Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Wątek: Sanyo Eneloop

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Jedynymi akumulatorami, które nie mają efektu pamięci są kwasowce i polimerowe. Opowiadanie, że nimh czy li-on nie ma efektu pamięci jest marketingowym bełkotem. Dodatkowe rozładowanie akumulatora ma jak najbardziej sens. Każde urządzenie elektroniczne ma dolny zakres napięcia przy, którym przestaje pracować, i jest to wartość wyższa niż napięcie rozładowania akumulatora (0,9V), więc aby zminimalizować efekt pamięci (pamiętamy o marketingowym bełkocie) należy akumulator dodatkowo rozładować, a następnie naładować. Oczywiście najlepszym sposobem ładowania akumulatora jest ładowanie małym prądem, wtedy ogniwa się nie grzeją i pracują w optymalnej charakterystyce ładowania. Nowoczesne ładowarki mają zabezpieczenie termiczne, które przerywa proces ładowania do momentu ostygnięcia akumulatorów. I tu wyłażą kolejne wady ładowania dużym prądem - wydłuża się czas ładowania, a sam proces jest przerywany - mimo, że nie powinien. Opowiadanie, że akumulator ładowany małym prądem nigdy nie zostanie do końca naładowany nie jest prawdą. Ładowarka ładuje akumulator do napięcia 1.5 V bez względu na wartość prądu. Mógłbym jeszcze opisać jak wygląda sam proces ładowania od strony charakterystyk, ale i tak już za długo smęcę. Wniosek: jeżeli dysponujęmy ładowarką z rozładowaniem, to najpierw rozładowujemy, a później ładujemy i najlepiej małym prądem. Pomijanie rozładowania i ładowanie dużym prądem powinniśmy stasować tyko w sytuacjach awaryjnych. Sam posiadam BC700 i uważam, że jest to świetne urządzenie, zaprojektowane przez inżynierów, a nie marketingowców, sprzedawców itp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kefas999 Zobacz posta
    Jedynymi akumulatorami, które nie mają efektu pamięci są kwasowce i polimerowe. Opowiadanie, że nimh czy li-on nie ma efektu pamięci jest marketingowym bełkotem. Dodatkowe rozładowanie akumulatora ma jak najbardziej sens.
    Hmmm...
    Ja ostatnio czytałem że producent akku akurat do smartfonów nie zaleca rozładowywania poniżej 50%.
    Pisze też aby jak najmniej doładowywać do 100%.
    Więc jeśli chodzi o akku to maja się już nie tak jak było kiedyś prosto.

Mam Enelki od momentu pokazania się i chodzą jak ta lala.
    Używam je do różnego rodzaju sprzętu, a ładuje jak padnie różnymi ładowarkami od bc-900 do prostych i chodzą jak burza. Wsadziłem je nawet do pilotów i naprawdę lepiej się sprawują od baterii, o zwykłych akku nie wspomnę bo się kompletnie nie nadają.
    Po drugie cena jest taka, że nie opłaca się nad nimi rozwodzić.

Polecam te kolorowe (jest ich 8 ) wtedy nie ma co się pomylić tym bardziej że mają na obudowach numerki
    Jedyny problem to wtedy kiedy używa się 5 w komplecie....
    D600 , N50/1,4 , , To16-28/2,8 , N24-70/2,8 , N28-300 , S70-200/2,8 , N70-300, S150-500 , itd...

Ludzie marzą o Aniołach, ja miałem jednego Krabbika w ramionach...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zetec Zobacz posta
    Hmmm...
    Ja ostatnio czytałem że producent akku akurat do smartfonów nie zaleca rozładowywania poniżej 50%.
    Pisze też aby jak najmniej doładowywać do 100%.
    Więc jeśli chodzi o akku to maja się już nie tak jak było kiedyś prosto.
    Jest OK. Litowe nie znosza rozladowania do dna (czyli ponizej 5%, a nie 50%), bo juz sie pozniej nie da ich naladowac. To 5% jest bardzo plynne i zalezy takze od temperatury ogniwa (sprawdzane jest podawane napiecie).
    Z tym doladowywaniem to tez nie do konca. Poprostu ctrl+C/ctrl+V. Doladowywac mozna dosc czesto, ale bez przesady, bo efekt pamieci jednak jest, chociaz znikomy.

Ja zakupilem eneloopki do zabawki dla dziecka. Uzywam w zastepstwie R20 (adaptor na dwie AA). Komplet 4x2 eneloopki dziala rownie dobrze, jak wysokiej jakosci R20, a kosztuje podobnie. Tyle, ze enelki da sie potem naladowac...
    Do kompletu jest BC-700.
    Polecam.

Uprawnienia umieszczania postów