Szukaj
jak już masz szkła to lepiej Nikon F2 z plain prism.
mnie w jasny polski dzien z jasnoscią f2 i 1/4000 na iso100 niby stykało choc czasem musiałem przymykać, wiec mysle ze iso25 f2.8 i 1/1000 moze da radę, ale co 1/4000 to 1/4000
Völkchlor
Szukam i tak jasnego standardu, a wedlug tomkowego rankingu nikon nic ciekawego nie wypuscil. A jak juz sie popsul to jest okazja zeby nabyc cos w innym systemie gdzie piecdziesiatki maja udany bokeh. Jakies sugestie, skoro w R3 jest 75% szans na bycie popsutym?
Ale mnie sie o jasniejsze szkla rozchodzi 1.2 / 1.4
no to zapomnij o 1/1000, chyba ze se nakręcisz szary filtr - jak pisalem - przy zestawie iso 100/160 i f2.0 czasy 1/4000 były czasem za krótkie, musialem skrecać i do 5.6 - i to u nas, a co dopiero tam u ciebie w tych jasnosciach.
Völkchlor
1/1000, f/1.4 i ASA 25 to akurat full żarówa.
Minolta SR-T 303 (Rokkor 58/1.4)
Contax S2 (Planar 50/1.4)
Leica R6 (Cron i Lux)
Olympus OM-3 (Zuiko 50/1.4, 55/1.2)
Konica T3 (Hexanon 57/1.2)
Topcon Super D (Topcor 58/1.4)
Nikon F2 (Nikkor 58/1.4)
Canon F-1 (Canon FL 55/1.2)
...
Wg Tomkowego rankingu to jeden Nikkor jest - Noct-Nikkor...
A filtr szary jest i tak potrzebny przy 1/4000, bo nie zawsze ma się film 25.
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
ja bym nie brał aparatu z 1/1000, musiałby naprawdę mieć niewiadomo jakies mega inne zalety zebym się na taki zdecydował
a zamiast R3 masz (ekhem) zaje^^stą małą Arię i dostęp do zaje^^ych Zeissów + opcja z przejsciówką na m42
Völkchlor
No dziekuje Bieluku za taka piekna liste! Ale ktore by Tomek ocenil jako godne uwagi?
A ktory z powyzszych ma priorytet przeslony? Wygodny jestem troche wiec taki luxus sie przyda
Slonce jest jedno i to samo czy tu czy tam. Roznica jest glownie w czasie w jakim te jasnosci wystepuja. W AD slonce caly czas nad glowa, wiec jasno caly dzien. W PL tak samo jasno miedzy 11-13, bo pozniej cienie zaczynaja sie pojawiac
O tym mowisz : http://www.google.dk/imgres?imgurl=h...9QEwBQ&dur=120 ?
Tylko OM-3, lista jest z samych mechanicznych, nawet Canon New F-1 i Pentax LX się nie załapały bo poniżej synchro są elektroniczne. Obiektywy są wszystkie ciekawe, bo to starsze konstrukcjeWejdź na flickra, spędź tydzień na porównywaniu sampli i sam będziesz wiedział czego chcesz
![]()
Skontaktuj się z nami