Z racji pierwszego postu na tym forum witam wszystkich.
Mam małe pytanie w związku z Sigmą. Czy w waszych egzemplarzach pierścień ostrości też chodzi tak ciężko? Oczywiście po wyłączeniu AF i przestawieniu na M.![]()
Szukaj
Z racji pierwszego postu na tym forum witam wszystkich.
Mam małe pytanie w związku z Sigmą. Czy w waszych egzemplarzach pierścień ostrości też chodzi tak ciężko? Oczywiście po wyłączeniu AF i przestawieniu na M.![]()
Wg mnie pierścień powinien pracować niezależnie do tego jak jest ustawiony AF - w końcu możesz ręcznie doostrzać. Ja nigdy nie zauważyłem żeby w np Sigmach zmiana trybu AF czyli AF/M powodowało inny opór pracy![]()
Dawniej system N - obecnie L(M) + F
Mariusz888, oczywiście masz rację.W każdym razie jedyne moje doświadczenie z obiektywem z silnikiem ultra jest z Pentaxowym 16-50 i tam pierścień chodzi bardzo delikatnie. W przypadku mojej Sigmy różnica w oporze jest znaczna. Pytam z ciekawości czy 50-tki Sigmy tak mają czy może w moim egzemplarzu zastosowali bardziej pasowne elementy.
![]()
Mam pytanie - jak wygląda trwałość tego szkła? Spotkałem opinie, że po roku używania obiektyw zrobił się rozklekotany. Czy ryzykować zakup mając body bez możliwości korekty fokusa?
Nie wiem, nie rzucam szkłami w ścianę to i rozklekotane nie są ;oP
Moja Sigma ma już prawie 3 lata i ma się świetnie.
The Iron never lies to you. You can walk outside and listen to all kinds of talk, get told that you’re a god or a total bastard. The Iron will always kick you the real deal.
Warto kupić Sigmę, ponieważ jest ostrzejsza od Nikkora 50/1.4G, Nikkora 50/1.4D a nawet od Nikkora 50/1.8G. Stałki mają z samej konstrukcji ograniczenia jakimi jest właśnie stała ogniskowa natomiast powinny być o niebo lepsze od zooma na tej właśnie ogniskowej a nie zawsze tak jest.
Jeżeli np. Nikkor 24-70/2.8 jest ostrzejszy od Nikkora 50/1.4G przy ustawieniu na F=2.8 to dla samego rozmycia tła na pewno bym go nie kupił ale jeżeli Sigma 50/1.4HSM jest dość szybka na AF, ładnie rozmywa tło, jest bardzo ostra co pozwala mi przy stałej ogniskowej wycinać kadry i dawać subiektywne odczucie dłuższej ogniskowej przy niezauważalnej różnicy w jakości to wybieram Sigmę bez zastanowienia. Lepszym jeszcze rozwiązaniem jest 50/1.4 Carll Zeiss ale cena jest kosmiczna jak dawniej kosmicznego Hasselblada, którym robiono zdjęcia na księżycu
Znak rozpoznawczy
Fioletowy kwiatek
ja miałem swoją sigme kolo 2 latsprzedałem i przsiadłem się na 85tke. Brakuje mi tego skiełka bo sztuka była ostra od 1.6.
ale jakos 85mm bardziej mnie uszczesliwia. O rozklekotaniu Sigmy jeszcze nigdy nie słyszałem ani mi sie nie przytrafiło. Jak sie znajdzie dobra sztukę to brać. IMHO najlepsza z 50tek
![]()
D700 + 35 & 85
D610 + 28 & 50
Skontaktuj się z nami