Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Domyślnie

W D-90 odległość mimośrodu od płaszczyzny szczeliny to ok. 27mm i szerokość szczeliny to też ok. 27mm. Z trygonometrii wynika że tangens równy jedności to tylko 45 stopni. Ale jak się da?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vifoto Zobacz posta
    W D-90 odległość mimośrodu od płaszczyzny szczeliny to ok. 27mm i szerokość szczeliny to też ok. 27mm. Z trygonometrii wynika że tangens równy jedności to tylko 45 stopni. Ale jak się da?
    Sorry gościu, ale spinasz się za bardzo. Nie wiem, mamy bić Tobie pokłony, że skonstruowałeś kluczyk imbusowy? Poklasku pragniesz czy jak? Teoria teorią, a praktyka praktyką.
    Wielu ludków przed Tobą regulowało ostrzenie w D90 za pomocą mimośrodu i dokonywało tego za pomocą zwykłego klucza imbusowego, to że się Tobie nie udało tego dokonać za pomocą zwykłego klucza, nie oznacza, że nikt inny sobie nie poradził.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Tu wcale nie chodzi o aplauz, jestem atakowany prymitywnymi argumentami. Nie oczekuję zachwytów ani dorabiania uzasadnienia tylko nie bardzo lubię jak przemądrzy usiłują negować prawdy oczywiste. Skąd wiesz że mnie by się nie udało. Tylko jak napisałem na początku wolałem mieć odpowiednie narzędzie. Podobnie musialem udowadniać w poście na temat odłączania klemy akumulatora w samochodzie gdzie uczeni stawiali podobne zarzuty. Biorąc pod uwagę powyższe wypowiedzi szanownych wielce zasłużonych obiecuję już niczym nie mącić spokoju i już z niczym odtąd nie wyskoczę. A to jak inni sobie radzą w temacie i wyniki widać po dyskusji na forum.
    A wystarczyło by opisać procedurę ale tego nikt nie zrobił.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vifoto Zobacz posta
    A wystarczyło by opisać procedurę ale tego nikt nie zrobił.
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=97814

Sam się nawet w tym wątku udzielałeś.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Tak udzielałem się ale w tamtym czasie nie miałem argumentów dla pewności. Moim zdaniem praktykę należy oprzeć na teorii a wtedy jej nie miałem. Ale korespondencja w tym poście ostudziła skutecznie moje zapędy. Znam rzeczywistość i proszę nic mi nie inputować na temat mojego nidocenienia i chęci zabłyśnięcia. Wszystkie dotychczasowe wpisy w temacie zmagania się ze sprzętem były bezinteresowne. Dziś wiem że nie warto było.

Domyślnie

Ponieważ pomimo upływu czasu temat odwiedziło ponad 1000 userów. Czuję się zobowiązany podsumować temat. Dla zainteresowanych aby nie narażać się na niestosowne posty wszechmądrych mogę udostępnić proceurę i wyniki moich prób. Opis wyłącznie na maila w formacie PDF. A mądrych upraszam w wstrzymanie się od sugerownia mi czegokolwiek.

Domyślnie

Uzupełnienie.
    Do sprawdzenia FF/BF używamy najczęściej planszy fokus chart lub innego wzornika. Ponieważ niektóre obiektywy ostrzą od odległości minimalnej 50cm i więcej lepszy był by wzornik o większym polu. Fokus chart który jest tu wykorzystany w pierwotnej formie jest niewygodny w zastosowaniu. Po wycięciu okienka i wstawieniu obrotowego fragmentu szachownicy focus chart można ustawiać pionowo w układzie krajobraz pod dowolnymi kątami a tyko wycinek ustawiać równolegle do matrycy.
    Poniżej link do pobrania fotki
    http://imageshack.us/photo/my-images/406/testsr.jpg/
    Ostatnio edytowane przez Vifoto ; 15-12-2011 o 16:59

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów