Close

Strona 43 z 92 PierwszyPierwszy ... 33414243444553 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 430 z 919

Wątek: Co wybrac?

Domyślnie

D90 i 85/1.8 da znakomite efekty, ale w pomieszczeniach moze byc za wasko, chyba ze ciasne portrety. Wowczas przyda sie wlasnie 35/1.8. To zestaw, ktorym mozna juz duzo dobrego zrobic i na pewno goly D7000 bylby gorszym wyborem, chyba ze szybko zbierasz na szkla
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie obiektyw do D3000

Witam,
    Proszę o pomoc. Używam N3000+kit18-55mm. Chciałbym dokupić obiektyw, i teraz nie mogę się zdecydować, czy brać N18-105 ED VR, czy N35/1,8 AF-S, a może N50/1,8. Robię fotki różne ortrety, dzieciaki w ruchu, krajobrazy, wycieczki, imprezy rodzinne ( dom + koścół ). Najbardziej zastanawiam się nad N18-105 Ed VR , a N35/1,8 AF-S ( uniwersalność, zależy mi też na światełku w ciemniejszych warunkach zastanych, chociaz z drugiej strony brakuje mi też dłuższej ogniskowej). Boję się, że N50/1,8 bedzie za wąski w mniejszych pomieszczeniach. Zastanawiam się też, na ile platikowy gwint jest aż takim minusem przy w miarę rozsądnym użytkowaniu ( czytaj: rzadkiej i dbałej wymianie ).
    Z góry dziękuję za pomoc

Domyślnie

Dokupowanie 18-105 do 18-55 jak na moje mija się z celem. Jak brakuje Ci długości to lepiej dokup 55-300.
    D600 S14 N28 N16-35 N50 T28-75 N70-210

zapomniałem dodać, że nie potrzebuję b.długich ogniskowych, przynajmniej na razie wydaje mi się,że wyższe ogniskowe nie są mi niezbędne ( chociaż, nigdy nic nie wiadomo ) najbardziej zależy mi na możliwie największej uniwersalności za kwotę w przedziale cen powyższych szkieł (tj. około 900 PLN )

Domyślnie

Witam.

Na pytanie, czy ogniskowa 35 lub 50 mm Koledze pasuje można uzyskać łatwo odpowiedź. Wystarczy ustawić tak posiadanego zooma 18-55 i spróbować trochę popstrykać. Jasna „stałka” pozwoli na zabawę z małą głębią ostrości i fotografowanie w słabszych warunkach oświetleniowych. Uwaga! Do D3000 nie ma sensu kupować AF 50/1.8D, bo będzie trzeba ustawiać ostrość ręcznie. Jeżeli już, to AF-S 50/1.8G.

Jeżeli Kolega szuka jednego obiektywu uniwersalnego, to AF-S 18-105VR wydaje się być w tej cenie rozsądnym wyborem. Zastąpi on wtedy posiadanego AF-S 18-55. W przypadku, gdy częstsze zmienianie obiektywów nie przeszkadza, można skusić się na uzupełnienie posiadanego zestawu zaproponowanym już AF-S 55-300VR.

Na koniec jeszcze trochę namieszam. Może zamiast obiektywu kupić zewnętrzną lampę błyskową? Przy lekkim naciągnięciu budżetu wystarczy na SB-700. Posiadanie własnego źródła światła, z możliwością kierowania jego strumienia w prawie dowolną stronę (odbijanie, rozpraszanie itp.) daje sporo nowych możliwości.

Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PIXELROY Zobacz posta
    Witam,
    Proszę o pomoc. Używam N3000+kit18-55mm. Chciałbym dokupić obiektyw, i teraz nie mogę się zdecydować...
    w identycznej syt. jestem i dumałam nad tym ostanie tygodnie ja jednak zaczynam od lampy bo brak światła najbardziej (w warunkach domowych) dokucza mi obecnie. Mam nadzieję,że za kilka dni u mnie zawita.
    A za kilka mcy na pewno 50mm 1,8 AF-S.
    Porządne wakacje dopiero za rok i większego zooma na razie mi nie potrzeba. Czy wymienię 18-55 na 18-105, czy po prostu dokupię 55-200 -zdecyduję po nowym roku
    U mnie decyzję pomógł mi podjąć najczęściej fotografowany obiekt lat 3 do ustawiania się niestety jednak nie jestem w stanie jej przekonać (czyt. przekupić) więc w chwili obecnej lampa bardziej się przyda niż stałka.

Życzę owocnych wyborów

Domyślnie

W tej chwili napewno odpuszczę sobie zooma 55-200. Lampa też kusi, czytałem o SB-700 ( następca SB-600 ) bardzo dobre opinie, tak jak o 18-105 G ED VR. Chciałbym mieć jakiś w miarę dobry i uniwersalny obiektyw podstawowy i jakoś kusi mnie ten 18-105, chociaż sprawa nie jest jeszcze przesądzona, wiadomo pośpiech jast najgorszym doradcą.

Domyślnie Czy warto zmienić system na Nikona?

Witam, chciałbym na wstępnie zwrócić się z prośbą o pomoc w wyborze  otóż kusi mnie przejście na Żółtą stronę mocy ponieważ sprzedałem swoje zoomy 24-105 i 70-200 2.8 i chciałbym wejść w stałki  mój obecny zestaw to już tylko 5D mkI, 17-40 f4, 85 f1.8 + 580 EXII. Wstępnie interesuje mnie d7000 ze względu na matryce i całkiem użyteczne ISO (i tu powód dla którego nie rozglądam się za d300), choć nie wiem czy nie warto poczekać na d400.
    Natomiast obiektywy jakie wstępnie planuję: Tokina 12-24 f4 (ogólnie ma zastąpić 17-40, Sigma 20 f1.8 (mogę mieć ją na Canonie, ale jednak brak regulacji AF w 5D i ogólnie gorsza praca Sigm na Canonach trochę zniechęcają), następnie to chyba już standard 35 f1.8, 50 1.4, 85 1.8 do tego SB900. Cenowo nie muszę się idealnie wyrobić Zastosowanie to głównie portret, Street i reportaż ale nie zarobkowo  czasem jakiś krajobraz/architektura. Lekkie obawy budzi we mnie przejście z FF na cropa (dlatego nie wiem czy nie poczekać na d400 i to co pokaże) ale chyba bardziej odwzorowanie kolorów z Nikonów, choć przyznam, że pobawiłem się ostatnio właśnie d7000 i jestem naprawdę mile zaskoczony jej możliwościami, szczególnie jeżeli chodzi o wysokie wartości ISO i ergonomię.
    z góry dzięki za pomoc
    pozdrawiam

Domyślnie

Chciałem was prosić o pomoc w wyborze jakiegoś cyfrzaka do 1800zł. Znajomy chce coś zakupić a raczej nie planuje dalszych inwestycji w sprzęt. Możecie zaproponować jakąś bardziej zaawansowaną hybrydę z dającym rade obiektywem względnym iso i możliwością filmowania?
    Σ Art 20mm 1.4, Σ Art 35mm 1.4, Σ Art 85 1.4, T 70-200mm 2.8 G2 zakurzony D600

Domyślnie

Mam jeszcze pytanie do użytkowników 18-55 G VR oraz 18-105 G ED VR, czy faktycznie 18-105 G ED VR jest wystarczająco uniwersalny i optycznie lepszy od tego pierwszego, czy lepiej zamiast tego od razu kupić N35/1,8 AF-S. Jakie są Wasze zdania i doświadczenia praktyczne w tym temacie. Z lampy na chwilę obecną chcę zrezygnować, żeby mieć lepsze szkło.
    Pozdrawiam i dziękuję za pomoc

Strona 43 z 92 PierwszyPierwszy ... 33414243444553 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów