Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 54

Wątek: koniec JPG ?

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie koniec JPG ?

http://nt.interia.pl/foto/news/rewol...za,881598,3609

Co Wy na to?
    Wg mnie zupełnie rzecz niepotrzebna, wymyślona tylko i wyłącznie z powodu braku innych ciekawych pomysłów. Po co ulepszać coś co jest dobre? Przecież cudów nie uzyskają... możliwe, że zaoszczędzą kilka procent wagi pliku przy bezstratnej kompresji, ale wątpię żeby to było wiele bo specjaliści od pakowania od lat robią co mogą i ich szczyt możliwości widać po spakowaniu bezstratnego jpg-a w RARze...
    Następny chwyt marketingowy kochanego Microshitu, który nie wniesie niczego w nasze życie. Ludzie i tak będą używać jpg, a my do tego jeszcze RAW
    D50|17-50|3x540EZ
    www.boguslawkrysztofiak.pl

Domyślnie

Tu jest troche wiecej: http://www.idg.pl/news/107611.html

Brzmi ciekawie moim zdaniem.

Domyślnie

HD Photo oferuje też wydajniejszą kompresję danych (dwa razy większa jakość pliku HD Photo o tym samym rozmiarze co JPEG lub porównywalna jakość plików w obu formatach przy dwukrotniej mniejszym rozmiarze HD Photo).
    ciekawe jak to zrobią
    chyba każdy zapis do HD Photo będzie się odbywał z pomocą sił nadprzyrodzonych...
    D50|17-50|3x540EZ
    www.boguslawkrysztofiak.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez odie83 Zobacz posta
    ciekawe jak to zrobią
    chyba każdy zapis do HD Photo będzie się odbywał z pomocą sił nadprzyrodzonych...
    To akurat jest oczywiste - zastosują doskonalsze algorytmy kompresji. JPEG to format wręcz starożytny. Mnie tylko przeraża to, że opracowuje go Microsoft... Nie chciałbym, by aparat nagle zarządał nr. mojej karty kredytowej, bądź zawieszał się co 10-te zdjęcie, bym musiał upgrade-ować co tydzień jego software, wgrywać nowe service packi i po pewnym czasie skonstatować, że procesor i pamięć stały się zbyt mało wydajne, w związku z czym muszę koniecznie kupić nową puszkę. A jeszcze większą radość sprawiłaby mi konieczność przesiadki na Vistę i PS CS3...

Domyślnie

Aparat aparatem - pewnie JPG nadal będzie w nich dostępny. Pytanie co z ludźmi, których nie stać na windę albo zwyczajnie systemu nie lubią i jadą na Linuxach, albo wręcz przeciwnie - na Macach. No i pytanie co z internetem - czy przeglądarki będą to cudo w stanie wyświetlić...

Domyślnie

"im bardziej obserwuję, do czego zmierza otaczająca mnie cywilizacja"

Cywilizacja...
    Mocne slowo, niestety bez pokrycia. Owszem, rozwija sie, ale glupota i niestety ma sie coraz lepiej, ale najlepsze jeszcze przed nami. Bedzie jeszcze duuuuzo "lepiej"...
    Na szczescie (dla nas), ludzie tyle nie zyja.
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

bombel
    Gość

Domyślnie

No wiesz, użyłem słowa cywilizacja w znaczeniu, rzekłbym, encyklopedycznym.

To inaczej nazwany całokształt tego, co mnie otacza, z czym niekoniecznie się zgadzam, ale nie mam wyjścia, żeby być poza tym: ekonomia, kibole, polityka, sąsiedzi, ogólny trend do pieniędzy, kuria, Rwanda, złodzieje rowerów, telewizja, wahania cen pomidorów, Irak, moda, spaliny, przywracanie 'nadziei' w Somalii, tandeta językowa, perony we Włoszczowej, mizeria służby zdrowia, Szymon Majewski show, gówna na chodniku, doroczne walki górników w Warszawie, upadek obyczajów, system podatkowy, malejące nakłady książek, i tak dalej, i tak dalej...

To wszystko jest cywilizacja, która mnie otacza, oceniana różnie. Znam entuzjastów, wyobraź sobie. Wiesz, tak samo jak z pogodą: jest zawsze, czasem świetna, czasem pod psem, ale jest zawsze.

Uprawnienia umieszczania postów