Close

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 79

Wątek: Podziekowania.

Domyślnie

Ręce opadają... Może kolega wejdzie na forum innego systemu i przestudiuje od A do Z. Mogę się założyć że tam też można by złożyć taką litanię z wybranych wersów. Wybór systemu sprowadza się dziś do pytania co chcemy poświęcić i kosztem czego. Każdy system ma swoje wady i zalety. Co byśmy nie kupili to i tak pewne rzeczy konkurencja zrobi lepiej. Pytanie tylko jakie? I czy warto dla nich poświęcić niedoskonałości tego który wpadł nam w oko. Koledze widocznie marzy się aparat idealny, może już go znalazł. Ale ostrzegam - niech nie wchodzi na forum systemu który wybrał, bo okaże się że to co kupił ma masę wad. Może innych niż Nikon, ale zawsze jakieś użytkownicy znajdą. Nie wyprodukowano jeszcze takiego aparatu który by wszystkim dogodził. O wadach i zaletach każdego systemu są miliony wątków, gdyby je przestudiować nie zostałoby czasu na robienie zdjęć. Nie śledziłem całego wątku, Przeczytałem tylko pierwszy post bo uważam że spieranie się nie ma sensu. Nikt przecież kolegi do systemu Nikona nie namawia. Ot, po prostu kolega chciał wyrzucić swoje żale jaki to Nikon jest be.
    WESOŁYCH ŚWIĄT WSZYSTKIM ŻYCZĘ!

Domyślnie

Nie rozumiem. Ja od 8 lat mam D100 i w serwisie bywał tylko na czyszczeniu

Oczywiście nabijam się. To, co autor przytoczył jest śmieszne. Nie każda SB-900 się grzeje, nie każdy Nikon pluje na matrycę, nie z każdego odklejają się IMHO mega wygodne, miękkie gumy, wystarczy o nie dobrze zadbać, co trwa 15 minut. Swoją drogą powinienem pisać raczej "zdarzają się takie, którym...", bo gdyby w chociaż 30% serii działo się coś takiego- Nikona nikt by nie kupił.
    Jakość obrazowania? Czyli co, odwzorowanie barw? Kwestia gustu i nie da się tego inaczej ująć. Niektórzy lubią analogi, inni CCD a jeszcze inni są szumofobami i nie widzą u siebie nic poza najnowszym, najlepszym i w ogóle och ach CMOS-em.

Pozdrawiam i życzę wesołego jajka
    D100 + grypa + S 18-50 DC D + N 18-200 VR + N 70-300 VR + N 50 1.8 D + SaBinka 800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez valo Zobacz posta

Pomijasz : ( z uporem maniaka ) :

1. Gumy na 24-70 i 70-200
    2. delikatnosc 24-70
    3. Przegrzewajaca sie SB900

Nic nie kupilem. Jeszcze. Szukam.

Odnosnie kogos sugerujacego Olympusa : chcialbys miec taki serwis jak daje Olympus ? O ile wiem, to Wantuchowi aparat nie przeszkadza w robieniu zdjec ... I o ile wiem- a tego jestem pewien- jego zdjecia sa lepsze od twoich
    Witam
    Pan Wacław korzysta z Olympusa a jak będziesz Panem Wacławem to będziesz wiedział dlaczego tak jest - nie z powodu że ma serwis za oknem.
    Kup nie szukaj.
    Mam 24-70 i 70-200 i moje gumki są na miejscu - oczywiście słyszałem o odklejonych i uprzedzony o tym kupiłem je - licząc że komuś innemu się odkleją
    Delikatność 24-70 hmm - gwoździ nie wbijam ale .... kilkadziesiąt tysięcy przelotu ma i jakoś działa hmm ale pewnie nie znam się
    900ka.... oczywiści przegrzewa się - jak walisz pełną mocą najlepiej w kondoniku - szybko się zwiesi... ta sztuka którą obecnie wykorzystuje jakoś przez 3 miesiące 1 raz (jeden) się zwiesi bo chciałem sprawdzić czy zabezpieczenie działa
    Poproszę o dalsze sugestie....
    Uważam że jeśli się wykorzystuje sprzęt do tego do czego jest przeznaczony to działa ok, a na ekstremalne zabawy to trzeba się ekstremalnie przygotować - po to masz 5 szt body czasami po kilka szkieł zbliżonych ogniskowych itp ....
    Pozdrawiam
    ps Myślę że święta idą i zebrało Ci się na zadumę... ok jak ktoś dobrze powiedział więcej myśleć mniej mówić. Już się stosuję ....
    Czy warto mijać się z prawdą?
    Tak....... jeśli się ją wyprzedza.
    S.J.LEC

Domyślnie

Gdyby nie bylo nic na rzeczy, lub problem bylby marginalny powinno byc tak : byla taka seria z odklejajacymi sie gumami, Nikon przeprosil , zaprosil na bezplatna wymiane i po sprawie. To rozumiem. KAZDY sprzet jest awaryjny, kazdy MOZE zawierac usterke/wade ktora MUSI byc w ramach gwarancji i bezplatnie w dodatku NIEZWLOCZNIE przez autoryzowany serwis usunieta z PRZEPROSINAMI.

Jesli tak nie jest- to ja nie chce miec z ta firma nic do czynienia. Zwlaszcza jesli musialbym za to placic.
    Powiem Ci tak. Na jakim Ty świecie żyjesz? Wszystkie firmy jak ognia unikają przyznania się do jakiejkolwiek wpadki. To, że Canon przyznał się do zacytowanych przeze mnie wad, uważasz, że wynika z lojalności, czy dbałości o klienta? Żarty, po prostu nie miał już innego wyjścia. Każdy inny problem rozwiązuje się po cichu jeśli skala nie jest zbyt duża lub się olewa jeśli jest niewielka. Tu nie ma wyjątków. Jeśli Canon się do czegoś przyznał, to dlatego, że już nie miał wyjścia. Jeśli Toyota przyznała się do sławnego zacinającego się pedału gazu, to dlatego, że nie miała wyjścia i były ofiary w ludziach. Jeśli Mercedes przyznał się do wady zawieszenia w klasie A, to dlatego, że słynny test łosia oglądało mnóstwo zaproszonych gości i nie sposób było im wmówić, że jest ok.
    W fotografii jest tak samo. Jeśli nawet kilkaset osób zgłosi problem odklejających się gum, to w skali produkcji nie jest to problem i nikt Cie nie przeprosi i nie poda tego jako wadę fabryczną.
    Już parę osób tutaj pisało, żebyś wziął poprawkę na wpisy o wadach Nikona, bo o działających rzeczach raczej się nie pisze.
    Mam napisać temat: jestem szczęśliwym użytkownikiem d300s, bo wszystko działa? I co, czego mam się spodziewać? Odpowiedzi, to normalne, czy ekstra? Jesteś zawiedziony, że takich tematów nie ma na forum?
    Ale spoko masz http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=136508 Poczytaj.

Domyślnie

Po pierwszej stronie tego wątku popatrzyłem już tylko na długości wpisów autora Skąd się biorą tacy frustraci??? Zarejestrować się tylko po to żeby upuścić sobie żółci - bezcenne

Obyśmy zdrowi byli!

valo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzall Zobacz posta
    Witam
    wygląda na to że nalezy przesiąść się na Mamiye i będzie po sprawie. Wszystko będzie działało jak potrzeba. Mam pytanie a z jaką matrycą masz tą z 2010 a tą z 1986
    Porównujesz nie te marki samochodów nie te grupy odbiorców. Ile szt M sprzedane jest w Polsce i ile jest w obiegu ? Rynek niszowy... ale warto przekonać nas. Próbuj dalej
    Pozdrawiam
    Z ta sama tylko do "babci" mam przejsciowke.

Nie przekonam cie do mamiyi. Jest duza, ciezka, niewygodna. Ta stara nie ma nawet AF. Ta nowa tez ledwie kilka punktow i zaden krzyzowy. Tryb seryjny to max 1,1 klatki na sekunde. D40 czy 400D bije ja parametrami na glowe.

Ale mam synchro 1/400

Myslalem , ze ktos napisze : to wszystko bzdury. Sprzet jest mocny i w miare bezawaryjny, byly incydentalne problemy rozwiazane szybko przez producenta... Coz...

Dla odmiany co mi sie podoba w Nikonie :

mialem w reku : d300s i D700 sa "wystarczajaco male" . D300s wypada lepiej dla mnie pod tym wzgledem.

Taniusie stalki : 35 50 85 . Przy d300s dawalo by to +- 135mm f 1.8 , no, uzywalne 2,2 . Cool !

Cena 100, 135 juz nie taka fajna ( w porownaniu do konkurencji ) . Zoomy w rozsadnych cenach.

CLS : piekna rzecz do sterowania lampek. Teraz jade radiowo i brak jakichkolwiek kabli mnie cieszy. Robie glownie w pomieszczeniach , wiec zdolnosc wyzwalania lamp ustawionych manualnie w ten sposob jest dla mnie nieoceniona.

chyba najtansze lampki na rynku ( sb900 ) .

Podstawowe parametry niemal bezposrednio ( bez przechodzenia 4 poziomow menu ) .

Tryb cichy - czasem potrzebuje.

ALE : przy DX : brak szerokiego kata w rozsadnej cenie ( taki pomiedzy budzetowym a najdrozszym - sorry nie lapie sie w terminologii Nikona ) .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gio Zobacz posta
    Po pierwszej stronie tego wątku popatrzyłem już tylko na długości wpisów autora Skąd się biorą tacy frustraci??? Zarejestrować się tylko po to żeby upuścić sobie żółci - bezcenne

Obyśmy zdrowi byli!
    Witam
    surowo kolegę @valo oceniasz... po prostu prowadzi stronę z forum Mamiyi i chce nas namówić do odwiedzin, albo prowadzi sklep ze sprzętem Mamyi i też na zakup nas chce namówić. U mnie już po przeczytaniu tych pochwał o serwisowaniu i w ogóle o sprzęcie M pojawiła się nieodparta chęć przesiadki. Tylko nie mogę nic doczytać o ilości tych pixeli i rodzaju matrycy... - oczywiście w sprzęcie dla amatora...
    Pozdrawiam
    S.J.LEC

valo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gio Zobacz posta

Obyśmy zdrowi byli!
    A blad , gdybys czytal moze bys zrozumial. Nic straconego. To nie boli. A bywa przyjemne. Dla niektorych niestety za trudne. Mimo wielu prob. Ale warto probowac . A gdy przyjdzie tak upragniony sukces wtedy dopiero mozesz poczuc sie lepszym . A jakim waznym.

Nie warcz, jak nie chcesz ugryzc.

@
    surowo kolegę @valo oceniasz... po prostu prowadzi stronę z forum Mamiyi i chce nas namówić do odwiedzin, albo prowadzi sklep ze sprzętem Mamyi i też na zakup nas chce namówić. U mnie już po przeczytaniu tych pochwał o serwisowaniu i w ogóle o sprzęcie M pojawiła się nieodparta chęć przesiadki. Tylko nie mogę nic doczytać o ilości tych pixeli i rodzaju matrycy... - oczywiście w sprzęcie dla amatora...

Ad primo : gdzie napisalem , ze dla amatora ??? Nigdzie. Nadinterpretacja.
    Ad secundo : Nie sprzedaje , nie serwisuje i nie prowadze forum Mamiya ( jest takie ? ) . Znowu Klamstwo.
    Ad tercio : ignorancja : poza 1 body Mamiya to system modularny, wiec mowimy o przystawce : od 22Mpix w gore / do 60 (?)/ , od : Mamiya ( de facto Phase One) Phase One, Leaf, Hasselblad.

W odpowiedzi o ilosc Mpix : 33 .
    Ostatnio edytowane przez valo ; 23-04-2011 o 20:49

Domyślnie

Z ta sama tylko do "babci" mam przejsciowke.

Nie przekonam cie do mamiyi. Jest duza, ciezka, niewygodna. Ta stara nie ma nawet AF. Ta nowa tez ledwie kilka punktow i zaden krzyzowy. Tryb seryjny to max 1,1 klatki na sekunde. D40 czy 400D bije ja parametrami na glowe.

Ale mam synchro 1/400

ALE : przy DX : brak szerokiego kata w rozsadnej cenie ( taki pomiedzy budzetowym a najdrozszym - sorry nie lapie sie w terminologii Nikona ) .
    Witaj
    szeroki kąt hmm dla dx mam 14-24/2,8 a jak szerokości potrzebuję to wyciągam d700 albo rybke
    wiem że Cię nie przekonam ale nie da się tanio i dobrze choć można powalczyć nawet kitową 18-105 czy 24-120 (na fx) i też będą śliczne foty...
    To jak z tymi pixelami na matrycy w M ?
    Pozdrawiam
    S.J.LEC

Domyślnie

A blad , gdybys czytal moze bys zrozumial. Nic straconego. To nie boli. A bywa przyjemne. Dla niektorych niestety za trudne. Mimo wielu prob. Ale warto probowac . A gdy przyjdzie tak upragniony sukces wtedy dopiero mozesz poczuc sie lepszym . A jakim waznym.

Nie warcz, jak nie chcesz ugryzc.
    Czego to ludzie nie wymyślą A ugryzienie? Miejsce trolli jest w ignorowanych Pa.

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów