Szukaj
wigi - ale ja nie namawiam do żadnego z tych filtrów - tylko dla mnie bez sensu jest podejście że kupuję drogie szkło, a później ściubię na akcesoria do tego bo już kasy szkoda/ albo zabrakło, a takie podejście jest bardzo powszechne. Stara zasada mówi że całość jest na tyle mocna, na ile mocne jest najsłabsze ogniwo w zestawie![]()
Dawniej system N - obecnie L(M) + F
No i jak tego nie nazwać demagogią? Czy używałeś kiedykolwiek filtrów UV Marumi WPC, czy zamydlały wszystko (no choćby w krajobrazie)?
Tak się składa, że ja od wielu lat używam zasadniczo (mam ich najwięcej) dwóch marek filtrów UV - B+W MRC i właśnie Marumi WPC. Robiłem kiedyś nawet porównania i zapewniam, że Marumi jest świetny i nie mydli, nawet pod światło zachowuje się podobnie (dobrze) jak B+W. Oba doskonale/łatwo się czyszczą.
Jedyne istotne różnice są w budowie filtra - Marumi ma lekki pierścień aluminiowy, a B+W masywniejszy/solidniejszy mosiężny. Mosiężny pierścień w B+W ma tę zaletę, że praktycznie w każdych warunkach dobrze się wykręca z obiektywu, a aluminiowy nie raz miałem kłopot wykręcić w lecie w wysokiej temperaturze.
Nie przekonacie mnie, że optycznie są jakieś znaczące różnice, bo ich po prostu nie ma. Oczywiście piszemy tu tylko o filtrach UV i to głównie w zastosowaniu ich do ochrony obiektywu.
Ostatnio edytowane przez wigi ; 17-07-2011 o 13:38
Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
wigi.pl
Mogę Ci podesłać filtr Nikona - zobaczysz co robi z ostrością...Nie przekonacie mnie, że optycznie są jakieś znaczące różnice, bo ich po prostu nie ma.
Pzdr.
D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900
Mariusz dla wielu bez sensu jest kupowanie czegoś drożej jak nie ma takiej potrzeby bo zwyczajnie nie widać różnicy...
Jako ortodoksyjny (do niedawna) użytkownik filtrów B&W powiem to co wigi:
mowa jest o filtrach UV MARUMI?!? po co chcesz komuś wysyłać filtr Nikona?
D700 + N50 f1.4G / N105VR Micro f/2.8G / Tokina 400 AT-X f/5,6 / N28-105D
Coś się czepił !
Powszechnie jest uważane, że filtry Nikona należą do najwyższej półki, o czym świadczy także ich cena.
Odmiennego zdania nie słyszałem ani nie przeczytałem.
Mam własne doświadczenia z B+W i tego się trzymam.
To, że Twoja czarna lista zaczyna się moim nickiem - mam to głęboko gdzieś.
Pzdr.
D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900
Widzę że jest kilka interesujących mnie wpisów. Reasumując niżej Marumi WPC nie schodzić, a jak finanse pozwolą to pewnie że kupię sobie B+W. Co do kilku wpisów, ludzie nie znacie mnie a twierdzicie że ścibolę na filtr a mam taaaakie szkło, szkło jak szkło. Chodziło mi tylko o to coby nie wydawać więcej niż jest to konieczne.
Dzięki bardzo za podpowiedzi i tym życzliwym i tym nie życzliwym.
Skontaktuj się z nami