Close

Strona 35 z 95 PierwszyPierwszy ... 2533343536374585 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 341 do 350 z 942

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CrommCruaich Zobacz posta
    A ja jeszcze raz poproszę o porównanie z wersją 1.4 AF-S. Nie chcę sobie potem pluć w brodę, że wybrałem tańsze rozwiązanie.
    spokojnie, cierpliwości panowie, do mnie już jedzie 50mm f1.8G a kolega ma 50mm f1.4G więc na pewno nie obędzie się bez testu myślę że w tym tygodniu już się wypowiem jak z AF i na jakim poziomie bokeh oraz ostrość od pełnego otworu.
    Jeśli będzie będzie porównywalna do 35mm f1.8G (a na to liczę) to wart swojej ceny
    D700+50mm f1.8G+Di866

Domyślnie

ja prosiłbym o jakieś zdjęcia z jakiejś sesji najlepiej ,nie baterią itd
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

Co prawda zostałem już skutecznie zniechęcony do udzielania się w tym wątku, bo wkurza mnie jak ktoś usuwa moje posty, ale trochę mi przeszło... jeśli to też zostanie usunięte to więcej nie będę nawet próbował klepać w klawiaturę... ale do rzeczy - dzisiaj z kolegą Slivusem porównywaliśmy trzy wersje - 1,4G 1,8G i 1,8D. Ta ostatnia w ramach ciekawości, bo akurat była pod ręką

Slivus ma rawy, więc mam nadzieję na sensowne pokazanie tego co uwieczniliśmy - nasz profesjonalny test zasadniczo skupił się na pokazaniu bokehu i o tyle o ile ostrości w centrum kadru - narożniki i.t.p. zostawiamy innym. Z założenia interesuje nas szeroko pojęta forma reporterki, więc pod tym kątem sprawdzaliśmy szkiełka. Wyniki na szybko - 1,4G najładniej i najmocniej rozwala tło i to akurat nic dziwnego , ale przyznam, że 1,8G jest o niebo lepsze w tej kwestii od starej 1,8D - a nawet o kilka poziomów nieba AF 1,8G jest zdecydowanie szybszy od 1,4G, naprawdę byłem mocno zaskoczony, duuuuży plus dla tańszej wersji. I co tam jeszcze - aberracje są mniejsze i albo mieliśmy nienajlepszą wersję 1,4G albo po prostu 1,8G jest ostrzejsze. Sporo!

Resztę zostawiam Slivusowi

Domyślnie

Mogę tylko potwierdzić wszystko co wyżej zostało napisane. Mam już też 50 1.8 G, porównywałem w FJ z 50 1.4 G (które - dwie - sam miałem i sprzedałem..). Jest znacznie szybszy Af, celniejszy - po prostu cel-pal(!) co było nie do pomyslenia w wersji 1.4 G i wiele kadrów mi uciekało, ostrzejsza na 1.8 i 2.0 niż 50 1.4 G na 1.4-2.0, Aberacje mniejsze, kontrast lepszy. 50 1.4 G, ma natomiast, fakt (w końcu 9 listków i 1.4) lepszy bokeh, ale nowa 50tka jest też baardzo ładnie malująca. Ogółem za te pieniądze szkło jest po prostu świetne! Nie żałuję decyzji, mogę polecić tylko innym. Trochę żal, że 1.4G nie jest taka jak ta nowa 1.8G... ale 3 szkła z jakimi miałem doczynienia pokazywały to samo: miękko, wolno i aberacje.. także to chyba nie wyjątek tej 50 1.4 G

A! testowałem na swoim d700.
    Ostatnio edytowane przez P.R.P. ; 06-06-2011 o 21:04

Domyślnie

również potwierdzam to co zostało napisane dziś odebrałem, jakieś pierwsze foty za płoty- sprawia solidniejsze wrażenie niż 35mm 1.8, jest ostre od 1.8 na DX, AF szybszy i na oko celniejszy niż w 35mm
    pozdrawiam
    1/2 Get Lucky Photo
    D750| S 35mm | N 50mm 1.8 | SB700

Domyślnie

Patrząc na stronę FJ mam wrażenie, że premiera 1.8 spowodowała spadek ceny wersji 1.4. No i wysypało parę 1.4 na Allegro. Ale może to tylko moja wyobraźnia szuka argumentów, aby zaoszczędzić parę stówek.

Domyślnie

Madry czlowiek kupil od razu Sigme 50 1,4
    Posiadam tylko marzenia, rozsiałem je u twych stóp. Stąpaj lekko, gdyż stąpasz po moich marzeniach” W.B.Yeats

Domyślnie

I ciemniejszy brat ma tak samo focus shift jak jaśniejszy. Dzisiaj osobiście to sprawdziłem, widoczne na bardzo małych odległościach i przysłonach f/1.8 kontra f/2.8. Na większych mieści się w GO.
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eskimos Zobacz posta
    Madry czlowiek kupil od razu Sigme 50 1,4
    Z tą Sigmą to chyba też różnie bywa - wystarczy zobaczyć jak wypadły brzegi na Photozone - dużo gorzej niż którykolwiek z N - niemniej niektórzy bardzo chwalą... ja za bardzo się nie wypowiem bo nie miałem okazji dokładnie się zapoznać z tym szkłem
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    Z tą Sigmą to chyba też różnie bywa - wystarczy zobaczyć jak wypadły brzegi na Photozone - dużo gorzej niż którykolwiek z N - niemniej niektórzy bardzo chwalą... ja za bardzo się nie wypowiem bo nie miałem okazji dokładnie się zapoznać z tym szkłem
    Kupilem, pouzywalem troche, mnie zadowala, zlego slowa nie powiem o szkle, pozyczylem znajomemu i tak lezy u niego prawie rok to sobie kupilem sigmowa 85 i baaaardzo sobie chwale, dopoki szklo spelnia moje wymagania moze nazywac sie Nikoton i byc produkowane na Syberii

Kazdy znajdzie cos dla siebie i nie ma sensu sie spierac lepsze czy gorsze
    Posiadam tylko marzenia, rozsiałem je u twych stóp. Stąpaj lekko, gdyż stąpasz po moich marzeniach” W.B.Yeats

Strona 35 z 95 PierwszyPierwszy ... 2533343536374585 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów