Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Domyślnie

Dla mnie noszenie zestawu 70-200 i D700 z gripem nie stwarza problemu, problem mam tylko w parkach bo psy sie plosza albo z koncertow mnie wypedzaja i wlasnie tylko na koncertach, ciemnych salach uzywam stabilizacji, to moje ulubione szklo z ktorym potrafie przejsc kilometry.
    D700,D200, F100, F, F2, F3, EL, FE2, Nikkormat FT2, Nicca Tower, Canon A1, F1, FTb, Olympus E1, OM1, OM10, Kodak 35, Pentax SP2, ME, Ricoh KR, 500G, Fuji i ZenitE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marek2004 Zobacz posta
    Posiadam 70-200 VR nikona w pierwszej wersji. VR to w stosunku do historii fotografi to nowość - kiedyś spokojnie robiło się zdjęcia bez tego wynalazku, na kliszy i było ok. Tak więc w jakiś szczególny sposób nie gloryfikujmy tego wynalazku. Ale jest przydatny. Jest przydatny w statycznych scenach, portretach i kadrach, gdzie nie ma szybkiego ruchu. VR jest dwojakiego rodzaju: normal do zastosowania jw. i activ przydatny np. przy panoramowaniu.

VR nie zastąpi statywu, oraz nie zamrozi szybkiego ruchu - tego musisz być świadom.

Obiektyw jest bardzo dobry praktycznie od 2,8 ale swoje wymiary i wagę ma. Musisz być świadom tego przy podróżowaniu. Poza tym zwraca uwagę, zarówno fotografowanych osób jak i ludzi mających niezbyt czyste intencje.
    Ciezko sie zgodzic z tym co mowisz, "normal" sluzy do panoramowania (stabilizuje w jednej plaszczyznie), tak przynajmniej pisze w instrukcji a twierdzenie ze VR nie przydaje sie tam gdzie jest szybki ruch jest ciut na wyrost, np wszelkie sporty motorowe, lotnictwo. VR jest olbrzymim wsparciem przy takich zabawach, roznice w czasach 1/100 a 1/40 na torze czy lotnisku jest ogromna. Do zamrazania ruchu jest wlasnie to f2,8 co czyni z 70-200 bardzo wszechstronny obiektyw.
    Posiadam tylko marzenia, rozsiałem je u twych stóp. Stąpaj lekko, gdyż stąpasz po moich marzeniach” W.B.Yeats

Domyślnie

szkoda tylko, że 70-200/2.8 vr2 na @200 przy FX to @135 :/ ładnie N dał ciała. Ciekawe jak jest na DX. Czy mamy gwarantowane @300(x1,5) czy tylko +/- 220-235. W C jest rzeczywiste 5dII + 70-200/2.8 is II L przy @200 jest deklarowane 200. Ech a miałem tego n70-200/2.8 vr2 kupić Pomóżcie. Jak to jest ?!

Domyślnie

Skąd takie teorie? Mozesz to udowodnić? Bo cos mi nie gra
    Zbędny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eskimos Zobacz posta
    Ciezko sie zgodzic z tym co mowisz, "normal" sluzy do panoramowania (stabilizuje w jednej plaszczyznie), tak przynajmniej pisze w instrukcji a twierdzenie ze VR nie przydaje sie tam gdzie jest szybki ruch jest ciut na wyrost, np wszelkie sporty motorowe, lotnictwo. VR jest olbrzymim wsparciem przy takich zabawach, roznice w czasach 1/100 a 1/40 na torze czy lotnisku jest ogromna. Do zamrazania ruchu jest wlasnie to f2,8 co czyni z 70-200 bardzo wszechstronny obiektyw.
    vr normal wg mnie stabilizuje sceny statyczne lub malo dynamiczne, gdzie zejście do dłuższych czasów nie spowoduje nieostrości spowodowanej właśnie ruchem. Do panoramowania (sporty motorowe, lotnictwo) jest vr activ - chyba w instrukcji jest taki obrazek, ale głowy nie dam, bo pudło gdzieś w piwnicy leży.
    Do zamrażania ruchu nie służy przysłona (2,8 ani żadna inna - ona decyduje o go), lecz krótki czas migawki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marek2004 Zobacz posta
    vr normal wg mnie stabilizuje sceny statyczne lub malo dynamiczne, gdzie zejście do dłuższych czasów nie spowoduje nieostrości spowodowanej właśnie ruchem. Do panoramowania (sporty motorowe, lotnictwo) jest vr activ - chyba w instrukcji jest taki obrazek, ale głowy nie dam, bo pudło gdzieś w piwnicy leży.
    Do zamrażania ruchu nie służy przysłona (2,8 ani żadna inna - ona decyduje o go), lecz krótki czas migawki.
    Dam sobie reke obciac ze do panoramowania sluzy "normal", bylo nie raz na forum. Akurat przeslona ma duzy wplyw na dlugosc, czy w tym przypadku krotkosc czasu potrzebnego do zamrozenia ruchu, chyba ze ktos robi zdjecia tylko w samo poludnie. Gdyby nie decydowala to nikt tutaj nie doradzalby do takich akcji jasnych szkiel zamiast ciemniejszych z VR, a takie pytania pojawiaja sie co miesiac.
    Ostatnio edytowane przez eskimos ; 03-07-2011 o 22:02
    Posiadam tylko marzenia, rozsiałem je u twych stóp. Stąpaj lekko, gdyż stąpasz po moich marzeniach” W.B.Yeats

Domyślnie

Eskimos - wystarczy podniesc ISO zamiast otwierac przyslone i krotki czas zostaje. Wiec jasne szklo nie jest warunkiem koniecznym do uzyskania krotkich czasow, acz przydatnym i zwiekszajacym mozliwosci. Oczywiscie w ekstremalnych sytuacjach moze byc potrzebne ISO 25600 f=1.2 zeby czegos nie poruszyc.

Co do dzialania VR polecam:

https://nikoneurope-pl.custhelp.com/...ail/a_id/14815
    Nie wiem, nie znam się - nie bierzcie mnie na poważnie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez serafin1 Zobacz posta
    szkoda tylko, że 70-200/2.8 vr2 na @200 przy FX to @135 :/ ładnie N dał ciała. Ciekawe jak jest na DX. Czy mamy gwarantowane @300(x1,5) czy tylko +/- 220-235. W C jest rzeczywiste 5dII + 70-200/2.8 is II L przy @200 jest deklarowane 200. Ech a miałem tego n70-200/2.8 vr2 kupić Pomóżcie. Jak to jest ?!
    Tylko gdy sie ostrzy z bliska. Poszukaj na forum, bylo dokladnie pokazane/objasnione.

A co do wielkosci i wagi N70-200. Mi to nie przeszkadza. Zdjecia sa rewelacyjne od 2.8 wiec nie ma co narzekac
    Ostatnio edytowane przez maciey75 ; 03-07-2011 o 22:09
    D300 | N35 1.8 | N17-55

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zolty Zobacz posta
    Eskimos - wystarczy podniesc ISO zamiast otwierac przyslone i krotki czas zostaje. Wiec jasne szklo nie jest warunkiem koniecznym do uzyskania krotkich czasow, acz przydatnym i zwiekszajacym mozliwosci. Oczywiscie w ekstremalnych sytuacjach moze byc potrzebne ISO 25600 f=1.2 zeby czegos nie poruszyc.

Co do dzialania VR polecam:

https://nikoneurope-pl.custhelp.com/...ail/a_id/14815
    A co jak juz sie nie da podniesc ISO? Albo nie chcesz wchodzic na zbyt wysokie ? Nie zawsze jest tyle swiatla zeby mozna bylo sobie szalec na ISO 3200 i f5,6, z wlasnego doswiadczenia wiem ze jak jest mus to brakuje ISO i f2,8 jest za ciemne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez serafin1 Zobacz posta
    To cecha szkla wiec proporcjonalnie tak samo skraca ogniskowa na DX jak na FX - wiec zamiast 300 bedziesz mial te 135mmx1.5=200mm.
    Te 135mm jest tylko na minimalnych odleglosciach, powyzej bodajze 10m masz juz te umowne 200mm na FX (300 na DX). VR1 tez skracal tyle ze nie tak bardzo.
    To skracanie ogniskowej wynika z wewnetrznego ogniskowania - cos za cos albo wysuwany ryjek albo skracanie ogniskowej, choc rzeczywiscie w VR2 jest to dosc ekstremalne.

Cytat Zamieszczone przez eskimos Zobacz posta
    A co jak juz sie nie da podniesc ISO? Albo nie chcesz wchodzic na zbyt wysokie ? Nie zawsze jest tyle swiatla zeby mozna bylo sobie szalec na ISO 3200 i f5,6, z wlasnego doswiadczenia wiem ze jak jest mus to brakuje ISO i f2,8 jest za ciemne
    Wtedy zostaje:

Rodenstock XR-Heligon 50mm f/0.75

))
    Ostatnio edytowane przez Zolty ; 03-07-2011 o 22:16
    Nie wiem, nie znam się - nie bierzcie mnie na poważnie.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów