Close

Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 125

Wątek: D90 vs D5100

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez white5540 Zobacz posta
    Wiem że Nikon D90 jest to staruszek ale ma mniej MP a przy wyższym ISO lepiej mieć więcej MP a D5100 ma ich aż 16.2. Tyle z mojej strony teraz czekam na wasze opinie
    Człowiek z wyobraźnią swoim staruszkiem zmiażdży "wypociny" nie jednego młokosa ... na twoim miejscu nie polegałbym tak bardzo na megapixelach ... a przynajmniej nie obrażaj mojego D 90 Generalnie pomyśl skąd i kiedy weźmiesz te 4000zł - 6000 zł na cywilizowany obiektyw ..... te rozterki nad "jaka puszka" to takie "sra**e w banie" przypominające " Gulczas, a jak myślisz ... ???"
    Ostatnio edytowane przez NIKOLAY ; 20-08-2011 o 22:29

Domyślnie

do portretow polecam stałke 50/1.8, ten kit 18 - 105 to ciemne szklo, stalki daja zazwyczaj wiecej swiatla
    ja wzielem 35/1.8 bo chcialem miec jasne szklo ale nie tylko do portetow

Domyślnie

Ceny obu aparatow sa podobne , ale d90 nie ma 16.2Mpix , lepszej kamerki , itp zbednych bajerow potrzebnych przy foceniu , tak wiec bralbym pod uwage wlasnie dlaczego cenowo sa podobne
    PS: ja wybralem d90 , na Mpix-y nie zwrocilem nawet uwagi , za to poogladalem wiele fotek robionych ow aparatem i mnie wystarczajaco przekonaly, a 2gi lcd-ek daje naprawde duze mozliwosci zmiany ustawien w dosyc szybkim czasie
    D90 / N35 1.8G / N70-300VR 4.5-5.6G

Domyślnie

KubaM piątka - widze ze mamy prawie taki sam zestaw

Domyślnie

....
    Wiem że Nikon D90 jest to staruszek ale ma mniej MP a przy wyższym ISO lepiej mieć więcej MP a D5100 ma ich aż 16.2. Tyle z mojej strony teraz czekam na wasze opinie

Dziękuję i pozdrawiam

PS. zapomniałem dopisać że do obydwu aparatów obiektyw 18-105 A ceny tych dwóch aparatów są takie same
    Po tym co n napisałeś można wywnioskować że g....o wiesz, więc w Twoim przypadku nie ma znaczenia czy kupisz D5100 czy D90 czy D3x.

P.S. nie interesuje mnie to czy weźmiesz moje słowa pod uwagę, ale z w/w bierz D90 - za jakiś czas zrozumiesz i podziękujesz....

Domyślnie

kiedys moj znajomy powiedzial ze nikony z serii czterocyfrowej wogole sie nie licza

Domyślnie

Witam.

Jestem nowy na forum więc witam wszystkich
    A teraz do rzeczy:
    Stoję przed ostatecznym wyborem aparatu w moim kręgu zainteresowania jest Nikon D5100 oraz Nikon D90.
    Mam zamiar fotografować:
    - ludzi
    - Makro
    - krajobrazy
    - architektura
    Wiem że D5100 jest nowością no ale tak wiele czytałem o tych 2 modelach i w 99,9% porównaniach wypada lepiej D5100 w testach również D5100... Ale widziałem bardzo mało opinii użytkowników co do tego modelu
    Nie wyczytałem również czy w D90 jest wbudowany silnik AF Bo w D5100 go nie ma o ile dobrze pamiętam... Ale większość nowych obiektywów ma wbudowany własny napęd AF i z tego co mi wiadomo jest on lepszy od tego wbudowanego w aparatach (Wiem również więc nie musicie pisać że obiektywy z AF są droższe)

Dziękuję i pozdrawiam

PS. zapomniałem dopisać że do obydwu aparatów obiektyw 18-105 A ceny tych dwóch aparatów są takie same

Ty tak na poważnie to piszesz???? nie wiem czy wiesz ale samo body zdjęć nie zrobi i do każdego z tych zagadnień jest odpowiednie szkło , wiadomo zrobisz kitem ale nie po to jest zawansowana w miarę puszka aby z niej robić komakt tylko raczej podpiąć odpowiednie szkło , co do tych mpix no cóż jesteś idealnym kąskiem dla marketingu , ja gdzieś mam zdjęcia ze starej minolty z2 4mpix i do amatorskich potrzeb wystarcza , dla klientów robię na 10-12 mpix i nikt tu nie płacze
    Ostatnio edytowane przez LordRamzes ; 20-08-2011 o 23:22
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

dopiero przy wydruku zdjec powyzej formatu A3 widac jakies tam roznice - gdzies tak czytalem
    ale chyba takich zdjec kolega nie bedzie drukowal?????
    5100 ma lepsza funkcje video tylko
    poza tym trzymalem w rekach 5100
    d90 zdecydowanie lepiej lezy w lapie

Domyślnie

To zależy na czym mu zależy. D5100 też jest dobrym aparatem. Tak jak powiedział - lepsza matryca, lepsze kolory, lepszy tryb filmowania. Za to mniejsze body, mniej przycisków, jedno pokrętło, zapewne mniejszy i ciemniejszy wizjer i brak śrubokręta.

Do portretu może mu brakować tego ostatniego, jeśli chciałby 85mm. Na razie ma tam 35mm i 50mm z AF-S. Kita do takich zastosowań bym nie brał. Sam trzymam go tylko dla szerokiego kąta, ale zastanawiam się nad wyprzedażą stałek, kita i tamronem 17-50mm.

Domyślnie

mi do pelni szczescia tylko brakuje obiektywu Nikona 10 - 24

Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów