Close

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 45 z 45

Wątek: Portret

Domyślnie

Jakoś mnie ta dyskusja zniechęciła (agresja źle na mnie działa), być może na długo, do wystawiania i komentowania zdjęć. Co pewnie będzie tylko z pożytkiem dla tego forum...
    Krzysztof Paszkiewicz

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez misialo Zobacz posta
    ...heheheh...
    ...i scenariusz sie powtarza... skrzywdzeni autorzy, ktorzy nie potrafia odpiac emocji od swoich prac i ktorzy nie potrafia zrozumiec, ze fotografia to nie "pstryk" tylko glowa i poczucie dobrego smaku (w wersji najbardziej ubogiej...)
    Kochany, przypomnę tylko tobie że nasza wielka przyjaźń się zaczęła od momentu kiedy jako kompletny amator zamieściłem kiedyś zdjęcie (http://i.pbase.com/g3/47/641147/2/66927088.6x8BV31B.jpg) które nawet nie było takie bardzo złe, miało oczywiście problemy jak teraz widzę, ale ty byłeś tak ironiczny i twój wpis był tak pełen pogardliwej drwiny, że odechciało mi się na jakiś czas na tym forum cokolwiek zamieszczać.

Mam apel do debiutantów: zanim opublikujecie swoje zdjęcie, przestudiujcie przedtem to forum dokładnie, zapoznajcie się z istniejącym standardem i poziomem, i użyjcie własnego zdrowego rozsądku czy zdjęcie które właśnie zamierzacie zamieścić zawiera się solidnie w powiedzmy dolnej połówce zamieszczanych tutaj prac pod względem techniki i kompozycji. Jeżeli nie, to można próbować, studiować, czytać, oglądać zdjęcia na np. www.pbase.com, pytać znajomych, i dopiero jak czujecie się komfortowo że mniej więcej do tej dolnej połówki pasujecie, to proszę bardzo, publikujcie. Miejcie szacunek do obecnych tutaj różnego poziomu zawodowców i zaawansowanych amatorów.

Podobny apel do starych wyg: jest OK powiedzieć początkującemu że jego praca to katastrofa, nawet powinien on to wiedzieć, ale postarajcie się ubrać to w taki ton i takie słowa, użyjcie trochę dyplomacji i dobrego taktu, aby osoba zrozumiała co miała zrozumieć, ale aby jednak nie była osobiście zraniona do żywego. Drwina, kpina i ton w rodzaju "nie marnuj naszego cennego czasu" chociaż może być merytorycznie uzasadniony, to jest jednak całkowicie nieakceptowalny i bardzo bardzo rani.
    A można dokładnie to samo tylko ciutkę życzliwiej. Nie wiesz czy za rok ta osoba nie będzie lepsza o klasę od ciebie. Być może szlajasz z błotem przyszłego Adamsa albo Stieglitza, i on to sobie dobrze zapamięta.
    Ja na przykład krytykę zniosę, a jeżeli słuszną i uzasadnioną, to nawet z wdzięcznością, ale drwinę to już nie, i drwinę to ja sobie zapamiętam na długo...

P.S. Czuję sympatię do autora wątka. Sam byłem w jego skórze pół roku temu...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matka997 Zobacz posta
    no prawda jest taka że jak kto sie uczy i chce oceny a jest nadwrazliwy, to lepiej niech foci osoby, do których ma stosunek emocjonalnie obojetny
    Cytat Zamieszczone przez misialo Zobacz posta
    ...heheheh...
    ...i scenariusz sie powtarza... skrzywdzeni autorzy, ktorzy nie potrafia odpiac emocji od swoich prac i ktorzy nie potrafia zrozumiec, ze fotografia to nie "pstryk" tylko glowa i poczucie dobrego smaku (w wersji najbardziej ubogiej...)

Do obcych zwierząt też można mieć stosunek emocjonalny. Na autorów postów, którzy myślą inaczej niż autor, mają inne poczucie smaku, też można sie obrażać i pisać, że "mają malutki rozumek" oraz wyzywać ich od oportunistów.

Zobaczcie jak 5 lat jeden z forumowiczów zaczynał swoją przygodę z pokazywaniem zdjęć on-line, zobaczcie zdjęcia, przeczytajcie posty:

http://www.onephoto.pl/info.php3?id=25278
    http://www.onephoto.pl/info.php3?id=25728

A teraz pisze:

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    N

Im predzej dotrze do Ciebie, ze popelniles gniota, tym lepiej. Oczekujesz konstruktywnej krytyki zamiast walenia w leb? Prosze bardzo, ale skoro oczekujesz szacunku ode mnie, to ja poprosze troche szacunku rowniez dla mnie. Trzeba miec zerowe pojecie o fotografii, zeby wystawic takie zdjecie na forum. A jak sie nie ma o tym pojecia, robiac kompletny szajs, to trzeba miec niezly tupet, zeby je w ogole pokazac i oczekiwac krytyki. Tutaj nie ma co krytykowac. Zj...ne jest WSZYSTKO! Odpowiedz mi -- o czym myslales robiac to zdjecie? Co przeanalizowales? Swiatlo, przyslone, czas naswietlania, kadr? Na moje -- kompletnie nic. A skoro je wystawiles, to znaczy, ze jestes przekonany, ze "cyknales fajna fotke". Wiec tlumacze Tobie, ze walnales takiego gniota, ze az wstyd go komukolwiek pokazac. Poogladaj zdjecia, jakie sie tu wystawia. Jesli nie widzisz roznicy miedzy nimi a tym czym nas uraczyles, to znaczy, ze jeszcze dluga droga przed Toba. Nie tylko w nauce fotografowania czy obrobki, ale przede wszystkim myslenia, analizowania i oceny wlasnych mozliwosci.

Uwierz, to co zrobiles, odbiega od wzorca wszystkich tutaj obecnych. Miej troche samokrytyki...

Czyż forumowicz nie mówi właśnie o własnym zdjęciu "plującej żabki z uciętą d...."

Każdy kiedyś zaczynał jak widać, proszę wziąć to pod uwagę.

Przychodzi mi na myśl powiedzenie: "Zapomniał wół jak cielęciem był"

Pozdrawiam
    FM3a + Nikkor 50/1.2; M9 + 28/2.8, 50/1.4, 35/1.4; 5D + 50/1.2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    Kochany, przypomnę tylko tobie że nasza wielka przyjaźń się zaczęła od momentu kiedy jako kompletny amator zamieściłem kiedyś zdjęcie (http://i.pbase.com/g3/47/641147/2/66927088.6x8BV31B.jpg) które nawet nie było takie bardzo złe, miało oczywiście problemy jak teraz widzę, ale ty byłeś tak ironiczny i twój wpis był tak pełen pogardliwej drwiny, że odechciało mi się na jakiś czas na tym forum cokolwiek zamieszczać.

(...)

nie przesadzasz...? specjalnie dla Ciebie znalazlem ten watek... [ http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=10030 ]
    trzachnelismy Toba nieco i patrz Pan, jak Ci dobrze idzie teraz... opublikowalbys ten badziew teraz....? i to jeszcze z tym tytulem...? =D

pozdrawiam

m
    :::::: :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: :::::::
    :: wedding photography [http://looanah.com] ::
    :::::: :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: :::::::

Domyślnie

pozwolę sobie wrócić do tego wątku na chwilkę...

sytuacja, która tutaj zaistniała nie jest winą stiga, nie jest też winą acidjazza... jest winą wielu użytkowników i tego, że na palcach można policzyć tych, co starają się zdjęcie poddać analizie i tę analizę chociaż w kilku słowach ująć; może gdyby Autor w pierwszym, drugim, trzecim poście dostał garść szczegółów zamiast półsłówek, może napisałby 'ok, widzę, że to był błąd... postaram się żeby następne było lepsze' koniec dyskusji...
    ...ale nie, dopiero stig zaburzył sielankę, a że On to robi często w stylu karate, to i bolało

Alf zaproponował niedawno, żeby komentarze do zdjęć miały przynajmniej 1 zdanie, trzeba dodać, że w przypadku słabych zdjęć zdanie to powinno być precyzyjną oceną i opisem od pierwszego posta.

Może wtedy udałoby się uniknąć 50 postowego kręcenia się w kółko...

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów