Close

Strona 1 z 13 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 125

Wątek: D90 vs D5100

Domyślnie D90 vs D5100

Witam.

Jestem nowy na forum więc witam wszystkich
    A teraz do rzeczy:
    Stoję przed ostatecznym wyborem aparatu w moim kręgu zainteresowania jest Nikon D5100 oraz Nikon D90.
    Mam zamiar fotografować:
    - ludzi
    - Makro
    - krajobrazy
    - architektura
    Wiem że D5100 jest nowością no ale tak wiele czytałem o tych 2 modelach i w 99,9% porównaniach wypada lepiej D5100 w testach również D5100... Ale widziałem bardzo mało opinii użytkowników co do tego modelu
    Nie wyczytałem również czy w D90 jest wbudowany silnik AF Bo w D5100 go nie ma o ile dobrze pamiętam... Ale większość nowych obiektywów ma wbudowany własny napęd AF i z tego co mi wiadomo jest on lepszy od tego wbudowanego w aparatach (Wiem również więc nie musicie pisać że obiektywy z AF są droższe)
    Wiem że Nikon D90 jest to staruszek ale ma mniej MP a przy wyższym ISO lepiej mieć więcej MP a D5100 ma ich aż 16.2. Tyle z mojej strony teraz czekam na wasze opinie

Dziękuję i pozdrawiam

PS. zapomniałem dopisać że do obydwu aparatów obiektyw 18-105 A ceny tych dwóch aparatów są takie same
    Ostatnio edytowane przez white5540 ; 20-08-2011 o 20:29

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez white5540 Zobacz posta
    Witam.

Jestem nowy na forum więc witam wszystkich
    A teraz do rzeczy:
    Stoję przed ostatecznym wyborem aparatu w moim kręgu zainteresowania jest Nikon D5100 oraz Nikon D90.
    Mam zamiar fotografować:
    - ludzi
    - Makro
    - krajobrazy
    - architektura
    Wiem że D5100 jest nowością no ale tak wiele czytałem o tych 2 modelach i w 99,9% porównaniach wypada lepiej D5100 w testach również D5100... Ale widziałem bardzo mało opinii użytkowników co do tego modelu
    Nie wyczytałem również czy w D90 jest wbudowany silnik AF Bo w D5100 go nie ma o ile dobrze pamiętam... Ale większość nowych obiektywów ma wbudowany własny napęd AF i z tego co mi wiadomo jest on lepszy od tego wbudowanego w aparatach (Wiem również więc nie musicie pisać że obiektywy z AF są droższe)
    Wiem że Nikon D90 jest to staruszek ale ma mniej MP a przy wyższym ISO lepiej mieć więcej MP a D5100 ma ich aż 16.2. Tyle z mojej strony teraz czekam na wasze opinie

Dziękuję i pozdrawiam

PS. zapomniałem dopisać że do obydwu aparatów obiektyw 18-105 A ceny tych dwóch aparatów są takie same
    Chyba już było wałkowane w paru wątkach.
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=179105

Domyślnie

Serdecznie przepraszam ale jakbym mógł prosić o pozostawienie tego tematu

Domyślnie

Ach, biedni zawodowcy! Muszą się męczyć z D700 i tylko 12 mpixelami. Straszne.

Domyślnie

Wiem że Nikon D90 jest to staruszek ale ma mniej MP a przy wyższym ISO lepiej mieć więcej MP a D5100 ma ich aż 16.2.
    A ja mam 12.1MP i bym się na D5100 nie zamienił...

Sprawa wygląda tak, że:

- czy Cię to wciągnie i zakupisz wiele różnych obiektywów ?
    - czy stać Cię, żeby wszystkie były AF-S ? (niektóre do architektury nadal mają śrubokręt)
    - obiektywy z AF-S są nowocześniejsze i zazwyczaj lepsze (ostrzejsze, dają ładniejsze kolorki)
    - wybór D5100 często nie pozwoli na pożyczenie, choć na chwilę, starszego szkła - czyli w pierwszym momencie wielu szkieł będzie Ci brakować - ale 'czystsza' praca.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasilewk Zobacz posta
    A ja mam 12.1MP i bym się na D5100 nie zamienił...

Sprawa wygląda tak, że:

- czy Cię to wciągnie i zakupisz wiele różnych obiektywów ?
    - czy stać Cię, żeby wszystkie były AF-S ? (niektóre do architektury nadal mają śrubokręt)
    - obiektywy z AF-S są nowocześniejsze i zazwyczaj lepsze (ostrzejsze, dają ładniejsze kolorki)
    - wybór D5100 często nie pozwoli na pożyczenie, choć na chwilę, starszego szkła - czyli w pierwszym momencie wielu szkieł będzie Ci brakować - ale 'czystsza' praca.

Pzdr.
    - Z fotografią mam poważne plany więc będę dokupował obiektywy
    - Na i tu jest ból ale to jeszcze przemyślę ale najprawdopodobniej będę mógł kupować AF-S
    - Ale jak wyżej napisałeś droższe
    - I to jest ból z tym pożyczaniem obiektywów

Ach, biedni zawodowcy! Muszą się męczyć z D700 i tylko 12 mpixelami. Straszne.
    Nie powiedziałem że 12 MP to jest źle masakra i do dup* za przeproszeniem jeżeli kogoś uraziłem to przepraszam

Mnie interesuje czy D90 jest warty uwagi

Domyślnie

Mnie interesuje czy D90 jest warty uwagi
    Chociaż tego modelu nie miałem ale uważam, że napewno jest wart uwagi (sprawdzony przez Wielu i dobra cena). A jak w przyszłości byś kupił nowszy model to ten pewnie pozostanie na stanie
    NEX- 5R

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez white5540 Zobacz posta
    Witam.

Opinii jest mało bo to "świeży" model i mało osób go ma, z czasem pewnie to się zmieni Dużo osób ma D90 i większość opinii na temat wyboru miedzy tymi dwoma aparatami jest od nich...
    Sam stoję przed takim wyborem jak ty i zdecydowałem się na D5100, głownie ze względu na lepszą matrycę (taka sama jak w D7000) i lepsze odwzorowanie barw niż w D90. Jak dla mnie zaletą D5100 jest też uchylny ekranik, Jeżdżę na różnego rodzaju rajdy i zloty motoryzacyjne i czasem ciężko jest w słońcu kadrować z nad tłumu itp.
    Co do śrubokręta to nie jest mi on potrzebny, jest duży wybór obiektywów z wbudowanym silnikiem i nie stanowi to problemu, jedyny minus to taki że trzeba troszkę więcej kasy na niego przeznaczyć, ale przecież nie mam zamiaru kupić na raz 5 obiektywów, z czasem się uzbiera na odpowiedni.

D90 posiada drugi ekranik LCD który jest przydatny w oszczędzaniu baterii i nie tylko, ale musisz sobie sam odpowiedzieć czy jest ci on niezbędny.

Domyślnie

hej, wez D90, ja kupilem i zadowolony jestem, poza tym przejdz sie do sklepu i zlap w dlonie obydwa modele,
    co do obiektywu, sprzedawany on jest ze standardowym kitem 18 - 105
    ale
    warto wziasc najpierw same body a pozniej reszte gotowki przeznaczyc madrze na obiektywy

Domyślnie

O kolega wyżej ładnie napisał tak jak on ja nie będę kupował 5 obiektywów na raz ;D kolejna sprawa jest taka że z tego co wyczytałem do fotografii ludzi czyli tego co będę fotografował najczęściej wraz z przyrodą obiektyw 18-105 dobrze się spisuje :P a z czasem będę dokupował obiektywy. Ja muszę się jeszcze "z tym przespać" ale chyba wybiorę nikona D5100 Myślę że dobrze będzie mi się sprawował dziękuje za porady jeżeli nikt nie chce się już wypowiadać temat można zamknąć

Strona 1 z 13 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów