Szukaj
Z wyczuwalnym oporem, ciężej niż w body. Słychać delikatny klik przy 2 pozycji spustu choć podejrzewam, że to po jakimś czasie wyrobi się i będzie ciszej. Ogólnie sprawia bardzo pozytywne wrażenie, jakość wykonania dobra.
Ja używam oryginalnego, ale z miesiąc temu kupiłem do drugiej puszki Newella, jakościowo naprawdę ok. Co do funkcjonalności nie mam zastrzeżeń, biorąc jeszcze pod uwagę fakt, że jest 4-krotnie tańszy to![]()
Nie chcę zakładać nowego tematu więc pozwolę sobie zadać pytanie tutaj. Czy grip podłączony do body ale bez baterii w nim będzie działał. Tzn. czy będę mógł uzywać spustu, wybieraka etc na gripie??? Oczywiście mowa o zamienniku. Chodzi o to że chciałbym żeby "wygodniej" kadrowalo się zdjęcia w pionie niekoniecznie z dodatkowym obciązeniem.
a ja tak najezdzalem na te zamienniki, a teraz sam bylem zmuszony do zakupu takowegozdecydowalem sie na alphe bo "pasowala" do body
inne albo odstawaly albo wygladaly dziwnie...
co do wad i zalet:
+dosc wygodny uchwyt
+koszyczek na baterie AA (bardzo fajny dzwiek migawki przy tych "paru" klatkach wiecej)
-pokretlo od przykrecania gripa do puszki klekocze (za duzo luzu na lozyzku - o ile jest tam lozysko)
-stabilnosc mocowania puszka-grip (tak od 1 do 100 to dalbym z 60max)
-wybierak megaczuły - nawet delikatny dotyk powoduje zmiane punktu ostrosci albo "budzi" aparat - wiec czesto wylaczam gripa jak nosze puche na ramieniu
-(subiektwnie) nigdy nie postawie na statywie sprzetu z gripem
-(subiektywnie) ZAWSZE mam na szyi pasek jak trzymam za gripa
to chyba tyle
jak go zdaze popsuc to napisze
Dzięki za informację sztefanek. Czy w takim zestawie(grip bez baterii/akumulatora) akumulator z body dużo szybciej sie rozładowywuje??? Trochę bardziej chyba obciąża to aku z body, ale czy jest to jakiś drastyczny spadek jego wytrzymałości?
A ja zamowilem newella ... czkalem czekalem .... przyszla alfa ... i powiem, że nie jest zle za takie pieniadze.
NIKON + SZPARGAŁY + CHĘCI + CHĘCI + CHĘCI ...
Jest to mój pierwszy post na tym forum więc niniejszym witam wszystkich i gorąco pozdrawiam. Do tej pory się tutaj nie wypowiadałem ze względu na małe doświadczenie z systemem Nikona (zmiana systemu) i ze względu na to, iż wszystkie interesujące mnie tematy zawsze bez trudu udawało mi się tutaj znaleźć. Dzięki Wam podjąłem SŁUSZNĄ decyzję "Czas zmienić system - tylko na jaki?".
No ale do rzeczy...
Wątek ciągnie o tym, który MB-D10 lepiej wybrać Phottix czy Alphę. Ja osobiście wybrałem Newella. Kupiłem go do swojego nowiutkiego D300s i szczerze powiem, że nie żałuję. Zapłaciłem coś około 215zł i otrzymałem w komplecie Grip, koszyk na AA, koszyk na EN-EL3e oraz BL-3. Grip wykonany bardzo solidnie i z "ładnych" materiałów.Nic nie skrzypi, nic nie piszczy. Nigdy nie miałem w rękach oryginalnego MB-D10 ale jeśli jest wykonany lepiej niż ten, to musi być dopiero miód. Pokrętła pracują bardzo dobrze (jednak nie tak dobrze jak w body), dżojstik bardzo przyjemny i w miarę precyzyjny w użytkowaniu i ogólnie nie mam się do czego przyczepić. Jedynie denerwujące jest to, że "kluczyk" służący do zabezpieczania komory baterii czasami potrafi się odchylić co może spowodować, że go uszkodzimy stawiając aparat np. na stole. No i strasznie mnie razi pakowanie takich rzeczy w blister zamiast w ładny estetyczny kartonik. Sorry ale to już mój taki pudełkowy fetysz...
Jeśli ktoś potrzebuje więcej informacji na temat tego cudeńka to służę pomocą.
Pozdrawiam
Skontaktuj się z nami