Close

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 68

Wątek: D700 i Err

Domyślnie

Nowe, uspokajające info w kwestii err w D700. Miałem tę przypadłość ze trzy razy, ale proste operacje ją usuwały (odłączenia zasilania, szkła...). Przy okazji tegorocznych targów foto w Łodzi jako jeden z pierwszych klientów ustawiłem się na diagnostykę na stoisko Nikona (tak trzymać, brawa dla N). Miły pan podłączył puszkę do komputera, wykonał dłuższe czary-mary i potwierdził zarejestrowanie tych błędów, ale nie w tabeli głównej, tylko D700 zarejestrował to nijako "na marginesie". Takie błędy mają prawo się po prostu zdarzyć - serwisant Nikona stwierdził jednoznacznie, że ich najczęstszą przyczyną są zanieczyszczone styki obiektywów. Nic poważnego zatem
    70F,D70s,D700,P7000,D7100, szklarnia N z gwintem na filtry 77 i inne graty (w tym m.in. SB700)

Domyślnie

No tak, ale co jeśli bagnet, gwint i styki są regularnie czyszczone miękką szmatką zwilżoną alkoholem IPA? Ciekawe co to za oprogramowanie diagnostyczne, coś na styl jak w warsztatach samochodowych? Przydałoby się takie.
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Tak sięgnąłem wstecz i bilans jest taki użytkując sporo swoje 2 sztuki D700 zaliczyłem ze 20 errorków.
    Za każdym razem moim zdaniem co innego było przyczyną, karta, lampa na brackecie, szklo.
    Najlepiej miałem jak na 2 sztukach wyskoczył error 5-10 sekund przed zakładaniem obrączek przez PM. Ksiądz człek doświadczony i też pasjonat fotografii spostrzegł zimny pot na moim czole i mocno wydłużył moment tak, że zdążyłem w jednym body szybko wyjąć akumulator i włożyć na powrót. Podziwiam ludzi co chodzą na zlecenia z jednym korpusem.
    trzeba mieć backup do backupu pracując na Nikonach, to sprzęt dla twardzieli, nie jak Canony co ciągle działają i działają
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 09-06-2011 o 18:04

Domyślnie

rozumiem Robin, że w tym wypadku za backup robił ksiądz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    nie jak Canony co ciągle działają i działają
    tja powiedz to mojemu 40D któremu oderwało się lusterko podczas wychodzenia z kościoła (w momencie kiedy jest ogólny szał: latają monety, ryż, płatki róż i ptasie odchody)...brrrrr...koszmar dobrze, że 5D był niezniszczalny i przez długi okres czasu leżał w skrzynce narzędziowej w zastępstwie młotka
    wpisz 🐒i foto ale nie taką małpę jak w zoo tylko taką jak w emajlu
    ŚREDNI FORMAT jest tylko średni MIKRO CZTERY TRZECIE jest mikro KROP to wycinek całości PEŁNA KLATKA jest najlepsza bo jest pełna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Klatka Zobacz posta
    Mi też niekiedy pojawiał się ERR... ale pomagało odpięcie obiektywu, włączenie wyłaczenie aparatu.
    Ale miałem też inne zwiechy - aparat robił zdjęcie ale nie można było korzystać z menu, podglądu i nie mozna było przestawiać parametrów... Pomogło sukcesywne rozkręcanie aparatu... obiektyw potem odpięcie gripa. I po zapięciu gripa aparat ruszył. Ten drugi przypadek zdarzył mi się dwa razy.
    Acha... mowa o d700
    No właśnie i to grip może powodować takie kwiatki ... mnie Pan z serwisu nikon-a na targach FVF w tym roku zasugerował że przyczyną może być komunikacja pomiędzy grip-em a body ... jednak bardziej trza by najpierw ustalić co to jest Err, bo u mnie np z pewnością jest błąd mechanizmu podnoszenia lustra. Moze to być spowodowane jednak błędami w zasilaniu z grip-a bo przy samej puszcze tego błedu niet
    D700 | D50 | T17-35/2.8-4 | N18-55 | N50/1.8G | N50/1.8D | N35/1.8G | T90/2.8 | Tair135/2.8 | N180 2.8 | N->M42 | SB-800x2
    Mój fotoblog

Domyślnie

Podobnie jak Krycha jedyny Err zaliczyłem z Sigmą 70-200. Cała reszta gratów śmiga ponad rok bez problemu. Coś z tymi nowymi sigmami z HSM chyba jest nie teges, bo mam też 15-30, ale tam jest śrubol, działa bezproblemowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek Paśnik Zobacz posta
    Coś z tymi nowymi sigmami z HSM chyba jest nie teges
    W końcu nie bez powodu Nikon pozwał Sigmę...

Domyślnie

Problem może leżeć także po stronie gripa, jeśli jest używany i jeśli ma zły soft...

Domyślnie

U mnie też dwa razy pojawił się Err na wyświetlaczu (przebieg około 7 000 zdjęć). Pracuję na obiektywach systemowych: AF-S 50mm 1.4 G, 24-70 2.8 oraz 70-300 VR. Błąd wywaliło tylko na 24-70. Gripa nie posiadam, także kwestie zasilania pomijam, styki też, bo to miesięczny korpus, używany w normalnych warunkach, więc zabrudzić się nie mogły.

Mój jedyny wniosek jest taki, że może mieć na to wpływ popychacz przysłony, bo ma inne ułożenie jak w D80.

Dodam, że czuć jeszcze pewien opór przy mocowaniu obiektywów na D700, szczególnie 50 1.4G, w D80 cały proces trwa płynnie bez odczuwanych skoków.

Jeżeli ktoś ma możliwość to niech sprawdzi jak wygląda u niego popychacz przesłony w D700.
    Chwilowo te dwa Err mi nie przeszkadzają, ale jak będzie to się działo częściej to chyba serwis i rozstanie z puszką na miesiąc. Żeby było śmieszniej to zaczęła mi się guma odklejać, nie na uchwycie a ta z logiem FX

Pozdrawiam
    ....:::: | NIKON | ::::....

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów