Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Wątek: Sanyo Eneloop

Domyślnie Sanyo Eneloop

Witam, zamówiłem dziś zestaw ładowarkę + akumulatorki (BC-700 + 4 x R6/AA Eneloop 2000) i mam pytanie na początek. Czy po otrzymaniu akumulatorków powinien najpierw coś z nimi zrobić, czy mogę odrazu zacząć ich używać. Gdzieś czytałem, że najpierw należy je uformować. Czy to prawda? Jeśli tak to jak to zrobić w tej ładowarce? Jak dobrze dbać o akumulatorki żeby służyły mi jak najdłużej?

Domyślnie

Był tu już chyba temat o Eneloopach, ale:
    - formowało to się akumulatory niklowo-kadmowe, których się już od dawna nie używa
    - Eneloopy sa fabrycznie naładowane (jak zresztą każdy akumulator litowo-jonowy, tyle że Eneloopy dużo dłużej trzymają ładunek), więc jeśli już koniecznie chcesz je porządnie naładować, to musisz najpierw zacząć ich używać
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Domyślnie

Oczywiście że powinieneś coś z nimi zrobić. Polecałbym wyjęcie z opakowania. Potem koniecznie je uformuj. Tylko trzeba dobrze podgrzać bo zdaje się że bez tego materiał z którego są zrobione jest raczej mało plastyczny. Obawiam się ładowarka w tym akurat nie pomoże. A żeby służyły jak najdłużej to ograniczyłbym zużycie do niezbędnego minimum.

Ostatnio edytowane przez Strus ; 26-07-2011 o 20:36

Domyślnie

Używać ni-mh się nie formuje.
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Domyślnie

mam 3 komplety do lampy....w ogóle nic z nimi nie robiłem...przez rok ładowałem ładowarką 2-godzinną....czyli wiadomo wysokim prądem...teraz od jakichś kilku mc mam bc 700 i też ładuje wysokim prądem....ja wychodzę z założenia że nie ma się co pier...ć z czymś takim tanim i obchodzić jak z jajkiem....niech działają i rok, i tak wyjdę na swoje....a i tak już działają dłużej....- wyśmienicie...

Domyślnie

Ok dzięki za pomoc Kiedyś miałem jakieś akumulatorki HAMA i niestety był to szajs, który po krótkim czasie tracił moc. Dlatego teraz wole zapytać co i jak, bo może trzeba się z nimi jakoś specjalnie obchodzic A jak je ładowac? Bo z tego co wiem to ładowarka moze je naładowac lub najpierw rozładować do danego poziomu a potem naładować. Którą funkcję wykorzystać?

Domyślnie

"Eneloopy sa fabrycznie naładowane (jak zresztą każdy akumulator litowo-jonowy, tyle że Eneloopy dużo dłużej trzymają ładunek)" - enloopy to nie li-ion to normalnie nimh tyle, że o ulepszonym składzie.różnica to nie tylko dłuższe trzymanie ładunku, ale również akusy ng dużo lepiej znoszą wysokie prądy rozładowywania. Na chłopski rozum, rozładowują się wolniej pod dużym obciążeniem porównując do starszych nimh, dlatego mimo mniejszej pojemności, działają dłużej i pewniej w użądzeniach typu lampy błyskowa/aparaty/latarki itd.
    Nie trzeba ich formatować ani rozładowaywać w ładowarce (nawet jest to niewskazana bo one "nie lubią" głębokiego rozładowania).
    Generalnie to najlepsze aku na rynku. Prąd optymalny ładowania to ok 400mA, ale znoszą i 1500 (tylko po co?).
    W tej chwili najwydajniejsze są UTGA, wzrokowo różnią się tym, że podają żywotność do 1500cykli, a nie jak w poprzednich wersjach do 1000.

700mA jakie daje bc-700 to nie jest dużo, to raczej średni prąd.

Kupiłeś bardzo dobrą ładowarkę i najlepsze nimhy na rynku. Po prostu włóż do urządzenia i używaj aż się rozładują, ładuj 500mA jak Ci się nie spieszy i posłużą Ci kawał czasu. Nie bój się też doładowywać, nie specjalnie im to szkodzi.
    Ostatnio edytowane przez mArcoki ; 26-07-2011 o 20:57

Domyślnie

Też mam tą ładowarkę i wydaje mi się że najlepsze rezultaty uzyskuję przy rozładowaniu z ładowaniem (discharge). "Wydaje mi się" ponieważ zwiększona ilość pstrykniętych na nich fot mieści się raczej w granicy błędu. No i również eneloopy (HR-3UTGA). Co jak co, ale póki mam możliwość takiego ładowania to na pewno im to nie zaszkodzi.

Domyślnie

Niestety nie jest tak. Chyba, że potwierdzisz to badaniami, z moich wynika, że nieznacznie tracą pojemność gdy się je regularnie głęboko rozładowuje. Jednak wartość w przybliżeniu 5mAh/20 cykli to nie jest dużo więc obaw niema. Potwierdza to fakt, że nie ma potrzeby ich rozładowywać w ładowarce.

Podpisuję się pod cytatem Antonioo: "ja wychodzę z założenia że nie ma się co pier...ć z czymś takim tanim i obchodzić jak z jajkiem...." - dokładnie
    Ostatnio edytowane przez mArcoki ; 26-07-2011 o 21:52

Domyślnie

Mam dwa komplety, opisałem jak się zachowują u mnie, ale akumulatorki akumulatorkom nie równe No i również się podpisze pod tym że "...nie ma się co pier...ć z czymś takim tanim i obchodzić jak z jajkiem...."

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów