Close

Strona 1 z 42 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 412

Domyślnie D90 - mechaniczna kalibracja AF

Czy ktoś miał okazję zmierzyć się z mechaniczną kalibracją AF w D90 - kiedyś czytałem posty jak forumowicze radzili sobie w ten sposób z puszkami typu D70/D50 - pytanie czy ktoś to już cwiczył z D90 i może się podzielić doświadczeniami ?

Mam permanentny FF ze wszystkimi stałkami jakie testowałem i zastanawiam się czy większym ryzykiem będzie próba samodzielnej kalibracji czy też oddanie puszki magikom na Postępu

na necie znalazłem taki opis:

Ustawiasz w menu uniesienie lustra,ściągasz obiektyw, wyjmjesz
    akumulatorek.Wtedy migawka zasłania Ci matrycę abyś niechcący jej nie
    uszkodził lub zabrudził.Po prawej stronie widać wtedy 2 śrubki.Ta bliżej
    matrycy jest właśnie od regulacji FF lub BF.Kiedyś widziałem schemat
    regulacji AF w necie ale niestety nie pamiętam już gdzie.Z rysunku widać
    ze te 2 śrubki regulacyjne to są mimośrody, więc przekręcenie ich o 360
    stopni da punkt wyjściowy..Ja swoją przekręciłem o około 1/5 obrotu i FF
    zniknął.Dodam tylko że ta korekcja wtedy dotyczy wszystkich posiadanych
    obiektywów, ale z moim drugim nikorem 16-85 nie zauważyłem żadnych
    widocznych zmian w ustawianiu ostrości.
    Dodam jeszcze ze potrzebny markowy klucz imbus nr 2 (samoróbki
    odpadają), mocne nerwy i nie trzęsące się ręce

Bawiłem się sporo elektroniką więc dłubania w nawet bardzo delikatnych mechanizmach się nie boję.. i tak się zastanawiam, czy nie spróbować....

pozdrawiam,
    D300s, N 17-55/2.8, N 70-210/4-5.6, SB-800

Domyślnie

Aparat masz pewnie na gwarancji, wiec lepiej oddaj na postepu, tym bardziej ze jestes z Wawy.
    Jezeli jednak najdzie Cie ochota na grzebanie w bebechach to opisz co i jak robiles i czy dalo oczekiwany efekt
    moze sie komus kiedys przyda
    I'm a photographer, I make people immortal. What's Your superpower?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sote Zobacz posta
    Aparat masz pewnie na gwarancji, wiec lepiej oddaj na postepu, tym bardziej ze jestes z Wawy.
    Jezeli jednak najdzie Cie ochota na grzebanie w bebechach to opisz co i jak robiles i czy dalo oczekiwany efekt
    moze sie komus kiedys przyda
    Póki co znalazłem trochę wątków na forum dotyczących kalibracji D70, D200 i D50 - wszystkie operacje zakończone sukcesem.

Jest również dużo więcej postów o tym jak to serwis "przestawił AF w drugą stronę", "kalibracja powiększyła tylko wadę" a najwięcej o tym, że "podpięcie referencyjnego szkła nie wykazało żadnych mankamentów puszki". Każdorazowo puszki leżały po kilka tygodni w serwisie. Nie brzmi to szczególnie zachęcająco - prawda ?

W przypadku mojej puszki sprawa wydaje się być prosta - ostrzenie manualne jest w 100% ok, czyli jak mam ostro w wizjerze to i na zdjęciu trafiam ostrością w założony punkt. W przypadku AF - stałe przesunięcie w kierunku FF.

Obstawiam zatem, że powinna wystarczyć mała korekta położenia pomocniczego lustra AF i regulacja załatwi sprawę. Mam świadomość, że mogą mi się rozjechać skrajne pola AF, ale w 90% i tak używam środkowego.

znalazłem dość ciekawy artykuł opisujący doświadczenia z kalibracją AF - poniżej link:

http://leongoodman.com/sergei/backfocus.htm

dam znać czy operacja zakończy się sukcesem

Domyślnie

Ty się nie wygłupiaj tylko daj do serwisu

Domyślnie

Gdybym miał się w to zabawić, zaznaczyłbym np igiełką ryskę na śrubie, aby w razie czego dokładnie wrócić w to samo miejsce. Teoretycznie zmiana ustawienia tego mimośrodu od małego lustra nie powinna być problemem, jeśli masz dwie prawe ręce. Tak czy inaczej życzę powodzenia.
    D90 | AF-S Nikkor 18-105 VR| AF-S Nikkor 70-300 VR| SB-900 | MB-D80 | i takie tam...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lomax Zobacz posta
    Gdybym miał się w to zabawić, zaznaczyłbym np igiełką ryskę na śrubie, aby w razie czego dokładnie wrócić w to samo miejsce. Teoretycznie zmiana ustawienia tego mimośrodu od małego lustra nie powinna być problemem, jeśli masz dwie prawe ręce. Tak czy inaczej życzę powodzenia.
    Delikatnie ruszyłem.. i wróciłem do pierwotnej pozycji... każda zmiana powoduje, że całkowicie rozjeżdżają się górne i dolne pole AF, a sam zakres regulacji jest bardzo mały bo imbusa nie da się przełożyć i kręcić dalej (zbyt wąska komora lustra). Może ktoś osiągnął tą drogą zadowalający efekt - ja niestety nie...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PawelR Zobacz posta
    Delikatnie ruszyłem.. i wróciłem do pierwotnej pozycji... każda zmiana powoduje, że całkowicie rozjeżdżają się górne i dolne pole AF, a sam zakres regulacji jest bardzo mały bo imbusa nie da się przełożyć i kręcić dalej (zbyt wąska komora lustra). Może ktoś osiągnął tą drogą zadowalający efekt - ja niestety nie...
    Małe uzupełnienie dla zainteresowanych - wczoraj ponownie zabrałem się za kalibrację AF, tym razem robiąc to bardzo dokładnie i nie spiesząc się.... i jednak udało się uzyskać zamierzony efekt - nowa 35-tka trafia idealnie w punkt, pozostałe szkła również (dla ciemnych zoomów efekt regulacji jest praktycznie niezauważalny). Górne i dolne pole AF lekko się przesunęły (na jednym lekki FF, na drugim lekki BF), ale w akceptowalnych granicach.

Gdyby ktoś chciał próbować kilka refleksji:

1. śrubka regulacyjna lustra AF jest pokryta matową warstwą i każde dotknięcie imbusem, nawet bardzo delikatne jest od razu widoczne. Jeśli puszka po takim gmeraniu trafi do serwisu - bezsprzecznie da się ustalić, że ktoś ruszał AF.

2. operacja jest stosunkowo bezpieczna dla pozostałych elementów aparatu - ja robiłem wszystko przy uniesionym na stałe lustrze (żadnego podklejania taśmą itp) i zamkniętej migawce (nie ma obawy o zafajdanie matrycy) - trzeba by być wyjątkowym niezdarą i mieć dwie lewe ręce żeby zajechać imbusem o migawkę.

3. operację najlepiej przeprowadzić małymi kroczkami - przesunięcie o max. 5 stopni, weryfikacja z focus chart itd.

4. przesunięcie śrubki regulacyjnej w prawo (zgodnie z ruchem wskazówek zegara) powoduje zmianę w kierunku FF, odwrotnie w kierunku BF (czyli np. aby skasować FF musiałem delikatnie obrócić w lewo).

Tyle spostrzeżeń z mojej strony - ze względu na duże ryzyko utraty gwarancji (jeśli serwis zauważy i się przyczepi) polecam taką operację tylko dla puszek pogwarancyjnych... z drugiej strony operacja wydaje się być dużo bardziej bezpieczna niż np. samodzielne czyszczenie matrycy...

pozdrawiam,

Domyślnie

Ja gmerałem w swojej d80. Dużo stresu i potu ale teraz ostrzy idealnie. Problem w tym ze tylko pod jedno szkło. Prawdobodobnie mam również szkoła z FF/ BF.
    Ja ustawiałem AF na oku. Ustawianie z tablicą nie dawało zadowalającego efektu w praktyce. NA tablicy było OK, a na portrecie nieostre oko. Potwierdzam fakt, że jakakolwiek ingerencja pozostawia ślady na śrubie. Z drugiej strony NIKON daje tyko 1 rok gwarancje, więc aparat może tyle spędzić na Postępu.
    Nikon D997 Nikkor 10-500 f/0,7, SpeedLight SB 920 GT.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PawelR Zobacz posta
    Małe uzupełnienie dla zainteresowanych - wczoraj ponownie zabrałem się za kalibrację AF, tym razem robiąc to bardzo dokładnie i nie spiesząc się.... i jednak udało się uzyskać zamierzony efekt - nowa 35-tka trafia idealnie w punkt, pozostałe szkła również (dla ciemnych zoomów efekt regulacji jest praktycznie niezauważalny). Górne i dolne pole AF lekko się przesunęły (na jednym lekki FF, na drugim lekki BF), ale w akceptowalnych granicach.

Gdyby ktoś chciał próbować kilka refleksji:

1. śrubka regulacyjna lustra AF jest pokryta matową warstwą i każde dotknięcie imbusem, nawet bardzo delikatne jest od razu widoczne. Jeśli puszka po takim gmeraniu trafi do serwisu - bezsprzecznie da się ustalić, że ktoś ruszał AF.

2. operacja jest stosunkowo bezpieczna dla pozostałych elementów aparatu - ja robiłem wszystko przy uniesionym na stałe lustrze (żadnego podklejania taśmą itp) i zamkniętej migawce (nie ma obawy o zafajdanie matrycy) - trzeba by być wyjątkowym niezdarą i mieć dwie lewe ręce żeby zajechać imbusem o migawkę.

3. operację najlepiej przeprowadzić małymi kroczkami - przesunięcie o max. 5 stopni, weryfikacja z focus chart itd.

4. przesunięcie śrubki regulacyjnej w prawo (zgodnie z ruchem wskazówek zegara) powoduje zmianę w kierunku FF, odwrotnie w kierunku BF (czyli np. aby skasować FF musiałem delikatnie obrócić w lewo).

Tyle spostrzeżeń z mojej strony - ze względu na duże ryzyko utraty gwarancji (jeśli serwis zauważy i się przyczepi) polecam taką operację tylko dla puszek pogwarancyjnych... z drugiej strony operacja wydaje się być dużo bardziej bezpieczna niż np. samodzielne czyszczenie matrycy...

pozdrawiam,
    proponuję resztę wyczyścić a to podkleić dla potomnych. Dzięki Pawle - oby więcej takich ludzi na forum.

Domyślnie

[quote=PawelR;1267983] ...
    ...quote]

Ten kierunek zależy od początkowego położenia mimośrodowej śrubki. Ma prawo być odwrotnie w innym egzemplarzu puszki.
    Pzdr
    Krzysiek
    D70 18-70 kit, N 50/1.8D, F70 Sigma 28-70/2,8DASF, T17-50/2.8, N 70-300 VR

Strona 1 z 42 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów