Witam,
znudziło mnie czekanie na D400 i kupiłem wczoraj D7000. Jako użytkownik D300 pozwolę podzielić się kilkoma uwagami z pierwszych chwil zabawy z nowym body. Jest mniejszy. Niby oczywiste, ale jak brałem go do ręki w sklepie to ta dysproporcja nie wydawała mi się tak duża. Ma to swoje wady i zalety, zależy co komu pasuje. W testach i opisach było, że jest magnezowa obudowa. Może i jest. Ale wnikliwie porównując do piet nie sięga D300. Tam jest solidny metal a reszta to solidna guma i trochę solidnego plastiku. W D7000 jest odrobina metalu, dużo plastiku (nie wydaje sie równie solidny jak w D300) i trochę gumy, która w dotyku jest znacząco gorsza jak w D300. [W moim odczuciu widać to szczególnie od spodu aparatu].
Kolejna sprawa - przyciski - z oczywistych powodów są inaczej rozmieszczone - ale równie funkcjonalne.
Inny akumulator - szkoda, ale co poradzić... Teraz muszę zabierać dwie ładowarki, nie mogę wymieniać akumulatorów. Minus.
Dźwięk migawki - kwestia gustu - w D300 TRZASK, w D7000 ciche pstryknięcie.
W D7000 jak wiadomo są 2x SD, D300 1x CF. Dzięki SD uwalniam się od czytnika kart blokującego mi port USB w komputerze, szybciej zgrywam zdjęcia. Dla mnie duży plus.
Różnica w załączonym oprogramowaniu - do D300 dostałem Capture NX, tu mam View NX 2. Więc znaczny regres... [swoją drogą - nie umiem upgrade Capture NX podciągnąć aby czytał mi RAW z D7000. Ściągnęłem aktualizację ale jakoś wyszedł mi z tego trialowy Capture NX2...]
W D300 mamy PSAM. Tu mamy też AUTO i cała masa tematycznych programów. Ile są warte - nie wiem, nie sprawdzałem. Jednym mogą się przydać, innym nie. Moim zdaniem 'portret nocą' może, [choć nie musi] się sprawdzić pozytywnie.
No i to co chciałem mieć - filmy Full HD. W D300 nie ma więc nie ma o czym pisać. W D300s są. I D7000 pod względem filmowym bije D300s pod każdym względem aż boli. [D400 w mojej ocenie będzie identyczny z D7000].
Istoty sprawy - fotografii - nie miałem jeszcze czasu ocenić, za mało ich zrobiłem, nie miałem jeszcze czasu zrobić zdjęć porównawczych. Ale po wstępnej analizie widać znaczący wzrost szczegółów. Niezmiernie mnie to cieszy![]()
Póki co skupiłem się na wytestowaniu obiektywu, jaki chcę mieć podpięty do D7000. I testuję różne, ale to na inna opowieść.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami