Close

Strona 10 z 14 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 140

Wątek: d7000 czy d300s

Domyślnie

Witam,
    znudziło mnie czekanie na D400 i kupiłem wczoraj D7000. Jako użytkownik D300 pozwolę podzielić się kilkoma uwagami z pierwszych chwil zabawy z nowym body. Jest mniejszy. Niby oczywiste, ale jak brałem go do ręki w sklepie to ta dysproporcja nie wydawała mi się tak duża. Ma to swoje wady i zalety, zależy co komu pasuje. W testach i opisach było, że jest magnezowa obudowa. Może i jest. Ale wnikliwie porównując do piet nie sięga D300. Tam jest solidny metal a reszta to solidna guma i trochę solidnego plastiku. W D7000 jest odrobina metalu, dużo plastiku (nie wydaje sie równie solidny jak w D300) i trochę gumy, która w dotyku jest znacząco gorsza jak w D300. [W moim odczuciu widać to szczególnie od spodu aparatu].

Kolejna sprawa - przyciski - z oczywistych powodów są inaczej rozmieszczone - ale równie funkcjonalne.

Inny akumulator - szkoda, ale co poradzić... Teraz muszę zabierać dwie ładowarki, nie mogę wymieniać akumulatorów. Minus.

Dźwięk migawki - kwestia gustu - w D300 TRZASK, w D7000 ciche pstryknięcie.

W D7000 jak wiadomo są 2x SD, D300 1x CF. Dzięki SD uwalniam się od czytnika kart blokującego mi port USB w komputerze, szybciej zgrywam zdjęcia. Dla mnie duży plus.

Różnica w załączonym oprogramowaniu - do D300 dostałem Capture NX, tu mam View NX 2. Więc znaczny regres... [swoją drogą - nie umiem upgrade Capture NX podciągnąć aby czytał mi RAW z D7000. Ściągnęłem aktualizację ale jakoś wyszedł mi z tego trialowy Capture NX2...]

W D300 mamy PSAM. Tu mamy też AUTO i cała masa tematycznych programów. Ile są warte - nie wiem, nie sprawdzałem. Jednym mogą się przydać, innym nie. Moim zdaniem 'portret nocą' może, [choć nie musi] się sprawdzić pozytywnie.

No i to co chciałem mieć - filmy Full HD. W D300 nie ma więc nie ma o czym pisać. W D300s są. I D7000 pod względem filmowym bije D300s pod każdym względem aż boli. [D400 w mojej ocenie będzie identyczny z D7000].

Istoty sprawy - fotografii - nie miałem jeszcze czasu ocenić, za mało ich zrobiłem, nie miałem jeszcze czasu zrobić zdjęć porównawczych. Ale po wstępnej analizie widać znaczący wzrost szczegółów. Niezmiernie mnie to cieszy

Póki co skupiłem się na wytestowaniu obiektywu, jaki chcę mieć podpięty do D7000. I testuję różne, ale to na inna opowieść.

Domyślnie

A ja podpiąłem dziś moje szkła do lekko używanego d300s i to jest jednak to o co chodzi.
    Strasznie podoba mi się ten aparat i "o dziwo" od raz trafia AF i zdjęcia są ostre na jasnym szkle

On ma mikro regulację szkieł? Pytam tak dla pewności w razie co.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wald Zobacz posta

Ma, chociaż podobno lepiej jej nie ruszać. Na razie mam dwa szkła i nie zauważyłem, żeby ta funkcja była mi potrzebna.

Domyślnie

ma
    D300s | N17-55 | S10-20/4-5,6 | SG3-IR | Marumi CPL Super DHG | Velbon cx-888 | Tamrac Pro 12 | Tamrac System 3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wald Zobacz posta
    A ja podpiąłem dziś moje szkła do lekko używanego d300s i to jest jednak to o co chodzi.
    Strasznie podoba mi się ten aparat i "o dziwo" od raz trafia AF i zdjęcia są ostre na jasnym szkle

Ma
    NIKON + SZPARGAŁY + CHĘCI + CHĘCI + CHĘCI ...

Domyślnie

Ok, dzięki za liczne odpowiedzi
    Mozliwe ze bedzie potrzebna bo moja 50tka jakby ostrzy minimalnie blizej niz cel, ale nie jestem pewny w 100% bo na koniec zauwazylem ze cos tam bylo poprzestawiane z punktem AF.

Domyślnie

A czy d7000 ma tak jak d300 pomiar światła w puszce aby mozna bylo podlaczyc sobie szklo pozbawione elektroniki, w pełni manualne? Reszta to jedno i to samo czyli blada i nudna Bayerowska matryca do której nigdy nie przywykłem i nie przywykne. Ale tak to już jest że każdy system ma swoje wady. Nie każdy może mieć foveonowską matryce Sigmy ktora mimo że szumi przy większych iso to przynajmniej daje analogową przyjemnosc, niebywałą rozpiętość tonalną i niebotyczną kolorystykę. Kwestia gustu ale ja powoli zaczynam przesiadkę na sigmę po latach z nikonem.
    D700/N35/N85/N50/S12-24/NissinDi622+Canon QL17 GIII+Sigma DP1s http://rabpop.blogspot.com/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rabpop Zobacz posta
    A czy d7000 ma tak jak d300 pomiar światła w puszce aby mozna bylo podlaczyc sobie szklo pozbawione elektroniki, w pełni manualne?
    Ma, możesz sobie podłączyć dowolnego manuala, dodatkowo strzałki przy kropce od ostrości pokazują, w którą stronę kręcić.

Feynman
    Gość

Domyślnie

Witam

Jestem nowy na forum i w związku z tym witam wszystkich.

Puki co jestem "ten zły" bo mam Canona 40D, którego właśnie zamierzam się pozbyć i przejść na jasną stronę mocy wybierając Nikona (o ja głupi, czemu od razu tego nie zrobiłem...)

W związku z tym stanąłem przed dylematem: D300s czy D7000. Głównie robię reporterki z ciemnych miejsc: koncerty, teatr itp. Wiem, że szklarnia najważniejsza i jaśniutka musi być, ale puki co zastanawiam się nad body. Do tego celu które lepsze będzie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Feynman Zobacz posta
    Witam

Jestem nowy na forum i w związku z tym witam wszystkich.

Puki co jestem "ten zły" bo mam Canona 40D, którego właśnie zamierzam się pozbyć i przejść na jasną stronę mocy wybierając Nikona (o ja głupi, czemu od razu tego nie zrobiłem...)

W związku z tym stanąłem przed dylematem: D300s czy D7000. Głównie robię reporterki z ciemnych miejsc: koncerty, teatr itp. Wiem, że szklarnia najważniejsza i jaśniutka musi być, ale puki co zastanawiam się nad body. Do tego celu które lepsze będzie?
    Zacznij czytac temat od poczatku, wszystko na tacy...

A tak na marginesie, jakies dwa lata temu zakupilem s100-300f4 chcialem zainwestowac w body ludziska z tego forum poradzili mi pompowac kasiurke w sloiki, wiec poszedlem dalej n17-55f2.8 o ile z 17tki jestem zadowolony do dnia dzisiejszego to z sigmy nie bardzo. d80 i to szklo garsc tabletek relanium i dalej franca noe celnie ostrzy. A teraz do sedna warto pozbywac sie sigmy na rzecz d300s tylko wtedy zostanie mi 17-55f2.8 i d300s ? Odwazylby sie ktos z forumowiczow na taki krok, czy tylko ja jestem taki zdesperowany na d300s ?

Strona 10 z 14 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów