Szukaj
Raczej każde zdjęcie trzeba traktować indywidualnie jeśli chodzi o obróbkę. Proponuję podszkolić się i nie przestawać próbować, sięgnąć do literatury i może nawet zmienić monitor, a wypracujesz sobie swój styl. Jednak zasada jest taka, że im mniej obróbki tym lepiej dla zdjęcia.![]()
D700 / D70s / AF-S 24-70 2.8 / AF-S DX 18-70 / AF-S VR 70-300 / SB-900 x 2 / SB-600 / itd...
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Stig
Napisałem podszkolić w obróbce myśląc o możliwości "wyciągania nie udanych zdjęć" a nie o maskowani braku warsztatu.
Z drugiej strony, krytyka powinna być konstruktywna, a nie przypominać walenie obuchem w łeb - gniot, beznadziejne, itp. Zrobiłem to zdjęcie jak zrobiłem, kolory dobrałem jakie mi pasowały. Tobie może się nie podobać, ok, ale nie mieszaj z błotem tylko dlatego, ze odbiega od Twojego wzorca. Zaproponuj coś innego, tak jak np Andrzej500 zrobił. Wydaje mi się, ze forum służy nauce, wymianie poglądów, pokazywaniu wersji alternatywnych, a nie tylko pisaniu - nie podoba mi się
FM3a + Nikkor 50/1.2; M9 + 28/2.8, 50/1.4, 35/1.4; 5D + 50/1.2
IMHO zdjęcie jest słabe i każda próba ratowania tego zdjęcia jest nieudana IMHO.
Modelka z potencjałem ale jak narazie w tym zdjęciu mało wykorzystanym.
Nie wiem czy tylko ja tak mam ale jak patrze na to zdjęcie to mi sie jakoś głowa przekrzywia,kark sobie chyba skręce![]()
Na to samo wychodzi. Nieudane zdjecia sie kasuje, a nie na sile wyciaga cokolwiek, byle tylko forum zasmiecic. Czy to zdjecie, ktore pokazales, to jedyne, ktore zrobiles? Dlaczego? A jesli nie jedyne, to znaczy, ze pozostale byly jeszcze gorsze?
Im predzej dotrze do Ciebie, ze popelniles gniota, tym lepiej. Oczekujesz konstruktywnej krytyki zamiast walenia w leb? Prosze bardzo, ale skoro oczekujesz szacunku ode mnie, to ja poprosze troche szacunku rowniez dla mnie. Trzeba miec zerowe pojecie o fotografii, zeby wystawic takie zdjecie na forum. A jak sie nie ma o tym pojecia, robiac kompletny szajs, to trzeba miec niezly tupet, zeby je w ogole pokazac i oczekiwac krytyki. Tutaj nie ma co krytykowac. Zj...ne jest WSZYSTKO! Odpowiedz mi -- o czym myslales robiac to zdjecie? Co przeanalizowales? Swiatlo, przyslone, czas naswietlania, kadr? Na moje -- kompletnie nic. A skoro je wystawiles, to znaczy, ze jestes przekonany, ze "cyknales fajna fotke". Wiec tlumacze Tobie, ze walnales takiego gniota, ze az wstyd go komukolwiek pokazac. Poogladaj zdjecia, jakie sie tu wystawia. Jesli nie widzisz roznicy miedzy nimi a tym czym nas uraczyles, to znaczy, ze jeszcze dluga droga przed Toba. Nie tylko w nauce fotografowania czy obrobki, ale przede wszystkim myslenia, analizowania i oceny wlasnych mozliwosci.
Uwierz, to co zrobiles, odbiega od wzorca wszystkich tutaj obecnych. Miej troche samokrytyki...
Przywiez te dziewczyne do Swiecia, to Ci pokaze wersje alternatywna.Nie mam ochoty rzezbic w czyms, co nadaje sie jedynie do kosza.
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Może dziwnie mi się wydaje, ale ktoś tutaj kogoś całkiem poważnie obraża.
To, że ktoś nie jest wybitnym artystą (fotografikiem) a tylko amatorem pragnącym pochwalić się czymś,
kimś przed resztą świata (swoją najważniejszą osobą w życiu) nie może być powodem do takiego poniżania nawet, jeśli się uzna, że zdjęcie słabo wyszło.
Argumenty, że słabe, złe kolory, złe coś i jeszcze coś są do przyjęcia.
Ale słownictwo i napastliwość nie.
Czemu?
Bo można skrzywdzić wrażliwą osobę.
x
Korzystalbys z tego forum, gdyby wszyscy tu wrzucali takie zdjecia? Od kogo bys sie uczyl? Czy nauka fotografowania polega na przypadkowym wciskaniu spustu w nowo kupionym aparacie i wrzucanie tego co akurat wyszlo na forum? Mamy tu pisac elaboraty zastepujac tym elementarze fotograficzne, ktore mozna znalezc w kazdej bibliotece? Mamy opsalymi komentarzami uczyc kogos wrazliwosci i umiejetnosci odroznienia dobrego (albo chociaz poprawnego) zdjecia od gniota?Zamieszczone przez andrzej500
I w koncu czym obrazilem autora zdjecia, ze uzyles takiego okreslenia? Ocenilem jego beznadziejne zdjecie -- nazywajac gniota po imieniu.
Ponizania?Zamieszczone przez andrzej500
)) O czym Ty mowisz?
No bardzo mi przykro... Jesli jest az tak wrazliwy i poczuje sie skrzywdzony, moze pojdzie o tym powiedziec mamie... Jak sadzisz?Zamieszczone przez andrzej500
www.SALDAT.pl
Andrzej500
Poniżyć mnie może ktoś, kto jest dla mnie autorytetem, a nie jakiś lokalny, zawieszony w przestrzeni wirtualnej człowiek, (który jest tu guru, wyrocznią - tak przynajmniej widzę po kilkudziesięciu przeczytanych postach).
Mogę się zgodzić z nim, ze zdjęcie nie jest wybitne, może nawet jest złe (jednakże mi się podoba - ma wartość emocjonalną dla mnie, nie jestem tu obiektywny)
Forma wypowiedzi zaprezentowana przez Stiga? No cóż, może mama mu wpoiła, ze tak się robi
Nie chciało mi się przeglądać wszystkich zdjęć umieszczonych przez naszego "guru" ale pierwsze 3 tematy:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=16128
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=16089
Sting pisał, że złe zdjęcia wyrzuca się do kosza, a dobre się leciutko poprawia. Kilka landszaftów podciągniętych w jakimś programie graficznym. Żadna rewelacja.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=10891
Tu oddaję honor. Doskonały warsztat, znakomicie dobrana ekspozycja, A co nowego zdjęcie wnosi? NIc. Jedno z tysiąca w koszyku - Kalendarz ścienny dla ludu.
Tak więc Stig. Nie wyobrażaj sobie, ze masz monopol na wiedzę i Twoje osądy już nie podlegają polemice. Jednakże idziesz w dobrym kierunku, w kierunku braci.
Pozdrawiam
FM3a + Nikkor 50/1.2; M9 + 28/2.8, 50/1.4, 35/1.4; 5D + 50/1.2
Ehhh... zebys Ty chociaz wiedzial od czego zaczac, zeby zrobic takie zdjecia. Widze, ze najgorsze jest to, ze nie wiesz jak wiele jeszcze nie wiesz...
Po pierwsze -- niczym mi nie odebrales honoru, zebys musial mi go oddawac.Po drugie -- a co "nowego" maja wnosic spacerowe portrety? Wytlumacz mi to, znawco. Zanim zaczniesz komentowac moje zdjecia, najpierw naucz sie obslugiwac aparat, zeby zrobic chociaz poprawne zdjecie przypominajace fotke do dowodu.
![]()
www.SALDAT.pl
Skontaktuj się z nami