Close

Strona 11 z 14 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 140

Wątek: d7000 czy d300s

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Feynman Zobacz posta
    Witam

Jestem nowy na forum i w związku z tym witam wszystkich.

Puki co jestem "ten zły" bo mam Canona 40D, którego właśnie zamierzam się pozbyć i przejść na jasną stronę mocy wybierając Nikona (o ja głupi, czemu od razu tego nie zrobiłem...)

W związku z tym stanąłem przed dylematem: D300s czy D7000. Głównie robię reporterki z ciemnych miejsc: koncerty, teatr itp. Wiem, że szklarnia najważniejsza i jaśniutka musi być, ale puki co zastanawiam się nad body. Do tego celu które lepsze będzie?
    W takim układzie, to najlepszy byłby d700
    Oczywiście jeśli chodzi o matrycę, to d7k ma lepszą do tego typu zdjęć ale to chyba jedyna zaleta. Jeśli trafisz na egzemplarz ze źle działającym af-em, to będziesz miał duży problem. d300s to sprawdzona, dobra puszka, którą w dodatku w tej chwili (mimo ostatnich generalnych podwyżek) można kupić w atrakcyjnej cenie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vASQ Zobacz posta
    A teraz do sedna warto pozbywac sie sigmy na rzecz d300s tylko wtedy zostanie mi 17-55f2.8 i d300s ? Odwazylby sie ktos z forumowiczow na taki krok, czy tylko ja jestem taki zdesperowany na d300s ?
    A dlaczego nie?Raczej odpowiedz sobie na pytanie jak bardzo użytkujesz Sigmę,jaki procent zdjęć jest przez Ciebie nią wykonywany.

Cytat Zamieszczone przez Długi Zobacz posta
    d300s to sprawdzona, dobra puszka, którą w dodatku w tej chwili (mimo ostatnich generalnych podwyżek) można kupić w atrakcyjnej cenie.
    dokładnie! ja swoją z przebiegiem poniżej 100 klapnięć zakupiłem na forum za 3200pln -był to jakiś nietrafiony prezent
    Ostatnio edytowane przez erbe ; 06-05-2011 o 07:53
    FX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vASQ Zobacz posta
    Zacznij czytac temat od poczatku, wszystko na tacy...

A tak na marginesie, jakies dwa lata temu zakupilem s100-300f4 chcialem zainwestowac w body ludziska z tego forum poradzili mi pompowac kasiurke w sloiki, wiec poszedlem dalej n17-55f2.8 o ile z 17tki jestem zadowolony do dnia dzisiejszego to z sigmy nie bardzo. d80 i to szklo garsc tabletek relanium i dalej franca noe celnie ostrzy. A teraz do sedna warto pozbywac sie sigmy na rzecz d300s tylko wtedy zostanie mi 17-55f2.8 i d300s ? Odwazylby sie ktos z forumowiczow na taki krok, czy tylko ja jestem taki zdesperowany na d300s ?
    Zastanów się jaki procent robionych przez Ciebie zdjęć pochodzi z sigmy i dlaczego tak mało
    i czy przyczyną tego jest to, że szkło z Twoim obecnym body nie ostrzy dobrze czy może to, że po prostu nie są to ogniskowe których używasz i potrzebujesz.
    Jeśli to pierwsze- jest nadzieja że na d300s szkiełko będzie działać lepiej ( regulacja AF) i wtedy nie warto się go pozbywać,
    jeśli drugie to pogoń sigmę, kupuj d300s i z 17-55 masz piękny wszechstronny zestaw a i powinno zostać coś na jakąś stałeczkę, lub jakieś tańsze tele gdybyś jednak po jakimś czasie odkrył, że szkoda było się pozbywać zakresu ~300mm
    Ostatnio edytowane przez elarco ; 06-05-2011 o 08:38
    D750x2|N24-70/2.8|N35/1.8|N50/1.8|N85/1.8|N180/2.8D|SB900,SB910|Lowepro

Domyślnie

vASQ, testowałeś szkło na innym body(pokroju D300)? Ta sigma to świetne szkło, sam się na nie czaję od pewnego czasu. Jest też spora szansa, że po mikroregulacji w D300s będzie śmigać jak ta lala. Domyślam się, że kupiłeś je nie bez powodu i potrzebujesz takiego zakresu ogniskowych. Jeśli tak to samo 17-55 nie wystarczy, jak napisał elarco to dobry zestaw, ale nie użyłbym słowa wszechstronny(tele nie zastąpi), raczej standardowy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Feynman Zobacz posta
    Witam

Jestem nowy na forum i w związku z tym witam wszystkich.

Puki co jestem "ten zły" bo mam Canona 40D, którego właśnie zamierzam się pozbyć i przejść na jasną stronę mocy wybierając Nikona (o ja głupi, czemu od razu tego nie zrobiłem...)

W związku z tym stanąłem przed dylematem: D300s czy D7000. Głównie robię reporterki z ciemnych miejsc: koncerty, teatr itp. Wiem, że szklarnia najważniejsza i jaśniutka musi być, ale puki co zastanawiam się nad body. Do tego celu które lepsze będzie?
    A co konkretnie Ci przeszkadza w 40D i co masz dostać lepszego w nikonie ?
    Olej zmianę systemu - D300s nie da Ci zauważalnej poprawy IQ ponad to co znasz z 40D. D7000 pewnie dla lepszą jakość obrazka, ale jak narazie niewiadomą zostaje AF tej puszki.
    Oba systemy są na tyle kompletne i dobre, że przechodzenie z jednego do drugiego ma sens tylko jeśli "z nudów" chcesz coś zrobić z abawkami, albo masz bardzo specyficzne wymagania (np. powyżej 20mpix za "przystępną" cenę albo najgenialniejsze wysoki iso albo jakieś supernietypowe szkło - typu 17mm z pokłonami)
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Rycerz
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Długi Zobacz posta
    Ja Ci powiem jeszcze tak. Co byś nie wybrał radzę się pospieszyć. Mało, że ceny idą w górę, to zaczyna brakować towaru.
    wielki błąd, który nakręca ceny

Domyślnie

Ja wreszcie mam nowego d300s, eh, szkoda że od razu go nie brałem zamiast d7k.
    Jak na razie jestem mega zadowolony. Tak tylko chciałem napisać
    Najbardziej podoba mi się w nim brak pokrętła trybów.

Domyślnie

To takie PRO nie?
    a Af jak? duża przepaść?
    D750x2|N24-70/2.8|N35/1.8|N50/1.8|N85/1.8|N180/2.8D|SB900,SB910|Lowepro

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elarco Zobacz posta
    ...a Af jak? duża przepaść?
    Daj się nacieszyć brakiem pokrętła trybów

Edit:

Przepraszam za złośliwość, ale ząb mnie boli(słabe wytłumaczenie, przyznaję).
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 18-05-2011 o 22:18

Domyślnie

spojrzałem szybko na jeden serwis aukcyjny, cena D300s grubo powyżej 4000 zł, cena D7000 grubo poniżej 4000 zł
    te aparaty mają zupełnie inny target,
    Nikon | Olympus

Strona 11 z 14 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów