Close

Strona 40 z 95 PierwszyPierwszy ... 3038394041425090 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 391 do 400 z 942

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CrommCruaich Zobacz posta
    Zawsze dobrze zapytać o radę mądrzejszych kolegów. Jestem zdecydowany na kupno 50tki AF-S tylko wacham się między 1.4, a 1.8.
    Też pewnie bym się wahał. Ale tutaj nie ma innej rady jak obejrzeć obrazek który generują te szkła i wtedy wybrać.
    Jeśli faktycznie AF-S 1.8 jest szybsze od 1.4 to to też może przeważyć.

I jeszcze jedno, nie mam pojęcia jaki masz budżet, ale gdyby to był znaczny wydatek to wolałbym kupić wersję 1.8, a za resztę pojechać na zdjęcia

Domyślnie

Planuje kupić na raty, więc różnica w cenie trochę mniej boli. Po prostu nie chcę żałować jak wtedy, gdy cena przeważyła, aby wziąć D3000 zamiast D90.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Absolutnie nie ironizuje.

Problem w tym, ze aberracja sferyczna nie jest bublem wynikajacym z zamontowania krzywo jakiejs soczewki. Jest to immanenta cecha konstrukcyjna. Jezeli 50/1.4g Photoartboxa nie ma backfocusa na f2.8, to on ma bubla no coz, niektorym ponoc nawet gumy nie odlaza
    Czyli znaczy sie, ze co, ze moja kilkuletnia 85 1.8 D mimo, ze ma aberacje sferyczna to niezaleznie od przeslony trafia zawsze tam gdzie chce i jest w zwiazku z tym bublem bo powinna wraz z przymykaniem przeslont robic albo FF albo BF ? ;D

Domyślnie

Przykro mi, ale nie rozumiem.

Aberracje sferyczna poznaje sie po zmianach odleglosci ogniskowania w zaleznosci od otworu. Wiec albo ma albo nie ma. Chyba ze miales na mysli jakies inne znieksztalcenia, bez zwiazku z tematem.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Ja caly czas tylko mówiłem o focus shifcie (tj.zmianie punktu ostrosci wraz z przymykaniem przeslony,co powodowalo w mojej 50 1.4 G przejscie z bf na 1.4 do ff na 2, ..
    Ok, bo odjechalismy mocno od tematu.. Propozycja moja jest taka, zeby teraz ten kto ma to szklo pokazal jego pazur ostrosciowo-bokehowy jak to bylo i jest w podobnych wątkach innych szkiel.

Domyślnie

Choć właściwie to mówimy o tym samym, obecnie "dumnie" nazywanym focus shift.. To aż się boję aberracji sferycznej w 85 1.4 G, która wg testów jest ogromna.. Aż z ciekawości zapytam znajomego jak u niego to wygląda bo ma to szkło.

OK, EOT.

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Jezeli 50/1.4g Photoartboxa nie ma backfocusa na f2.8, to on ma bubla no coz, niektorym ponoc nawet gumy nie odlaza
    Wyglada na to, ze mam same buble Nikona - w D300 i w D700 oraz na kazdym obiektywie, gumy zawsze byly i sa na swoim miejscu

PS. Moze, uzywac sprzet to trzeba umic W jednej ze swoich wypowiedzi wymieniles bujanie , jako sposob na shifta. Obiektyw, ktory zmuszalby mnie do tego typu ekwilibrystyk, nie zamieszkalby w mojej torbie.

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CrommCruaich Zobacz posta
    Planuje kupić na raty, więc różnica w cenie trochę mniej boli. Po prostu nie chcę żałować jak wtedy, gdy cena przeważyła, aby wziąć D3000 zamiast D90.
    We Wrocku nie brakuje sklepow w ktorych bedziesz mogl obydwie na spokojnie wyprobowac i tego sie trzymaj.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Photoartbox Zobacz posta
    PS. Moze, uzywac sprzet to trzeba umic W jednej ze swoich wypowiedzi wymieniles bujanie , jako sposob na shifta. Obiektyw, ktory zmuszalby mnie do tego typu ekwilibrystyk, nie zamieszkalby w mojej torbie.
    Najprostszym sposobem jest focusowanie punktami bocznymi - im dalej od osi optycznej tym lepiej. Często wystarcza.

A co do ekwilibrystyki - jak nie miałeś 5D+35L czy 50L, nie znasz życia O tym jak ściskać pośladki żeby wstrzelić się w GO możesz znaleźć na konkurencyjnym forum.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

A co do ekwilibrystyki - jak nie miałeś 5D+35L czy 50L, nie znasz życia O tym jak ściskać pośladki żeby wstrzelić się w GO możesz znaleźć na konkurencyjnym forum.

nie no *****, niemal oplułem monitor!

Strona 40 z 95 PierwszyPierwszy ... 3038394041425090 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów