Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 49

Wątek: Sanyo Eneloop

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

To zmienia postać rzeczy... Nie miałem okazji (jeszcze) masakrować ich w ten sposób

Domyślnie

Jedynymi akumulatorami, które nie mają efektu pamięci są kwasowce i polimerowe. Opowiadanie, że nimh czy li-on nie ma efektu pamięci jest marketingowym bełkotem. Dodatkowe rozładowanie akumulatora ma jak najbardziej sens. Każde urządzenie elektroniczne ma dolny zakres napięcia przy, którym przestaje pracować, i jest to wartość wyższa niż napięcie rozładowania akumulatora (0,9V), więc aby zminimalizować efekt pamięci (pamiętamy o marketingowym bełkocie) należy akumulator dodatkowo rozładować, a następnie naładować. Oczywiście najlepszym sposobem ładowania akumulatora jest ładowanie małym prądem, wtedy ogniwa się nie grzeją i pracują w optymalnej charakterystyce ładowania. Nowoczesne ładowarki mają zabezpieczenie termiczne, które przerywa proces ładowania do momentu ostygnięcia akumulatorów. I tu wyłażą kolejne wady ładowania dużym prądem - wydłuża się czas ładowania, a sam proces jest przerywany - mimo, że nie powinien. Opowiadanie, że akumulator ładowany małym prądem nigdy nie zostanie do końca naładowany nie jest prawdą. Ładowarka ładuje akumulator do napięcia 1.5 V bez względu na wartość prądu. Mógłbym jeszcze opisać jak wygląda sam proces ładowania od strony charakterystyk, ale i tak już za długo smęcę. Wniosek: jeżeli dysponujęmy ładowarką z rozładowaniem, to najpierw rozładowujemy, a później ładujemy i najlepiej małym prądem. Pomijanie rozładowania i ładowanie dużym prądem powinniśmy stasować tyko w sytuacjach awaryjnych. Sam posiadam BC700 i uważam, że jest to świetne urządzenie, zaprojektowane przez inżynierów, a nie marketingowców, sprzedawców itp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kefas999 Zobacz posta
    Jedynymi akumulatorami, które nie mają efektu pamięci są kwasowce i polimerowe. Opowiadanie, że nimh czy li-on nie ma efektu pamięci jest marketingowym bełkotem. Dodatkowe rozładowanie akumulatora ma jak najbardziej sens.
    Hmmm...
    Ja ostatnio czytałem że producent akku akurat do smartfonów nie zaleca rozładowywania poniżej 50%.
    Pisze też aby jak najmniej doładowywać do 100%.
    Więc jeśli chodzi o akku to maja się już nie tak jak było kiedyś prosto.

Mam Enelki od momentu pokazania się i chodzą jak ta lala.
    Używam je do różnego rodzaju sprzętu, a ładuje jak padnie różnymi ładowarkami od bc-900 do prostych i chodzą jak burza. Wsadziłem je nawet do pilotów i naprawdę lepiej się sprawują od baterii, o zwykłych akku nie wspomnę bo się kompletnie nie nadają.
    Po drugie cena jest taka, że nie opłaca się nad nimi rozwodzić.

Polecam te kolorowe (jest ich 8 ) wtedy nie ma co się pomylić tym bardziej że mają na obudowach numerki
    Jedyny problem to wtedy kiedy używa się 5 w komplecie....
    D600 , N50/1,4 , , To16-28/2,8 , N24-70/2,8 , N28-300 , S70-200/2,8 , N70-300, S150-500 , itd...

Ludzie marzą o Aniołach, ja miałem jednego Krabbika w ramionach...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zetec Zobacz posta
    Hmmm...
    Ja ostatnio czytałem że producent akku akurat do smartfonów nie zaleca rozładowywania poniżej 50%.
    Pisze też aby jak najmniej doładowywać do 100%.
    Więc jeśli chodzi o akku to maja się już nie tak jak było kiedyś prosto.
    Jest OK. Litowe nie znosza rozladowania do dna (czyli ponizej 5%, a nie 50%), bo juz sie pozniej nie da ich naladowac. To 5% jest bardzo plynne i zalezy takze od temperatury ogniwa (sprawdzane jest podawane napiecie).
    Z tym doladowywaniem to tez nie do konca. Poprostu ctrl+C/ctrl+V. Doladowywac mozna dosc czesto, ale bez przesady, bo efekt pamieci jednak jest, chociaz znikomy.

Ja zakupilem eneloopki do zabawki dla dziecka. Uzywam w zastepstwie R20 (adaptor na dwie AA). Komplet 4x2 eneloopki dziala rownie dobrze, jak wysokiej jakosci R20, a kosztuje podobnie. Tyle, ze enelki da sie potem naladowac...
    Do kompletu jest BC-700.
    Polecam.

Domyślnie

Po pierwsze nie zawsze jest to wyższa wartość. Po drugie enloopy nie znoszą głębokiego rozładowywania (0.9V) jakie daje ładowarka. Pełna zgoda co do ładowania małym prądem ale bez przesady 700mAh jest całkiem ok, a moim zdaniem 500 jest optymalne. Przy tym prądzie nie włącza się zabezpieczenie termicze. W praktyce zyskamy baaardzo niewielki odsetek stosując taką "pedantyczną" metodę

Domyślnie

Zgodzę się, że stosowanie odpowiednich metod nie ma istotnego wpływu na pojemność akumulatora, ale na ilość cykli ładowania już ma i to znaczny. Poza tym jeśli dysponujemy nowoczesną ładowarką "pedantyczność" nie wymaga żadnego wysiłku.

Domyślnie

Powiem tak, enloopy są bardzo dobre, mając do nich sensowną ładowarkę (bc-700 itp), która ma dobry procesor i każdy kanał osobno można spokojnie używać baz żadnego dbania. Jak ktoś wyżej pisał, nowe UTGA mają działać 1500 cykli, niech działają połowę i powiedzmy będą ładowane raz w tygodniu to daje jakieś 14 lat eksploatacji Do mnie to przemawia, mam je odkąd weszły na rynek, nie dbam i jestem zadowolony. Prędzej zgubię niż się zużyją.

Domyślnie

Po raz kolejny powiem, że ta pojemność zmienia się wraz z prądem jakim akumulator jest rozładowywany. Ładowarka BC-700 rozładowuje max 0.35A, a np dobra lampa może pobierać 2A z akusa, wtedy enloopy pokazują swoją wyższość mimo mniejszej pojemności przy znamionowym prądzie rozładowywania równym 1C
    l N D3s l N24/2.8 l P 50/1.8 l N55/3.5 l SY 85/1.4 l N105/4.0 l N300/4 VRl
    l X-T10 l F35/1.4 l SY 12/2.0 l

Domyślnie

1C to miara ladunku elektrycznego, a nie pradu. Do tego jest 1A (rowny 1C/sek).

Zaleta wiekszosci akumulatorow jest to, ze najlepsze baterie alkaliczne nie dorastaja im do piet w kwestii wydajnosci pradowej. Nawet najslabsze akumulatorki sa lepsze od baterii alkalicznych. Enelki to extraklasa, bo jako nieliczne sa przeciez w stanie sensownie zasilac aparaty lustrzane pentaxa.
    Karuzelka mojego bobasa tez lepiej na nich dziala.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pioter m Zobacz posta

Zaleta wiekszosci akumulatorow jest to, ze najlepsze baterie alkaliczne nie dorastaja im do piet w kwestii wydajnosci pradowej. Nawet najslabsze akumulatorki sa lepsze od baterii alkalicznych. Enelki to extraklasa, bo jako nieliczne sa przeciez w stanie sensownie zasilac aparaty lustrzane pentaxa.
    Karuzelka mojego bobasa tez lepiej na nich dziala.
    Dokładnie. Lepszą wydajność maja chyba tylko energizer ultimate lithium, ale to baterie, więc nie konkurencja
    l N D3s l N24/2.8 l P 50/1.8 l N55/3.5 l SY 85/1.4 l N105/4.0 l N300/4 VRl
    l X-T10 l F35/1.4 l SY 12/2.0 l

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów