U mnie jest na stałe oryginalne mb-d10, ale problem z softem w gripie???? ciekawa koncepcja.
Szukaj
U mnie jest na stałe oryginalne mb-d10, ale problem z softem w gripie???? ciekawa koncepcja.
mi wywalało błąd przy szkłach AFD, a przy AFS było OK, okazało się, że padło coś przy dźwigni sprzężenia światłomierza, działał tylko, że przesunął swoje działanie o 30stopni na okręgu i ząbek z obiektywu tam go już nie dosuwał - aparat obecnie w serwisie
D700 | D50 | T17-35/2.8-4 | N18-55 | N50/1.8G | N50/1.8D | N35/1.8G | T90/2.8 | Tair135/2.8 | N180 2.8 | N->M42 | SB-800x2
Mój fotoblog
Mam BP Phottixa, kto miał zwiechy z takowym?
D700, N24D, N35D, N85D, S150
Miesiąc temu pierwszy raz zdarzył mi się error w nowym D700, tak o sobie, w trakcie ceremonii, zdjęcia pstrykane co jakiś czas, nie seryjne, bez zmian ustawień, działa i nie działa. Wtedy dość mocno się wystraszyłam, że klient nie dostanie najważniejszego zdjęcia z akcji - obrączki. Wyłączenie i włączenie aparatu uzdrowiło działanie. Wczoraj ten sam przypadek (przed obrączkowaniem), na szczęście to tylko krótki błąd, a ja już wiedziałam co robić i czym się nie przejmowaćBody bez gripa. Może D700 nie lubi obrączkowania?
![]()
Ostatnio edytowane przez credka ; 19-06-2011 o 16:27
Chyba tak jest w istocie.
Kolega wyżej również miał ERR w tym momencie. Ja wczoraj również.....
Zdarzyło to mi się ponadto już kilkakrotnie w różnych kombinacjach obiektyw, grip i D700 w obu korpusach (zdarza się przy gripie oryginalnym, przy Delcie, przy Nikkorze 70-200 i Sigmie 70-200) co ciekawe nigdy przy krótkich obiektywach.
Wczoraj przy obrączkach też z "rurą" 70-200.
Niestety nikon, z którym jestem już bardzo długo coraz bardziej mnie zawodzi, pewnie to ta wszędobylska elektronika. Z pośród posiadanych nigdy nie zawiesił się D200 i S3, chyba również D300 a 700tki już kilkukrotnie....
Prawie dwa lata temu err na początku ceremonii wyskoczył. Spociłem się lekko i musiałem całą ceremonię przelecieć na fuji s5 z zoomem, a fufu jak wiadomo do demonów prędkości nie należy.Dopiero na początku wesela, zamiast jeść z orkiestrą obiad, udało mi się go odblokować. Masakra jakaś, ale wiadomo- to nie sprzęt profi.
Do zarabiania są D3.
![]()
D700, N24D, N35D, N85D, S150
I u mnie pojawił się err. Pierwszy raz kilka tygodni temu podczas pleneru. Na body założony był w tym monecie obiektyw 50mm 1.8
Aparat zachowywał się dziwnie, migawka jakby zwalniała. Słychać było kliknięcie wolniejsze tak jakby był ustawiony długi czas naświetlania.
Potem spust się zablokował i wyskoczył błąd. Zmiana karty czy baterii nie pomogła. Aparat zaczął działać po kilku minutach, ale błąd znów pojawił się po kilku klatkach.
Po jakimś czasie problem zniknął.
Wczoraj miałam to samo, plener, tym razem założony 24-70.
Robił kilka zdjęć, potem się zacinał.
W domu zrobiłam kilka testów i możliwe że błąd w moim przypadku pojawia się gdy bateria ma już 1-2 kreski. Z świeżo naładowaną nic się podobnego nie dzieje nawet przy seryjnych.
A w momencie założenia baterii już częściowo rozładowanej przy większej ilości zdjęć lub kilku seriach blokuje.
Poobserwuję aparat jeszcze jakiś czas i jak problem będzie się pojawiał zadzwonię do serwisu, bo zaczyna mnie to irytować. Już nie wspomnę o strachy podczas ceremonii![]()
Licytacja studia - Łódź [ akcja SERCE ADMINA ]
D700 | D50 | T17-35/2.8-4 | N18-55 | N50/1.8G | N50/1.8D | N35/1.8G | T90/2.8 | Tair135/2.8 | N180 2.8 | N->M42 | SB-800x2
Mój fotoblog
Skontaktuj się z nami