Close

Strona 180 z 371 PierwszyPierwszy ... 80130170178179180181182190230280 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 791 do 1 800 z 3702

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Biorac pod uwage, ze funkcjonalnosc usypiania systemu (takze Windows) polega na szybkim uruchomieniu systemu i jego stanu sprzed uspienia, to czy moglbys rozwinac -- dlaczego niby usypianie Windows nie jest funkcjonalne?
    Chodzi kilka rzeczy:
    1. "Wycieki" pamięci. Programistom ten termin wiele mówi. Z punktu widzenia użytkownika działa to tak, że sprzęt w miarę upływu czasu działa coraz gorzej - wolniej. Dla zdrowotności Windows od czasu do czasu dobrze zresetować, zauważają to nawet laicy. Zostawienie Windows na kilka tygodni bez resetu, czyli wyczyszczenia wskaźników zajętości RAM to bankowe problemy. Właśnie dlatego domyślne usypianie w Viście zastąpiono zamknięciem w 7.
    2. Gubienie i przedawnianie sesji przeglądarki i innych funkcji zależnych od czasu, np dzierżawy zasobów sieciowych. W Windows wszystkie bez wyjątku trzeba odświeżać po podniesieniu. Część próbuje system, część nie. OSX większość robi sam.
    3. Pomimo żądania usypiania Windows czasem tego nie zrobi. Użytkownik laptopa, bo o takich głownie chodzi, nieświadomy po kilku godzinach wyciąga komputer cały gorący z wyprutą baterią bo system zamiast iść spać, czymś ciągle "miele".
    4. Zdarza się że nie wszystko w Windows wstaje tak jak było. Czasem poprzestawiają się okna, coś przestanie reagować, coś zniknie. Nie ma reguły. W OSX nie zdarza się wcale, żeby po podniesieniu cokolwiek było inaczej niż przed uśpieniem.

Wszystko razem działa tak, że japcoka usypia się bez wahania. Szczególnie to wygodne w notebookach. Zamyka się klapę i tyle. Przyzwyczajenie następuje po bardzo krótkim czasie, poprzedzonym często niedowierzaniem: "to już?" "i tyle?". W Windows usypianie zawsze jest połączone z pewną niepewnością czy na pewno się uspał oraz czy wstanie jak trzeba.

No i na koniec mały test: Ilu użytkowników Windows bez obaw i zastanawiania się usypia swojego notebooka z otwartymi i niezapisanymi ważnymi dokumentami?
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 31-08-2011 o 13:02
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Chodzi kilka rzeczy:
    1. "Wycieki" pamięci. Programistom ten termin wiele mówi. Z punktu widzenia użytkownika działa to tak, że sprzęt w miarę upływu czasu działa coraz gorzej - wolniej. Dla zdrowotności Windows od czasu do czasu dobrze zresetować, zauważają to nawet laicy. Zostawienie Windows na kilka tygodni bez resetu, czyli wyczyszczenia wskaźników zajętości RAM to bankowe problemy. Właśnie dlatego domyślne usypianie w Viście zastąpiono zamknięciem w 7.
    2. Gubienie i przedawnianie sesji przeglądarki i innych funkcji zależnych od czasu, np dzierżawy zasobów sieciowych. W Windows wszystkie bez wyjątku trzeba odświeżać po podniesieniu. Część próbuje system, część nie. OSX większość robi sam.
    3. Pomimo żądania usypiania Windows czasem tego nie zrobi. Użytkownik laptopa, bo o takich głownie chodzi, nieświadomy po kilku godzinach wyciąga komputer cały gorący z wyprutą baterią bo system zamiast iść spać, czymś ciągle "miele".
    4. Zdarza się że nie wszystko w Windows wstaje tak jak było. Czasem poprzestawiają się okna, coś przestanie reagować, coś zniknie. Nie ma reguły. W OSX nie zdarza się wcale, żeby po podniesieniu cokolwiek było inaczej niż przed uśpieniem.
    Ok. Fajnie, ze opisales tak szczegolowo. Sieciowe rzeczy mnie nie dotycza, bo generalnie pracuje na kompie nie wpietym do zadnej sieci lokalnej (chociaz, kiedy pracowalem w firmie, w ktorej takowa funkcjonowala -- nie zauwazylem takich problemow). Co do reszty... "Od czasu do czasu", to praktycznie kazdy system trzeba zrestartowac -- chociazby ze wzgledu jego na aktualizacje. U mnie to w zasadzie jedyny powod, dla ktorego to robie. W pozostalym czasie, komputer chodzi non-stop i usypiany jest na noc (chyba, ze cos musi jeszcze porobic, to okreslam akcje, po ktorej zakonczeniu ma isc spac). Nie zdarzylo mi sie jeszcze, zeby system zle sie zachowywal po obudzeniu, albo zeby cos bylo poprzestawiane na ekranie. Malo tego -- zdarza mi sie uspic system razem z odpalonym Nikon Capture NX2, ktory ma otwarte do edycji zdjecie. Biorac pod uwage, jak kaprysnym i podatnym na wszelkie najmniejsze nawet problemy jest to program, tak po wybudzeniu jeszcze nigdy nie sprawil mi zadnej przykrej niespodzianki -- kontynuuje prace tak samo, jak po normalnej przerwie na zrobienie kawy.
    Zapewne to co napisales, wynika z Twojego doswiadczenia z wieloma pecetami (lub czegos innego, co moze byc domena fana i uzytkownika komputerow Apple). Pozostaje mi wiec cieszyc sie tym, ze mnie te przypadki nie dotycza.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Co do reszty... "Od czasu do czasu", to praktycznie kazdy system trzeba zrestartowac -- chociazby ze wzgledu jego na aktualizacje.
    Owe "od czasu do czasu" jest jedynym powodem resetu japcoka.

Nie zdarzylo mi sie jeszcze
    Wyjątek nie tworzy reguły. Bo zachowanie jakie Pan opisał jest wyjątkiem właśnie, nie regułą.

Zapewne to co napisales, wynika z Twojego doswiadczenia z wieloma pecetami (lub czegos innego, co moze byc domena fana i uzytkownika komputerow Apple). Pozostaje mi wiec cieszyc sie tym, ze mnie te przypadki nie dotycza.
    Dokładnie tak. Na tyle ile Pan mnie zna, na pewno wie, że staram się nie opisywać doświadczeń z jednostkowych przypadków. Jeśli jakaś cecha się powtarza na odpowiednio dużej grupie statystycznej, dopiero można ją wiarygodnie potwierdzić. I nie chodzi o fanatyzm applowy, co wielu mi i innym zarzucają. Nie jestem wyznawcą jedynej słusznej religii. Pracowałem wiele lat na wielu systemach, głównie Windows ale i różnych innych, w tym bardzo egzotycznych. Przesiadłem się z główną robota celowo i świadomie na Apple, właśnie dlatego że w OSX nie ma typowych windowsowych problemów. MacPro jest moim głównym komputerem osobistym, z zainstalowanymi trzema systemami, ale mimo to, mam kilka typowych blaszaków z różnymi Linuxami i Windowsami, w tym również serwowymi. Od wielu lat też serwisuję wiele komputerów, głównie oczywiście windowsowych. Doświadczenie jakieś jest i to ciągłe i aktualne. Z tego doświadczenia wynika że wszystkie bez wyjątku systemy z jakimi miałem do czynienia są lepsze, w sensie technicznym, niż Windows.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 31-08-2011 o 13:43
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Mac tez potrafi sie zbiesic przy wstawniu z uspienia - ostatnio np. wykrzaczyl sie finder (bo mial podpiety dysk na USB) i zniknal caly gorny pasek menu i pomogl tylko restart

uzytkuje rownolegle i Maca i Winde 7 i szczerze mowiac dziwia mnie zarowno lamentowania na Winde (wszystkie moje dotychczasowe dzialaja bezproblemowow), jak i peany pochwalne na Maca (tez zdarza mu sie zbiesic)

Tom, robisz dobry marketing, ale jak zestawic to co piszesz, z moimi doswiadczeniami, to z calym szacunkiem, ale trzeba te wypowiedzi dzielic przez 4 co najmniej

podobnie bylo jak czytalem to co piszesz odnosnie dyskow SSD

Domyślnie

żałuj, że nie doczytałeś wątku w którym kolega Tom przekonywał, iż w płytach głównych markowych komputerów prąd płynie szybciej i lepiej niż w składakach

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu Zobacz posta
    Mac tez potrafi sie zbiesic przy wstawniu z uspienia - ostatnio np. wykrzaczyl sie finder (bo mial podpiety dysk na USB) i zniknal caly gorny pasek menu i pomogl tylko restart
    I to też właśnie wyjątek.

jak i peany pochwalne na Maca (tez zdarza mu sie zbiesic)
    Wszystko zależy czy to co być może ktoś znajduje w Macu, jest rozwiązaniem na problemy w Win. OSX ma też wady, wpadki, awarie itd. Jednak porównując do Windows jest tego o dwa rzędy wielkości mniej. Najlepszym dowodem jest fakt, że OSX nie trzeba reinstalować NIGDY, natomiast w Windows to najczęściej wymieniana metoda serwisowa.

Tom, robisz dobry marketing
    To nie marketing, bo mi za to nie płacą. Nawet Apple nie sprzedaję. Robię raczej za "odtrutkę" na wszechobecną Windowsową dominację. Moim zdaniem Windows nie zawdzięcza popularności swoim zaletom i to staram się pokazać.

Cytat Zamieszczone przez krolewicz Zobacz posta
    żałuj, że nie doczytałeś wątku w którym kolega Tom przekonywał, iż w płytach głównych markowych komputerów prąd płynie szybciej i lepiej niż w składakach
    No tak, a płyty główne do Apple to technologia podarowana przez kosmitów. Trochę rzetelności proszę. Wyjaśniłem dość szczegółowo i wydaje się przystępnie w czym tkwi różnica.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 31-08-2011 o 13:53

Domyślnie

Wyjątek nie tworzy reguły. Bo zachowanie jakie Pan opisał jest wyjątkiem właśnie, nie regułą.
    Dlaczego tak zakladasz? Skoro producent systemu umiescil w nim taka funkcjonalnosc, tzn. ze na komputerach testowych dzialala dobrze. Nawet gdyby przymkneli oko, ze na kilku procentach z nich, dzieja sie jakies chocki-klocki, to nadal wiekszosc poprawnie pracujacych, oznacza regule, a te stwarzajace problemy -- wyjatek. Fakt, iz Ty masz do czynienia z pecetami, na ktorych czesciej ta funkcjonalnosc zawodzi, nie jest wina producenta systemu ani samego systemu, tylko uzytkownikow skladajacych komputery z gownianej jakosci czesci, badz producentow komputerow, u ktorych badania i testy, to tylko slowka w ich reklamie, a nie rzeczywistosc.
    Tak wiec daleki bylbym od przyznania Tobie racji, na temat tego, co w doswiadczonym przez Ciebie stanie jest regula, a co wyjatkiem.
    Dodam tylko, ze moje doswiadczenia, to tez nie jeden czy dwa komputery. Co prawda serwisantem nie jestem, ale zaraz zapytam znajomego, ktory ciagle ma pod soba ponad setke roznego rodzaju pecetow, jak wg niego wyglada sprawa ze stabilnoscia usypiania Windows.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Dlaczego tak zakladasz? Skoro producent systemu umiescil w nim taka funkcjonalnosc, tzn. ze na komputerach testowych dzialala dobrze.
    Microsoft zamieścił w systemie mnóstwo funkcji, z których bardzo wiele ma wpadki. Niby dlaczego baza wiedzy Microsoft zawiera tysiące, jeśli nie dziesiątki tysięcy artykułów o problemach i różne sposoby ich rozwiązania. Przy czym nie zawsze działających. Ponowię pytanie. Dlaczego w 7 domyślne usypianie wyłączono?

Kiedyś wpadła mi fajna książka traktująca o Windows NT. Było w niej wplecionych masę wypowiedzi ludzi z różnych zespołów odpowiedzialnych za budowę systemu. Jakich ciekawych rzeczy można się było dowiedzieć to się włos na głowie jeży. Wówczas to wyrobiłem sobie nie zachwiany do tej pory pogląd, że Windows to straszliwie prowizoryczna lepianka. Wiele rozmów z zawodowymi programistami tylko ten pogląd utwierdza.

Ty masz do czynienia z pecetami, na ktorych czesciej ta funkcjonalnosc zawodzi, nie jest wina producenta systemu ani samego systemu, tylko uzytkownikow skladajacych komputery z gownianej jakosci czesci, badz producentow komputerow, u ktorych badania i testy, to tylko slowka w ich reklamie, a nie rzeczywistosc.
    Problem z usypianiem i wybudzanie dotyczy wszystkich komputerów bez wyjątku, w tym drogich i firmowych. Każdy admin który ma pod opieką laptopy w jakiejś firmie wyłącza usypianie bo Pani Krysi po kilku dniach Word przestaje się odpalać. To jest bardzo typowy problem.

Domyślnie

Chodzi kilka rzeczy:
    1. "Wycieki" pamięci...
    2. Gubienie i przedawnianie sesji przeglądarki...
    3. Pomimo żądania usypiania Windows czasem tego nie zrobi...
    4. Zdarza się że nie wszystko w Windows wstaje tak jak było. Czasem poprzestawiają się okna, coś przestanie reagować, coś zniknie...
    Na Viście zdarzyły się u mnie sporadyczne problemy z połączeniem sieciowym, jednak na Win 7 problemy te już u mnie nie występują.
    Mogę się zgodzić z tym, że z czasem w systemie zajęte jest coraz więcej pamięci, jednak pamięci tej nie pożera sam system operacyjny. W moim przypadku, największym pożeraczem pamięci jest przeglądarka Firefox, która jest skonfigurowana tak, aby przechowywać pliki tymczasowe w pamięci RAM.
    Co do rzekomego nieusypania komputera, trzeba wiedzieć o tym, że Windows potrafi wybudzić komputera z uśpienia, aby zainstalować aktualizacje systemu. Niestety, po instalacji łatek, komputer pozostaje włączony. Jest to bardzo wkurzające a opcja ta jest w systemie domyślnie włączona.
    Ostatnio edytowane przez Pebal ; 31-08-2011 o 16:39

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pebal Zobacz posta
    Co do rzekomego nieusypania komputera, trzeba wiedzieć o tym, że Windows potrafi wybudzić komputera z uśpienia, aby zainstalować aktualizacje systemu. Niestety, po instalacji aktualizacji, komputer pozostaje włączony. Jest to bardzo wkurzające a opcja ta jest w systemie domyślnie włączona.
    Potrafi z takiego samego powodu zadziałać odwrotnie, tj zresetować komputer który jest ustawiony żeby nigdy tego nie robić. Pracuje sobie maszyna nad obliczeniami na przykład bity tydzień. Przychodzi któregoś dnia do pracy docent, odpala monitor i widzi radosny komunikat że komputer został uruchomiony ponownie i teraz jest już bezpieczny.

Strona 180 z 371 PierwszyPierwszy ... 80130170178179180181182190230280 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów