Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 49

Wątek: Zakup Analoga

Domyślnie

Jako użytkownik Minolty, polecam ten właśnie system. Naprawdę dobry sprzęt, a trudność w stosowaniu ich z cyfrakami (co przez NEX niestety się zmienia) powoduje, że jest niedrogi.

Domyślnie

pragnę dołączyć iż nie jest to mój początek fotografii.
    W kolekcji posiadam:
    Sony A 300 + KIT + 1.4/50 + 4.5 - 5.6/75-300 + Lampa Sony
    Stara Cmena Lomo oraz
    Diana F :]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez necrodome Zobacz posta
    nie zgadzam się z Tobą piszesz, że do Canona można podpiąć szkło Nikona, mając przejściówkę; może i tak, ale do Nikona można podpiąć szkło M42, mając przejściówkę. połączyć można wszystko ze wszystkim - kwestia właśnie tej przejściówki
    no tylko M42 w Nikonie, to albo bez ostrzenia na dalsze dystanse, albo z soczewką która w jasnych szkłach masakruje obraz.
    biorąc pod uwagę, że do Canona da się bez problemu zapiąć szkło z bagnetem Nikona, to logiczne jest, że da się podpiąć każde inne szkło które można podpiąć do Nikona (choćby nawet łącząc dwie przejściówki). A do tego do Canona jest mnóstwo przejściówek niedostępnych dla Nikona.
    co jak co, ale rozpatrując kwestie podpinania niesystemowych szkieł to Canon jest dużo lepszym systemem.

Cytat Zamieszczone przez gwujciow Zobacz posta
    Sony A 300 + KIT + 1.4/50 + 4.5 - 5.6/75-300 + Lampa Sony
    to kup minoltę - jak będziesz kupować do niej szkła to będą działać też na Sony. Jest parę fajnych szkieł np. słynna "flinta" 70-210/4
    Ostatnio edytowane przez mibartek ; 07-07-2011 o 22:59
    D200, T12-24/4, N35,50,85/1.8, N60/2.8D, SY85/1.4, S70-210/2.8, TC16A, SB-800
    Soligor 28/2.8, MIR 35/2, Helios 50/2, Jupiter 135/3.5

Domyślnie

a właśnie... jest jakaś przejściówka aby moje obiektywy śmigały razem z canonem 3000n lub f80 ?

Oszczędny w słowach Awatar Paradiso Perduto
    Miasto
    Stołeczne Królewskie Miasto Kraków

Domyślnie

z tego co kojarzę, Twoje obiektywy bez problemu powinny śmigać z Minoltą, więc Kolega Kartofelinder godnie prawi, warto i to rozważyć

Domyślnie

nie zgadzam się z Tobą piszesz, że do Canona można podpiąć szkło Nikona, mając przejściówkę; może i tak, ale do Nikona można podpiąć szkło M42, mając przejściówkę. połączyć można wszystko ze wszystkim - kwestia właśnie tej przejściówki
    Tak podepniesz M42, tylko albo masz zasięg szkła do 3 m, albo degradujesz genialną niekiedy optykę soczewką. Chyba nie tędy droga.
    Jak się nie ma szuflady pełnej szkieł, to Nikon jest najgorszym z wyborów.
    Osobiście uważam, że jedynym sensowny body analogowym z AF Nikona jest F100. Ewentualnie może jeszcze F90, ale w życiu nie miałem tej puszki w ręku, a na papierze mnie jakos odrzuca.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Nikkor i m42

vs

Canon i wszystko inne
    Völkchlor

Oszczędny w słowach Awatar Paradiso Perduto
    Miasto
    Stołeczne Królewskie Miasto Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Tak podepniesz M42, tylko albo masz zasięg szkła do 3 m, albo degradujesz genialną niekiedy optykę soczewką. Chyba nie tędy droga.
    to czy szkła M42 Cię satysfakcjonują, to kwestia tego, jaki typ fotografii zamieszasz uprawiać
    Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Jak się nie ma szuflady pełnej szkieł, to Nikon jest najgorszym z wyborów.
    nie mam szuflady pełnej szkieł - korzystam z tego co mam, a posiadam obiektywy z AF, więc na tematy innych nie mogę się wypowiadać.

Domyślnie

Ale AFową Minoltę, żeby się w stare nie wpakował, bo mu SR z A nie będzie banglać. Dynax 7 widziałem ostatnio w pięknych centach.

Domyślnie

dobra panowie ja już nic nie wiem.. Zastanawiam się nad Canonem 3000n lub Nikonem F80, lub minolta ktora podeszla by mi pod obiektywy wiec nie wiem ktory model..

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów