Close

Strona 73 z 104 PierwszyPierwszy ... 2363717273747583 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 721 do 730 z 1040

Wątek: D5100

Domyślnie

Ale nie odjeżdżajmy od tematu. Temat zaczął się od tego postu.
    Cytat Zamieszczone przez donv Zobacz posta
    Ja ostatnio miałem kłopot z lustrem, które podczas każdego zdjęcia bez względu na czas migawki podnosiło się do góry na około 1 sekundę.

Przywróciłem ustawiania fabryczne i wszytko wróciło do normy.
    Cytat Zamieszczone przez pioter m Zobacz posta
    To nie nie jest to samo. W porzadnym aparacie mozna ustawic bardziej dowolna wartosc opoznienia, poniewaz 1sek. to zwykle malo... Wczesniej nikon sam okreslal to, jako 'opozniona ekspozycja' (d80, d90).
    Dobre i to, ale nie do konca, wiec nie besztajcie tak kolegi.
    To znaczy według ciebie podniesienie lustra na 1 sekundę przed migawką, to nie jest wstępnym podniesieniem lustra.
    No, bo jak można było zrobić taką funkcję w tak dziadowskim aparacie jak D5,1k.
    W porządnym ( jak napisałeś ) aparacie, oczywiście, ale w D5,1k po co.
    Aż się nie chce czytać takich postów.
    A co tam. Jutro idę na pocztę odebrać nowego Gripa do mojej dziadowskiej puszki. Pewnie i sam Grip będzie dziadowski, bo dałem za niego całe, 16 eurasi i 15 centów z przesyłką.
    D5100 (Okrojony do swojej ceny (nie wartości)) +Grip + N18-105 +N35/1.8G

Domyślnie

Sam powiedziales, ze dziadowski (dla mnie swietny w swej klasie). Ja napisalem, ze dobrze, ze jest ta funkcja. Nie przeginaj kolego, bo odwracasz kota ogonem.
    Ja i paru innych jednak zdania nie zmienimy, ze nie jest to pelnoprawne wstepne podnoszenie lustra, a jedynie jego namiastka. Prawdziwe wstepne unoszenie lustra pozwala odczekac do pelnego wygaszenia drgan przed wyzwoleniem migawki. Kiedy pracuje sie z teleskopami jest to bardzo przydatne. Tak to masz tylko ficzer do ulotki, bo 1sek to malo. Niestety nikon wymusza zakup drogich korpusow, zeby miec kilka ciekawszych funkcji. To bylby calkiem fajny korpusik do astrofoto, bo maly, lekki i malo szumi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polikon Zobacz posta
    Pewnie i sam Grip będzie dziadowski, bo dałem za niego całe, 16 eurasi i 15 centów z przesyłką.
    No to cudów się nie spodziewaj
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
    A to psikus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polikon Zobacz posta
    Ale nie odjeżdżajmy od tematu. Temat zaczął się od tego postu.

To znaczy według ciebie podniesienie lustra na 1 sekundę przed migawką, to nie jest wstępnym podniesieniem lustra.
    No, bo jak można było zrobić taką funkcję w tak dziadowskim aparacie jak D5,1k.
    W porządnym ( jak napisałeś ) aparacie, oczywiście, ale w D5,1k po co.
    Aż się nie chce czytać takich postów.
    A co tam. Jutro idę na pocztę odebrać nowego Gripa do mojej dziadowskiej puszki. Pewnie i sam Grip będzie dziadowski, bo dałem za niego całe, 16 eurasi i 15 centów z przesyłką.
    D7000
    uniesienie lustra
    D7000
    opóźnienie ekspozycji 1s
    D5100
    jakoś nie widzę tu opisu o wstępnym podnoszeniu lustra,ale ja się nie znam są na forum ludzie bardziej oczytani,ale jak to idzie w parze z praktyką????
    bo tryb opóźnienia ekspozycji to nie to samo co wstępne unoszenie lustra.
    Ostatnio edytowane przez ikar39 ; 25-08-2011 o 23:09
    Nikon

Domyślnie

moze mi ktos powiedziec (bo wiem, ze d5100 nie ma SO w body) czy np. uzywajacat "Nikon AF-S 35mm f1.8 G DX" ktory nie ma SO jest szansa na focenie bez statywu - z reki?? bo przeraza mnie zakup body za £500 i pozniej koniecznosc zakupu soczewki za £1400 (taka cena u mnie za 35mm ze stabilizacja).. mysle czy nie lepiej poszukac jakies body z wbudowana stabilizacja?!

Domyślnie

Dla 35mm stabilizacja jest raczej zbędna. Czas 1/40 z ręki na pewno utrzymasz. Do tego światło 1.8 za jedyne 6-7 stówek, czego w innym systemie nie upragniesz. Pentax 35tke ma dopiero ze światłem 2.4, do tego droższą niż Nikkor, ale jest stabilizacja w korpusie.
    D3000 + N18-55 + T70-200 + Helios 58 | PSAM Mode ON

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lerain Zobacz posta
    Do tego światło 1.8 za jedyne 6-7 stówek, czego w innym systemie nie upragniesz.
    Oj już nie przesadzajmy:
    http://www.e-fotojoker.pl/product/ob...-f-1-8-dt-sam/

...do tego stabilizacja w body

Ale oczywiście bezsensem było by kupowanie stricte do 35mm (nawet biorąc pod uwagę crop) statyw, choć bądź co bądź czasem się przydaje, ale na bank nie w typowych, codziennych sytuacjach.
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
    A to psikus

Domyślnie

dzieki za pomoc, naprawde sie ciesze, ze tu trafilem

p.s. u mnie ta 35tka kosztuje £165 czyli jakies 780zl
    a za sony to podziekuje.. choc pierwszym moim pomyslem byla alpha
    "to be, or not to be" -zabrac sie za fotografie albo sie nie zabierac

Domyślnie

IMHO bardzo nie głupim pierwszym pomysłem.
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cinku Zobacz posta
    mysle czy nie lepiej poszukac jakies body z wbudowana stabilizacja?!
    Tylko wśród lustrzanek Nikona nie szukaj, bo Nikon nie ma takiego body.
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Strona 73 z 104 PierwszyPierwszy ... 2363717273747583 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów