Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 54

Wątek: koniec JPG ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bombel Zobacz posta
    Obudź się! To Cię dziwi? Pamiętasz Nikona D200 i wymianę całych serii z uwagi na paseczki? Po co Twoim zdaniem aktualizacje softu w aparatach, komórkach, CDromach, radiach samochodowych, kuchenkach mikrofalowych i pralkach niemalże? Słynący z dążenia do perfekcji mechanicznej Niemcy mówią, że klasę samochodu można ocenić dopiero po półtorarocznej produkcji - jak wszystkie wady i usterki zostaną rozpoznane i usunięte.

Wszysto co masz w domu - od mydła i szczoteczki do zębów, a na wysokowyczynowym HiFi kończąc zostało wyprodukowane dokładnie tak samo. Marketingowcy stwierdzili, że ma być nowe i pokazało się nowe.

Rozumiem, że nie lubicie MS, ale akurat w tym względzie MS nie jest ani wyjątkiem, ani nawet czymś dziwnym. Poczytaj 'No logo' Kleinowej, to dopiero się zdziwisz i przerazisz...
    Wymiana w tych przypadkach domyślam się że przebiega na koszt producenta, płaci się za w pełni sprawny sprzęt i chyba zas... obowiązkiem producenta jest naprawiać wady konstrukcyjne/programowe, w przypadku małego miękkiego - przekonałem się u siebie w firmie - jak nie chce się czegoś naprawiać to sobie karzą kupić nowy produkt, w moim przypadku dotyczy to frontpage, w wersji 2002/XP wywala się za każdym razem przy tej same czynności, idąć po numerze błędu do wsparcia technicznego, jedynym rozwiązaniem tego błędu jest zakup nowszej wersji programu.
    jak by to powiedzieć - leje na marketing - dla mnie nowy produkt to dający nowe możliwości/osiągnięcia czy co tam, a nie naprawiający błędy poprzedniego produktu.
    "PRASŁOWIAŃSKA GRUSZA, KRYJE W SWYCH KONARACH PLEBEJSKIEGO UCIEKINIERA"

bombel
    Gość

Domyślnie

Uśmiałem się! Na koszt producenta! He he... W MS...

Nie no, nie żyjemy w świecie doskonałym. A z marketingiem jest jak z polityką: ty na nią lejesz, ale ona na ciebie nie. Należy o tym pamiętać i starać się zachować resztkę zdrowego rozsądku, na ile to możliwe i na ile nas stać.

I przepraszam - jeśli się używa zbędnych produktów MS, to wina leży po stronie usera. Po co używać FrontPage'a (powinno to być karalne), skoro prawie wszystkie inne programy są lepsze? Należy używać tylko tego, co absolutnie niezbędne (system) i poza tym trzymać się z daleka. To oszczędza czas i nerwy.
    Ostatnio edytowane przez bombel ; 14-03-2007 o 18:44

Domyślnie

Uśmiałem się! Na koszt producenta! He he... W MS...

Nie no, nie żyjemy w świecie doskonałym. A z marketingiem jest jak z polityką: ty na nią lejesz, ale ona na ciebie nie. Należy o tym pamiętać i starać się zachować resztkę zdrowego rozsądku, na ile to możliwe i na ile nas stać.
    W MS... pisałem właśnie o tym że doją z każdego nawet jeśli chodzi o naprawę ich błędów.
    "PRASŁOWIAŃSKA GRUSZA, KRYJE W SWYCH KONARACH PLEBEJSKIEGO UCIEKINIERA"

bombel
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez orion_64 Zobacz posta
    W MS... pisałem właśnie o tym że doją z każdego nawet jeśli chodzi o naprawę ich błędów.
    To normalne. Dziwiłbym się, gdyby tak nie robili mając pozycję monopolisty. Nie wiem jak tam statystyki, ale ostatnio chyba powyżej 90% pecetów na świecie (personal comps, wliczając w to maki) miało ich system. W innych dziedzinach posiadanie rynku w okolicy 30% uznawane jest za silny monopol...

To jeszcze jeden dowód na to, że 'praw fizyki' () się nie oszuka - skoro ekonomia na spólę z socjologią stwierdziła, że monopol to monopolistyczne zachowania - to tak będzie i szlus.

Domyślnie

Obudź się! To Cię dziwi?...
    Obudziłem się... dalej dziwi. Z pokaźnego ładunku emocji w Twojej wypowiedzi wnoszę, że nie jestem w tym osamotniony.

bombel
    Gość

Domyślnie

Nie, ładunek nie jest znowu taki duży... Ja po prostu czasem nie mogę wyjść z podziwu, jak można pewnych spraw nie zauważać i dziwić się im. I prawda, nie jesteś jedyny...

Mówiąc wprost, im bardziej obserwuję, do czego zmierza otaczająca mnie cywilizacja, z całą swoją polityką, trendami w ekonomii, zwyczajami i grą interesów - tym bardziej chyba staję się stoikiem o cynicznych zapatrywaniach (dlatego zdziwiłbym się, gdyby teraz, nagle, MS zaczął zachowywać się przyzwoicie). Ale to już chyba zanadto odbiegło od tematu, nieprawdaż?

Domyślnie

"im bardziej obserwuję, do czego zmierza otaczająca mnie cywilizacja"

Cywilizacja...
    Mocne slowo, niestety bez pokrycia. Owszem, rozwija sie, ale glupota i niestety ma sie coraz lepiej, ale najlepsze jeszcze przed nami. Bedzie jeszcze duuuuzo "lepiej"...
    Na szczescie (dla nas), ludzie tyle nie zyja.
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

bombel
    Gość

Domyślnie

No wiesz, użyłem słowa cywilizacja w znaczeniu, rzekłbym, encyklopedycznym.

To inaczej nazwany całokształt tego, co mnie otacza, z czym niekoniecznie się zgadzam, ale nie mam wyjścia, żeby być poza tym: ekonomia, kibole, polityka, sąsiedzi, ogólny trend do pieniędzy, kuria, Rwanda, złodzieje rowerów, telewizja, wahania cen pomidorów, Irak, moda, spaliny, przywracanie 'nadziei' w Somalii, tandeta językowa, perony we Włoszczowej, mizeria służby zdrowia, Szymon Majewski show, gówna na chodniku, doroczne walki górników w Warszawie, upadek obyczajów, system podatkowy, malejące nakłady książek, i tak dalej, i tak dalej...

To wszystko jest cywilizacja, która mnie otacza, oceniana różnie. Znam entuzjastów, wyobraź sobie. Wiesz, tak samo jak z pogodą: jest zawsze, czasem świetna, czasem pod psem, ale jest zawsze.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maciles Zobacz posta
    Zaryzykuje zabrać głos w tej dyskusji, co prawda nie uważam żebym był fotografem z "górnej" półki... ale na komputerach się trochę znam i tak sobie myślę...

Mamy Mp3 - a koledzy ;P z Microsoftu wprowadzili nam WMA i WMV...
    Mamy JPEG to postanowili wprowadzić WMP (Windows Media Photo - pierwotna nazwa tego projektu, a teraz nazwana jako HD Photo)...

No a czy mp3 wyginęło po wprowadzeniu WMA i WMV ? - nie... Ba... nawet pod Linuksem da się odtwarzać te formaty więc pewnie tak samo będzie z HD Photo.

HD Photo to kolejny format plików i nic nowego... moim skromnym zdaniem może on stać się dość popularny ale nie "pobije" JPEG'ów

Co ty gadasz?! WMV to format video a nie audio!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez corso Zobacz posta
    Co ty gadasz?! WMV to format video a nie audio!
    Kolego, nie czepiaj się literek - chodziło mu o WAV.

... i to się z dyskusji o formacie plików zrobiła duża dyskusja na temat globalizmu. No niestety, czy się komuś podoba czy nie - tak to działa. Kto z Was, kto prowadzi działalność gospodarczą w dowolnej formie, nie dąży do zagarnięcia coraz większej części rynku? No to wyobraźcie sobie, że robicie to samo mając już sporą jego część i nieograniczone możliwości finansowe - i mamy "giganta z Redmonton".

A wracając do nowego formatu - IMO jeśli będzie lepszy od jpg to jedynie kwestia czasu, tak jak CD wyparły winyle a BluRay zaczyna wypierać inne formaty zapisu danych video ... Takie życie. Dla Kolegów zapisujących swoje zdjęcia w formacie jpg mam przykrą wiadomość - część Waszych danych z matrycy niestety została bezpowrotnie stracona. I nigdy nie skorzystacie z nowego formatu (w sensie poprawy jakości zdjęć). Co innego ci spryciarze, którzy od razu focili w NEF-ach.
    Pozdrawiam - Grzegorz
    A co w torbie? D300 i trochę szpargałów

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów