Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: asystent?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez conik Zobacz posta
    tak szukam jelenia...dziekuje wszystkim za zabranie glosu...eot
    dało sie to odczuć
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Jeżeli robi identyczne kadry i sesje i uważasz, że naruszył prawo autorskie to ścigać dostępnymi prawnymi środkami. Ja przeglądając różne książki foto i fora staram się uczyć od 'najlepszych' i bardziej doświadczonych. Koleżanki i koledzy - musicie wiedzieć, że zrzynam od Was większość ujęć i pomysłów i mam już 40GB amatorskich i nie publikowanych zdjęć i będę to robił dopóki mój foto instynkt nie pozwoli mi na stworzenie czegoś w 100% własnego.

:)

Zrobiłem kiedyś podobny kadr dziecka z podobnym bokehem jak Robert Dann tylko w innym lesie i trochę żywszych kolorach ale chyba zbyt podobne więc nie pokazuję.

Każdy każdego naśladuje, mniej lub bardziej, osoby prywatne lub wielkie koncerny. Jeśli ktoś się obawia o swój warsztat i możliwość skopiowania to niech lepiej nie bawi się w asystentów. Z drugiej strony dziwne, że tyle jest portfolio fotografów ślubnych z ich zdjęciami - tu to dopiero jest okazja do copy&paste w technice fotografii. Ciekawe czy oni sypiają spokojnie i czy się przejmują ?
    Ostatnio edytowane przez Jacol ; 22-08-2011 o 14:40
    Z8 | N 24-70 2.8 S II | V 85 1.4 Pro |
    Vivitar 135 2.8 F mount

Domyślnie

Fotografia to sposób widzenia, czucia i myślenia. Tego się nie da opatentować i dobrze o tym wiesz.

Są trzy możliwości.

1. Zatrudniasz kogoś za wynagrodzenie kto jest kumaty, ale fotografia go nie interesuje.
    2. Zatrudniasz kogoś, kogo fotografia interesuje. Wynagrodzeniem jest zdobyta praktyka i wiedza. Jest prawie pewne, że ten ktoś spróbuje powtórzyć temat we własnym zakresie i nie jesteś w stanie mu tego zabronić. Jeśli przekalkuje twoje pomysły zamiast się nimi inspirować, to znaczy, że jest beztalenciem i nie jest dla Ciebie zagrożeniem. Poza tym nie musi widzieć gotowych kadrów, ale wtedy taka nauka za noszenie gratów jest nic niewarta.
    3. Nie chcesz by inni wiedzieli gdzie masz ukryty skarb, schowaj go sam. Znaczy taszcz sprzęt samemu.

Osobiście jestem dość ciekawskim stworzeniem. I gdzie mogę czegoś się nauczyć czy podpatrzeć jakiś sposób tworzenia, tam się mój ryj pcha instynktownie, chociaż sam staram się tworzyć rzeczy których jeszcze nie było. A to, że wszystko już było to inna sprawa.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Myślę, że 99.9% fotek jakie robimy jest podobne do czegoś tam.
    Nawet jak rozmyślnie się na czymś nie wzorujemy to na pewno ktoś robił już coś podobnie.
    Internet z jednej strony ma wiele zalet z drugiej gdy ktoś ma fajny pomysł to szybko inni robią podobnie.
    Nie ma szans na długotrwałe zachowanie niepowtarzalności/ oryginalności pomysłu.

Domyślnie

Tu można zadać takie pytanko: fotka portret laski na moście we Wrocławiu. Oglądamy to i sami idziemy popełnić identyczny kadr tylko z inną modelką. Czy to dobrze czy nie i co jeśli nasze zdjęcie będzie ładniejsze ? Może nie poprzez obróbki ale sam fakt posiadania 'lepszej' modelki ? A jak ktoś zrobi w centrum kadru stokrotkę a my tym samym szkłem, przy tym samym oświetleniu mlecza/bratka i pokażemy w temacie na tym forum to ok czy nie ok ?

Pytanie chyba do ludzi, którzy widzą, że inni się nimi inspirują. Odpowiada Wam to ? Przejmujecie się tym ?

@tomek67: Już same zasady kompozycji, reguła trójpodziału poniekąd narzuca korzystanie z tych samych/podobnych kadrów lub pomysłów na zdjęcie.
    Z8 | N 24-70 2.8 S II | V 85 1.4 Pro |
    Vivitar 135 2.8 F mount

Domyślnie

Trzeba zobaczyć foterów w lubelskim botaniku. W sezonie w sobotę i niedzielę, czekają na mijscówkę w kolejce. Z asystemntem pewnie by ś miał bez klejki. Rozwodzicie się na temat inspiracji, a kolega chce dowiezieć się jak rolować asystenta. Z twojego pierwszego postu wynika wpros, że kolega ma kudłate myśli. Myślę, że rozwiązaniem problemu jest jednak pobiegać po schodach i samemu sobie te lampy poprzestawiać.

conik
    Gość

Domyślnie

wiesz....przestalbys chrzanic bo najzwyczajniej w swiecie mnie obrazasz...nie pytalem jak wyrolowac asystenta....jesli sam tak postepujesz bo widze z tego co piszesz ze masz praktykwe...powodzenia

Domyślnie

Pojawia sie problem umowy z takim kims. O ile prosta sprawa to jego/jej czas w zamian za mozliwosc nauki, sprawa sie komplikuje w przypadku pomyslow...czyli krotko mowiac jak sie zabezpieczyc przed plagiatem... robie sesje, moje pomysly, koszty, ciuchy, makijaz etc apo pewnym czasie taki asystent robi np. podobne zdjecie i teraz slowo przeciw slowu....kto od kogo zerznal.

Podpowiedzcie jak sformulowac zapis w umowie asystent-fotograf aby zabezpieczyc sie przed podobnymi sytuacjami.
    Jeżeli dobrze rozumiem, to chciałbyś zakazać asystentowi np. zdjęć modelek o błękitnych oczach, z biustem w rozmiarze C, ubranych w suknię koloru czerwonego i siedących w pozycji "lewa ręka dotyka nosa, kolano lewe zgięte pod kątem 60stopni a prawa noga wyprostowana".

Chyba za dużo chcesz, ale na szczęście żyjemy jeszcze w na tyle normalnych czasach, że kadrów nie da się opatentować. Jak masz dobre pomysły to one same się obronią.

A asystent-kopista długo nie zajedzie na kopiowaniu.
    Ciebie skopiuje raz, Ty dasz informację na forum (tym czy innym) i za kolejnym razem będzie mu trudniej znaleźć kolejnego mistrza, od którego można skopiować pomysł na sesję.
    Po 3 czy 4tej sesji będzie skazany na zagłodzenie przez brak pomysłów.

Rób zdjęcia i bądź kreatywny, a lampy niech nosi ktokolwiek kto ma ochotę robić to za dziękuję i możliwość obejrzenia jak pracuje bardziej doświadczony kolega.
    Jarod
    "Wychodź na zewnątrz więcej, ale rób mniej zdjęć"

Domyślnie

wiesz....przestalbys chrzanic bo najzwyczajniej w swiecie mnie obrazasz...nie pytalem jak wyrolowac asystenta....jesli sam tak postepujesz bo widze z tego co piszesz ze masz praktykwe...powodzenia
    Oczywiście, że mam asystenta i dzielę się całą wiedzą jaką posiadam, pomaga mi może za to robić zdjęcia poznaje moje miejscówki. Z założenia taki układu daje możliwość popracowania i nauczenia się celem późniejszego pracowania na zdobytym doświadczeniu i wiedzy. Twój pierwszy post mówi wprost że szukasz jelenia. Stąd moja ocena. Jeśli ktoś już na wstępi boi sie o pomysły kadry sztuczki, miejscówki niech lepiej sam taszczy lampy.
    Tak na koniec podpowiem Ci że z takiego współpracownika może kiedyś dorobisz się współpracownika.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów