szybsza jest od 35 ;]
Na twoim miejscu zostawiłbym N50 1.4D, chyba że nie używasz przysłony 1.4.
PS. Na allegro jest wysyp 50 1.4G, ludziska nie wiedzą co robią^^
Szukaj
szybsza jest od 35 ;]
Na twoim miejscu zostawiłbym N50 1.4D, chyba że nie używasz przysłony 1.4.
PS. Na allegro jest wysyp 50 1.4G, ludziska nie wiedzą co robią^^
Ostatnio edytowane przez kZC_ ; 29-08-2011 o 17:51
FX|D800|D700|2470|50 1.4G|85 1.8G|70200|SB900 | 910 + plecak i pierdoły
"The wicked flee when none pursueth..."
Bogactwo 50-tek jest niestety pozorne: żadna nie zwala z nóg, a ich wady (różne) są trudne do zbagatelizowania. To nie jest dobra wiadomość dla miłośników tej ogniskowej (np. dla mnie).
Moja najnowsza koncepcja: na cyfrze - 24-70 (i jego 50mm) i czekam na odświeżenie 35/2. 50-tka do analoga.
50tka 1.4D to bardzo lubiane przeze mnie szkło i ciężko byłoby mi sie go pozbyć bo chociaż nie używam go na 1.4 bo jest mydlane niestety na tej przysłonie to po domknięciu do 2.0 jest bardzo ostre, od 2.2 bardzo bardzo, i ogólnie z D700 bardzo ładny obrazek daje.
chęć wymiany na 50 1.8G podsyca we mnie posiadana 35tka 1.8G która jest ostra od 1.8, ma sporo lepszy kontrast, kolory, bokeh od 50tki 1.4D, a skoro w swojej 50tce nie używam f/1.4 to taka 1.8 by mi wystarczyła, tym bardziej że byłaby szybka, a obrazek dawałaby ostrzejszy i ładniejszy od obecnej.
Najchętniej kupiłbym 50tkę 1.4G ale z tego co czytałem na weselach w ciemnych salach nie daje rady bo to żółw, i tylko dlatego jeszcze jej nie mam... skoro 50tka 1.8G daje tak samo ładny obrazek jak 35tka 1.8G a jest od niej szybsza i jest na FX to się grubo zastanawiam nad jej kupnem.
;]
Patrząc na Twoją stopkę pozbyłbym się raczej 24 i 50 na rzecz zooma i poczekał![]()
żadnego się nie pozbędę, poprostu dokupię N24-70. a jak bym miał sprzedać swoją 50tkę 1.4D to tylko na rzecz innej 50tki najlepiej 1.4 właśnie, ewentualnie 1.8G chodzi mi po głowie.
;]
Powyżej 50mm - zgadza się, żadna rewelacja. Tyle, że nikt nie wymaga tu (kotleciarstwo) rewelacji, tylko dobrych technicznie zdjęć z trudnych warunków. Ja byłem zmuszony do nabycia tegoż pancerfausta, bo nie mogłem spieprzyć zdjęć. Żadna z omawianych tu stałek mi tego nie gwarantowała.
Powtórzę się: bez względu na to na co go wymienisz nie będzie wyraźnego przyrostu jakości, zastąpisz jedne wady innymi. W każdym razie ja odpowiedzialności za polecanie czegokolwiek nie biorę![]()
Może jutro dotrze do mnie moje nowe szkiełko, to napiszę co i jak VS 35 1.8 VS 50 1.8D, jeżeli będzie ostra od f1.8 jak 35mm i szybka jak 50 D to![]()
Hmm, wyraźnie lepszy jest dla mnie N35 1.8G od N50 1.4D pod względem:
- kontrastu
- kolorów
- bokeh'u
- ostrości na f/1.8
a to spore dla mnie zalety, ustąpia jedynie szybkością i celnością AF, ale że nie jest takim żółwiem jak np 50 1.4G to spokojnie w średnio ciemnych salach daje radę.
Jeśli N50 1.8G będzie taki dobry optycznie jak N35 1.8G, dodatkowo dojdzie brak winiety i lepsza ostrość na brzegach (bo to szkło FX a nie DX), a jeszcze się okaże że jest szybszy jeśli chodzi o AF i pod tym względem zbliży się do N50 1.4D to myślę że warto będzie go kupić. Mało tego, myślę że wiele osób zrobi tak samo.
Do tej 50tki 1.8G jeśli ją kupię, dokupię kiedyś 50tkę 1.4G, użyję jej wszędzie gdzie będzie na tyle jasno żeby AF sobie poradził, a na ciemne sale pójdzie do boju 1.8G i święto.
;]
ooo.. co do winiety to żebyś się nie zdziwił, bo lepiej nie ma..Mi to nie przeszkadza jednak absolutnie, a już przy 2.0 jest duża poprawa. Co do szybkości to podałem wcześniej link porównujący AF z sigmą, która chyba jest najszybsza(?).
kupić i 1.8G i 1.4G = kupić sigmę..![]()
Skontaktuj się z nami