Witam,
Od jakiegoś czasu zastanawiałem się nad zakupem teleobiektywu, popatrzyłem co jest dostępne i zdecydowałem że najlepszym wyborem będzie 70-200 2.8 (Tamron, Sigma i Nikon mają takie szkła w ofercie).
Stanęło nawyborze między tymi obiektywami a rozrzut cen jest brdzo duży a różnice optyczne niewielkie, szczególnie między Tamronem a Nikonem. Jedyna różnica między nimi to stabilizacja.
Jestem średnio doświadczonym fotografem a jużzupełnie brakuje mi doświadczenia z teleobiektywami. Dlatego potrzebuję porady.
Pytanie:
Jak wygląda sprawa z robieniem zdjęć tak dużym obiektywem z dość sporą ogniskową bez stabilizacji obrazu? Zazwyczaj jak podróżuję to nie mam miejsca na statyw a noszenie takowego przez cały dzień też uciążliwe.
Widziałem na jakiejś stronce, że ilość zdjęć dobrych bez rozmycia spowodowanego poruszeniem wzrasta bardzo ze stabilizacją, ale się zastanawiam nadal jak ta sprawa ma się w praktyce.
Ktoś ma tego Tamrona i może pomóc? Dać sobie spokój z niestabilizowanym i wolnym AF-em Tamrona i kupić Nikona za 3x taką cenę?
Obecnie mam Nikona D90 i Tamrona 17-50 i jestem z tego zesawu bardzo zadowolony, ale brakuje dłuższego końca.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami