytaniem zbyt wielu wpisów o BF/FF na forach), to rzeczywiście, oddaj graty do kalibracji, przynajmniej tandem body+najważniejsze szkło.
    Niech skalibrują - i zobacz, czy widzisz poprawę.

Sam miałem taką "schizę" z jednym szkłem, że miałem wrażenie, że nie ostrzy "w punkt". Dodatkowo dostałem furii, bo nie zauważałem żadnej różnicy podczas mikrokalibracji, nieważne, czy ustawiłem 0, czy +20, czy -20 - raz niby ostrzył "w punkt", za chwilę nie, itd.
    Problem się rozwiązał, gdy zapomniałem o całej sprawie i zrobiłem nieco normalnych zdjęć, zamiast fotografować linijki. No i cóż - na linijce jak wół nadal mi wychodzi, że szkło ma widoczny BF (czy tam FF, wszystko jedno). A normalne zdjęcia ostre tam gdzie trzeba. I bądź tu mądry?
    Potem zobaczyłem, że podobnie jest z innymi szkłami, jakie mam. Testy "linijkowe" są niejednoznaczne, mikrokalibracja wydaje się, że w ogóle nie ma wpływu na nic, a zdjęcia wychodzą dobrze i już. Ech...
    35/2 @f/2:
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Mialem ten sam problem tylko z zoomem 24-70.Wydałem 5.5kzł i różnie,przeważnie ostro i w punkt ale potrafił bez przyczyny nagle zamydlić kilka zdjęć i to na powietrzu przy czasach 1/800s.Nie byłem pewny na 100% tego zooma i strasznie mnie to irytowalo.Wszystkie domowe testy wychodzily idealnie a w praniu różnie.Naczytalem się o jego super celnym af i jeszcze bardziej sie irytowałem.Do dziś nie wiem co bylo przyczyną.Z 35/1.8,70-200 i kilkoma innymi obiektywami moje d700 bylo wzorem celnosci a z 24-70 bez szału.Body i obiektyw na gwarancji ale nie potrafiłem się zdecydować na wysyłkę na Postępu.

Domyślnie

Mój 24-70 potwierdza legendę demonicznie skutecznego AF, więc na Twoim miejscu bym wysłał na Podstępu, bo widocznie trafił się feler, a szkoda. A jak się boisz Podstępu, innych polskich serwisów, a także niemieckiego Nikona, to polecam:
    http://www.fixationuk.com/Fixation/Repairs.html
    Szybko, tanio i dobrze (podobno się wykluczają te trzy, u nich nie).
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Dzięki Karolt ale już nie posiadam 24-70.Trudna sprawa była bo obiektyw ogolnie trafiał dobrze ale miewał jakieś nieprzewidywalne zamulenia.Balem się że poleży na Postępu 2 tygodnie i wróci z adnotacją że spełnia normy(im tylko znane).Ogólnie obiektyw fajny ale raczej do niego nie wrocę.Pozdrawiam.

Domyślnie

Mam d90 i używałem dłuugooo N35 1.8 i stwierdzam, że jest to najostrzejsze szkło od pełnej dziury jakie miałem. Wymieniłem trochę stalek na rzecz Nikkora 24-70 2.8, jest super, tez ostry od pełnej dziury ale porównać ciężko bo tu tylko światło 2.8. Nie miałem żadnych problemów z współpracą z D90 i naprawdę polecam te szkło. Robiłem tylko delikatną korektę AF śrubkami , ale to była wina body bo wszystkie moje stalki miały lekką tendencję do FF.
    D90 | N 18-200| N35 1.8G| | SB-600 | i kilka innych gratów...

Domyślnie

Dzisiaj zamowilem tą stalke. Jutro juz powinna byc , wiec zdam relacje jak sie sprawuje z moim body. Pozdrawiam

Domyślnie

Ja też dzisiaj kupiłem (do d5000), ale pewnie będzie po niedzieli. Z zakupami w sklepie internetowym o tyle dobrze, że można bez dyskusji oddać jak coś będzie nie tak.

Domyślnie

A wiec dzis odebralem przesylke. Zrobilem dwu godzinny test, gdyz na wiecej nie mialem czasu. A wiec Szybkosc Ostrzenia jest identyczna jak w kicie 18-105 , zarowno w jasnych pomieszczeniach jak i w ciemnych, rowniez na dworzu. Faktcznie jest osty od pelnej dziury. Na 100 zdjec zrobionych w pomieszczeniach, gdzies z 15-20 jest nieostrych. Natomiast na dworzu na 100 zdjec nieostre bylo tylko jedno. Wiec ogolnie rzecz biarac jestes cholernie zadwowolony. Dziekuje wszystkim za wszelkie porady.
    Nikon D7100 , 18-105mm Vr , 35mm f/1.8G, 60mm f/2.8 D, 80-200 f/2.8 D (new) , Sb-910, Mb-d15

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów