Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Domyślnie Quadro 5000 vs. Tesla C2070

Może głupie to pytanie, ale czy może mi ktoś, łopatologicznie wyjaśnić różnicę między tymi dwoma produktami:

Cenowo jest podobnie, tzn pierwsza trochę ponad 7k zł, druga niecałe 10k zł.

Ale która jest lepsza (wydajniejsza, szybsza) dla kogo?
    Która sprawi się lepiej w jakich zastosowaniach? Która do czego się nadaje przede wszystkim? (nie mówię tu o grach ).
    Ma ktoś może jakieś doświadczenia z tymi/takimi kartami?
    Wychowany na Fuji...

Obecnie - "jedną nogą" w Nikonie... =]

Domyślnie

Generalnie, nVidia Quadro to rodzina kart graficznych. Czyli takich urządzeń służących do wyświetlania obrazu na ekranie monitora komputerowego. Są to karty wykorzystywane w grafice komputerowej. Oparte są na tych samych procesorach graficznych, co karty "cywilne", te do grania i zabawy, natomiast same komponenty są dużo bardziej dokładnie selekcjonowane, dzięki czemu te karty mogą pracować na wyższych parametrach, niż ich "cywilne" odpowiedniki. Do tego mają poodblokowywane różne dodatkowe, mniej lub bardziej przydatne w profesjonalnych zastosowaniach funkcje.
    Natomiast produkty z rodziny Tesla, to są jednostki obliczeniowe służące do liczenia. Wykorzystują zunifikowane jednostki cieniujące jak gdyby karty graficznej do wykonywania obliczeń niekoniecznie związanych z grafiką. Czyli np. symulacje trzęsień ziemi, pogody, zachowania cieczy, gazów i innych takich *******etów. Pewnie opcjonalnie można podłączyć do takiej Tesli monitor i będzie wtedy robiła za kartę graficzną, ale taka ciut drogawą.
    Ostatnio edytowane przez Majek ; 04-08-2011 o 15:52

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Majek Zobacz posta
    Generalnie, nVidia Quadro to rodzina kart graficznych. Czyli takich urządzeń służących do wyświetlania obrazu na ekranie monitora komputerowego. Są to karty wykorzystywane w grafice komputerowej. Oparte są na tych samych procesorach graficznych, co karty "cywilne", te do grania i zabawy, natomiast same komponenty są dużo bardziej dokładnie selekcjonowane, dzięki czemu te karty mogą pracować na wyższych parametrach, niż ich "cywilne" odpowiedniki. Do tego mają poodblokowywane różne dodatkowe, mniej lub bardziej przydatne w profesjonalnych zastosowaniach funkcje.
    Jesteś pewny co do tej selekcji ? Już raz kolega Tom01 próbował mi wmówić podobny kit (ten post)
    Ja natomiast po zainstalowaniu solid edge'a w domu na geforcie 8800 wkurzyłem się niemiłosiernie, bo nie dało się pracować i znalazłem ten o to tutorial. Po przeprowadzeniu tego moda system wykrył mojego geforca 8800 jako quadro 570 - po zainstalowaniu sterowników dedykowanych kartom quadro solid dostał takich skrzydeł, ze nie moglem w to uwierzyć.

Kolego Azazel - jeśli pracujesz (lub zamierzasz) w programach 3D CAD (Catia, Solid Works, Solid Edge) to rozejrz się za karta typu gf8800 gts z pasywnym chłodzeniem i zrób softmoda. Gwarantuje, ze nie będziesz narzekał na działanie ww programów i zaoszczędzisz trochę kasy na coś bardziej przydatnego niż napis quadro na karcie

Domyślnie

No właśnie ten softmod jest dowodem na to, że karty z rodziny Quadro to zwykłe GeForce'y (jeżeli chodzi o samą architekturę GPU). Nie próbuję wciskać kitu. O tej selekcji gdzieś kiedyś czytałem, ale nie będę się okopywał na pozycji. Chodziło z grubsza o to, że do kart Quadro wybierają układy ze środka plastra krzemowego itd. Te układy są po porostu pewniejsze i obarczone mniejszą ilością wad wynikających z niedoskonałości procesu technologicznego. W związku z tym można z nich a miarę bezkarnie i pewnie wydębić więcej. Pewnie to samo dotyczy pamięci i innych układów pomocniczych. Oczywiście z kart tych niby gorszych też można to samo wydębić (bo de facto to są prawie takie same karty), ale istnieje większe ryzyko, że coś się np. upali i generalnie robisz to na własne ryzyko, bo producent nie daje Ci gwarancji, że odblokowana karta będzie chodzić stabilnie i że pożyje jakiś założony czas. Do tego wszystkiego dochodzą jeszcze pewnie jakieś sprawy marketingowe. Bo w dużych firmach, biurach konstrukcyjnych itd nikt nie będzie bawił się w modyfikacje. Dla takich podmiotów są przeznaczone karty pewne, sprawdzone, z gwarancją. Jak się coś w takiej upali (a przecież może), to dopóki jest ona objęta gwarancją, to producent ma obowiązek wywiązać się ze świadczeń gwarancyjnych. Nie chcę siać popeliny, ale wydaje mi się też, że na Quadro jest jakaś dłuższa gwarancja producenta.

Jeżeli chodzi o kopa w Solidach, to wynika on (ten kop) z tego, że po odblokowaniu karty dostajemy sprzętowe wsparcie dla OpenGLa.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Pośledniejsze modele quadro, można mieć już za ok. 600 złotych, to po co jakieś ekwilibrystyki i modyfikacje, bo czegoś tu nie rozumiem?
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Wiesz, chodzi o wydajność i o kasę. Bo się np. może okazać, że odblokowany GF8800, którego mozna kupić teraz za grosze, będzie wydajniejszy niż przaśny Quadro za 600. Albo mam już tego 8800 i co? Mam go sprzedać za dwie stówy, żeby kupić Quadro za 600 i mieć podobną wydajność?

Jak już pisałem wyżej, firmy, które potrzebują wydajności i muszą mieć zachowaną ciągłość pracy, nie będą kombinowały z jakimiś zabawami w softmody, tylko kupią pewny sprzęt od pewnego dostawcy. W mody mogą bawić się studenci i ludzie, którzy używają 3D CADów dla zabawy, tudzież, żeby jakąś fuchę raz na jakiś czas machnąć.
    Akurat teraz siedzę trochę w temacie, bo jestem tuż przed podjęciem decyzji o otworzeniu biura projektowego/konstrukcyjnego.

Aaa... Te informacje o selekcji chipów to mam tez od ludzi, którzy handlują tym sprzętem razem z oprogramowaniem i stacjami roboczymi.
    Ostatnio edytowane przez Majek ; 05-08-2011 o 12:34

Domyślnie

Ok, dzięki za rozjaśnienie tej kwestii.

A to czy ktoś jest w stanie powiedzieć/pokazać, o ile mniej-więcej taki Quadro 5000 za ~7k zł będzie wydajniejszy od np GTX590 czy Radeona 6990 za ~2,5k zł? Nie mówimy tu o grach rzecz jasna.
    Wychowany na Fuji...

Obecnie - "jedną nogą" w Nikonie... =]

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

No nie wiem Majek, karta PNY Quadro 600, ma dosyć solidne parametry, więc na potrzeby grafika powinna wystarczyć, a kosztuje ... 639.60zł.

http://sklep.servodata.com.pl/index.php/cPath/23_163

Zresztą, co za sens z jakiegoś modowania, czy dziecinnego OC, skoro to i tak ciągnie warunkowo.

Nie dla poważnych ludzi takie wygłupy.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Zresztą, co za sens z jakiegoś modowania, czy dziecinnego OC, skoro to i tak ciągnie warunkowo.

A uzywanie hdd regenerator nie jest wg ciebie wyglupem ? Odpisze ci w tym watku - ten progs nie obsluguje s.m.a.r.t hdd , co w wielkim skrocie oznacza, ze uzywajac tego programu masz duze szanse na zabicie nowoczesnego hdd, ktory w cywilizowanym programie jest do naprawy. Co do softmoda - zrobilem 2 lata temu, jak dotad karta dziala bezproblemowo, solid edge rowniez.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    No nie wiem Majek, karta PNY Quadro 600, ma dosyć solidne parametry, więc na potrzeby grafika powinna wystarczyć, a kosztuje ... 639.60zł.

http://sklep.servodata.com.pl/index.php/cPath/23_163

mozna rozszerzyc "ciagnie warunkowo" ?

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów