Panie i Panowie
Poczekajmy więc na D400, gdzie będzie i matryca z D7K i sprawność D300. Ja sobie właśnie na coś takiego czekam![]()
Szukaj
Panie i Panowie
Poczekajmy więc na D400, gdzie będzie i matryca z D7K i sprawność D300. Ja sobie właśnie na coś takiego czekam![]()
Na razie D90 i D7100, S150 Macro, T116, N35, S50 1,4 S50-150, S900 i statyw całkiem dobryFajne hobby i tyle
http://pawelmeszynski.flog.pl/
Jejku, skąd się biorą fani matrycy z D7000? Jest większa od tej z D90/300, ale jakie to ma praktyczne znaczenie? Przy rozdzielczości 300 DPI to różnica między obrazkiem o rozmiarach 36x24 cm, a obrazkiem 42x28. Czy klika centymetrów robi różnicę? Tzn. może i robi, ale nie przy oglądaniu obrazków. Na monitorze ogląda się w 72 DPI więc to nie ma znaczenia, a oba wydruki i tak są za małe, żeby z nich zrobić plakat o jakości fotograficznej.
Rozpiętość tonalna obu matryc jest praktycznie identyczna. A szumy wyglądają nieco lepiej dla D300s. (Za optyczne.pl)
Oczywiście w większej puszce lepiej się matrycę chłodzi, więc może w D400 poradzi sobie ona lepiej niż w D7000. Ale i tak mierny byłby to awans technologiczny, jak sądzę.
Pozdrawiam!
Tabelka za tabelkę: http://www.tinyurl.pl?tC1ZhmZ2![]()
Ostatnio edytowane przez avenarius ; 04-07-2011 o 18:47
Pozdrawiam!
Tabelki tabelkami, a w praktyce d300s wygrywa przede wszystkim szybkością i celnością af, szumami, uszczelnieniem. Chociaż Ken Rockwell radzi kupować d7000 http://www.kenrockwell.com/nikon/d7000.htm
Jeśli chodzi o porównanie matryc to na tej stronie znajduje się całościowa nota, myślę że najbardziej miarodajna. W kwestii szumów jest pozycja sport (Low-Light ISO), która mówi przy jakiej maksymalnej wartości iso obraz zachowuje wysoką jakość w tym niski poziom szumu(dokładne wyjaśnienie znajdziesz w rankingu sensorów). Nie wiem co masz na myśli pisząc o sofcie, ale oceny redaktorzy tej stronki podejmują w oparciu o RAWy( choć na 1000% nie jestem pewny, gdzieś to wyczytałem).
Proszę o większą precyzję wypowiedzi, bo takie skróty myślowe mogą wprowadzać w błąd.
Ma więcej megapikseli, jest bardziej upakowana. Nie jest większa. Jest taka sama.
Tu bym polemizował, z kilkunastu megapikseli zrobisz plakat blisko metrowej wielkości z bardzo dobra jakością. O ile plik będzie dobry.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Precyzja jest mi miła, dlatego przyjmuję uwagę z pokorą. Jest to typowa nikonowska APS-C, tyle, że w D7000 pikseli więcej.
"Kilkanaście" obejmuje zarówno 16 jak i 12, więc z grubsza sens mojej wypowiedzi jest zachowany. Ale zaciekawiłes mnie tym metrowym wydrukiem. Co masz na myśli?Tu bym polemizował, z kilkunastu megapikseli zrobisz plakat blisko metrowej wielkości z bardzo dobra jakością. O ile plik będzie dobry.
Pozdrawiam!
Mam na myśli plakat o wysokości 1 m wydrukowany z wykadrowanego! pliku z D200 (10 MPx), wiszący u mnie w studiu![]()
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami