Close

Strona 9 z 13 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 125

Wątek: D90 vs D5100

Domyślnie

Witam,

Od miesiąca posiadam Nikona D5100 z ob. 18-105. Wybierałem między nim, Nikonem D7000 i Canonem 60D. Zdecydowała najniższa cena, chwalona matryca i obrotowy ekranik. Przesiadłem się z hybrydy Panasonic FZ50 i choć oba te aparaty dzieli przepaść, to jednak trudno mi dziś przyznać, że był strzał w dziesiątkę. Pozwolę sobie zatem napisać parę słów o nim, uwzględniając głównie to co mnie w tym aparacie "boli" najbardziej.

1. Wizjer. Pierwsze wrażenie jak najbardziej ok - ładny widok i super jasność. Później szybko wychodzą drobne niuanse. Po pierwsze: brakuje mi pełnego pokrycia kadru - w efekcie często włazi mi coś, czego nie planowałem w nim umieścić (gałąź, latarnia, itd.). Po drugie: jest zdecydowanie za mały - fotografowana scena wygląda jak miniatura i czasem trudno ocenić ostrość. O manualnym ostrzeniu można zapomnieć. Po trzecie: podgląd parametrów pod wizjerem to istny hardcore - cyferki i ikonki są mikroskopijne i tak nadźgane, że korzystanie z nich to zabawa dla twardzieli. Nie wiem jak niektóry mogą twierdzić, że doskonale sprawdza się to zamiast górnego ekranu LCD. Czasem zdarza mi się focić w okularach - tu jest już dramat, bo ciężko jest przystawić je do miniaturowej muszli tak, żeby widzieć i kadr, i te cyferki. Z kolei korekta wady wzroku jest tak maleńka, że mi już nie pomoże. :/

2. Ekran LCD. Zależało mi na obrotowym ekraniku, bo to takie przydatne i wygodne. Tymczasem już w ciągu kilku dni przekonałem się, że to był błąd. Po pierwsze: żeby zmienić lub podejrzeć parametry muszę go non-stop rozkładać. Owszem można parę opcji zmienić przy pomocy pokrętła i przycisków funkcyjnych, ale nie wszystkie. Po drugie: liczyłem, że składany LCD uchroni mnie przed jego zniszczeniem. Niestety, myliłem się - w pierwszym tygodniu odgniotłem w nim dziurkę podczas jego zamykania(!), bo do wnęki w którą się składa dostało się grube ziarenko piasku! Tydzień później udekorowałem go centymetrowej długości rysą, choć dam sobie głowę uciąć, że obchodziłem się z nim jak z dzieckiem. No nie wiem skąd się wzięła. Wniosek: to najgorzej zabezpieczony ekran LCD jaki kiedykolwiek miałem w swoich rękach. Ten z FZ50 służył mi kilka lat i nigdy się nie porysował. Ekran iPhona przy nim wygląda jak pancerny. Po trzecie: jasność, a raczej marność... W pomieszczeniu, ew. w pochmurny dzień jest cacy. Ale przy pełnym słońcu (z maks. ustawieniem jasności LCD) jest tragedia. Oczywiście bez problemu da się zmieniać na nim parametry, ale żeby podejrzeć wykonane zdjęcie, trzeba kombinować jak się ustawić, żeby było cokolwiek widać! Tu przyznam - jest lepiej niż w FZ50, ale iPhone wręcz go miażdży. Po czwarte: obrotowy ekranik miał służyć do wygodnego kadrowania w nietypowych pozycjach. Niby tak, ale tryb LiveView to istna porażka, która nie jest nawet namiastką tego co oferują hybrydy (napiszę bliżej na ten temat w punkcie dotyczącym AF) i korzystanie z niego daje tyle radości, co przeglądanie Internetu na telefonie marki Nokia.

3. Auto Focus. Wybierając D5100 cieszyłem się, że ma aż 11 punktów AF. Bardzo szybko okazało się, że to za mało, bo luki między punktami są tak duże, że często brakuje mi czegoś pośredniego. Zdecydowanie brakuje też punktów na krawędziach kadru. Dodatkowo po wykonaniu ok. 3 tys. zdjęć AF rozjechał mi się przeokropnie i teraz mam fatalny backfocus. Chyba spotkało mnie dokładnie to, o czym pisali posiadacze D7000. Próbowałem ostrzyć manualnie, ale z tym wizjerem to prawie niemożliwe. Inną metodą nieco polepszającą celność AF jest skorzystanie z LiveView, ale prędkość działania AF w tym trybie doprowadza do szału, więc nadaje się tylko do statycznych, pozowanych fotek. W ciemnym pomieszczeniu AF z LiveView to już totalna porażka - celowanie potrafi trwać w nieskończoność. Póki co pozostaje mi z tym jakoś żyć (przynajmniej do czasu podjęcia decyzji o wysłaniu do serwisu). Kolejną irytującą cechą jest konieczność każdorazowej zmiany trybu pracy AF (np. z automatycznego na punktowy) po zmianie programu, bo aparat nie pamięta poprzednich ustawień.

4. Matryca. Wszystkie testy pokazują, że jest znakomita. Na pewno wrażenie robi rozpiętość tonalna - zdjęcia które do tej pory wydawały mi się osiągalne tylko z filtrem ND, tu stają się dostępne w zasięgu ręki. Wysokie akceptowalne ISO też robi wrażenie, ale inżynierowie Nikona chyba wpadli w samozachwyt pisząc oprogramowanie do aparatu. W trybie Auto-ISO niesamowicie brutalnie korzysta z wysokich czułości. 3200 dla niego to standard, nie mówiąc już o tym, że w piękną, słoneczną pogodę potrafi dowalić ISO 800-1200. I tu JPEGowi cykacze dostają ostro po dupie, bo o ile proces odszumiania faktycznie niweluje szum, o tyle równie skutecznie pozbawia zdjęć szczegółów. Podsumowując: łba nie urywa i jeśli ktoś myśli, że uzyska tą matrycą zdjęcia lepsze niż z np. D90, nie wkładając wysiłku w obróbkę RAW jest w wielkim błędzie.

Choć to moja pierwsza lustrzanka, to jednak dziś wybrałbym coś innego. Nikonowi D5100 zdecydowanie brakuje ergonomii. Oczywiście staram się z tym walczyć i mimo wszystko uparcie robię zdjęcia...

Domyślnie

Dzięki za szczerą opinie co do nikona D5100 można powiedzieć że ten model wisi na włosku bo widzę coraz więcej opinii które powodują moją niechęć do kupna tego modelu więc "walka" trwa pomiędzy D90 a D7000 I myślę że mi doradzicie czy lepiej dać ponad 4 tysiaki na D7000 z jakimś słoikiem ;P czy lepiej kupić D90 który będzie dobrze będzie się sprawdzał ze słoikami czy też nie... z góry dziękuje za pomoc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez white5540 Zobacz posta
    Dzięki za szczerą opinie co do nikona D5100 można powiedzieć że ten model wisi na włosku bo widzę coraz więcej opinii które powodują moją niechęć do kupna tego modelu więc "walka" trwa pomiędzy D90 a D7000 I myślę że mi doradzicie czy lepiej dać ponad 4 tysiaki na D7000 z jakimś słoikiem ;P czy lepiej kupić D90 który będzie dobrze będzie się sprawdzał ze słoikami czy też nie... z góry dziękuje za pomoc
    chcesz porady weź d90 a za resztę kup dobre szkła a wrócisz tu i flaszkę no ja nie pije więc butelkę pepsi mi postawisz a kiedyś jak już skompletujesz szklarnie to coś pokroju d7000 na początek 35 f1,8+85f1,8 i zob co to potrafi
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

I chyba tak zrobię :P... butelkę pepsi ok
    Ostatnio edytowane przez white5540 ; 22-08-2011 o 17:38

Domyślnie

I chyba tak zrobię :P... butelkę pepsi ok
    na prawdę to najlepsze wyjście i kup te 2 stałki zob mój podpis tam jest marna matryca d80 boże jak pomyślę toż to prehistoria
    Ostatnio edytowane przez LordRamzes ; 22-08-2011 o 17:44

Domyślnie

Ja na początek dokupiłem stałkę Nikkor 50mm f1.4 G i Sigmę 50-150 mm f/2.8 II APO EX DC HSM i na obecne moje wymagania jest to zestaw wystarczający. Może kiedyś jak będe bogatszy, to zainwestuję we flagowe 24-70(lub 28-70) i 70-200 Nikkora. Dopiero na samym końcu pomyślę o jakimś nowym korpusie. Zanim zdobędę wartościową, wymarzoną szklarnię, to setki użytkowników tego forum przetestują wiele nowych korpusów Nikkona. Zamierzam uczyć się na ich sukcesach i błędach.

Domyślnie

A tak z ciekawości zapytam też jesteś posiadaczem D90 ? bo na stronie z twojego podpisu są bardzo ładne zdjęcia wykonane przez ciebie i mnie ciekawi czy robione D90

Domyślnie

Przy D90 i 35/1.8G tylko nieco z doborem egzemplarza szkła trzeba uważać, nie każde trafia tam gdzie tzreba. Ale jak trafi się (lub wybierze) dobrą sztukę to tylko "cropowanie" pozwala zauważyć niedoskonałości matrycy.

Domyślnie

A tak z ciekawości zapytam też jesteś posiadaczem D90 ? bo na stronie z twojego podpisu są bardzo ładne zdjęcia wykonane przez ciebie i mnie ciekawi czy robione D90
    cała strona oprócz 2-3 zdjęć są robione d80 2-3 zdjęć olympusem sp510 uz (oko i pająk na pewno ) d90 tam pod koniec na pewno bo jego używam do innych celów ale puki co jeszcze ich nie wrzuciłem ale spokojnie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysiozboj Zobacz posta
    Przy D90 i 35/1.8G tylko nieco z doborem egzemplarza szkła trzeba uważać, nie każde trafia tam gdzie tzreba. Ale jak trafi się (lub wybierze) dobrą sztukę to tylko "cropowanie" pozwala zauważyć niedoskonałości matrycy.
    ale to też chyba loteria ja wziąłem 1 jedyny egzemplarz i gra aż miło

Strona 9 z 13 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów