Close

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 79

Wątek: Podziekowania.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez valo Zobacz posta
    Odpowiadajac na nie zadane pytanie : NIE, nie wybralem Nikona.
    A tak z ciekawości zapytam jaki to aparat kolega kupił, który nie ma żadnych wad?
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Panie kolego- autorze wątku kup Pan sobie bardzo rozwojowy i przyszłościowy system Olympusa i na pewno będzie Pan zadowolony

valo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Długi Zobacz posta
    Fakt nie ma sensu, bo Ty nie dyskutujesz tylko recytujesz jakiś monolog i żadne argumenty do Ciebie nie trafiają. Nie odpowiedziałeś mi na żadne pytanie, powtarzasz tylko w kółko jedno jak nakręcony. Dostałeś odpowiedzi od ludzi, którzy mieli już mnóstwo sprzętu i nie mieli wymienionych problemów. Ale to nic, bo ktoś coś napisał i tak Ci wygodnie. No cóż, Twoja sprawa tylko nie wiem po co ta cała frustracja tu była wylana? Najgorzej jak ktoś wpada na chwilę puszcza bąka i szybko się ulatnia, bo ma pretensje, ze tu śmierdzi.
    Jakie argumenty ? JEDNA osoba bez problemow ? SKAD wzialem info o problemach z Nikonem? Z Super Expressu ?

Nie czytuje DFV. Nie mam dostepu. Jakie problemy ? Chetnie poznam ! Kazda informacja jest cenna !

Mnostwo u ciebie = 2 . I to nie do konca . Na zasadzie "mi dziala" ... sorry.

Wiec mam rozumiec ,ze wszyscy ci, ktorzy pisza o wspomnianych przeze mnie problemach to garstka histerykow produkujaca duza ilosc postow nt. problemow, ktorych nie ma ?

Jakie pytania ? Nie zadales mi zadnego ... .

Ja nie jestem sfrustrowany. Generalnie jestem zadowolony.

Moj 1y post mozna uznac za "mala prowokacje". ALE tylko w ponizszym znaczeniu : problemy rozdymane , realnie awaryjnosc nie odbiega od sredniej w danej klasie /cenowej/ , itp itd .

Poza 1ym postem (wilk325) nikt nie odparl "zarzutow" odnosnie : lampy SB900, gum w aparatach i obiektywach ( problem wydaje sie co wiecej nienaprawialny ) , delikatnosci 24-70 ... . Polishnikonservice.pl to tez strona pochwalna serwisu .

Zadziwila mnie ilosc problemow , sposob ich rozwiazania ( vide olej na matrycy : ja tam na f16 nie robie... ) - ubaw mialem przedni ) i ignorancja i arogancja serwisu. Jak i bardzo wysoki poziom akceptacji tego stanu u uzytkownikow.

Wiec doszedlem do wniosku , ze cos jest nie tak : albo ci z problemami to "grzmiaca" mniejszosc i wszystko jest w granicach normy, albo wasze ulubione zabawki urosly do rangi fetyszu... A wtedy to juz nie moja sprawa.
    Stad ten post. I ( znowu poza wilk 325 ) sadze ze naruszylem sfere "religii" ...
    a problemy sa realne. Niektorym sie nie przydarzyly, aczkolwiek "odsetek" "usterkowego" sprzetu jest porownywalnie wiekszy niz w innych systemach. Tak wynika z forum.

Tak czy inaczej pa pa. Tu sie zgadzamy. A gdzie 2ch sie zgadza , jeden jest zbedny .

V

Domyślnie

Jakie pytania ? Nie zadales mi zadnego ... .
    Nie zadałem pytania? cytat: z mojego postu 1. Podaj mi link do tematu, ze d300s tylko "S" nie d300, pluje olejem i ile tam jest wpisów. Odpowiedzi brak.
    Mnostwo u ciebie = 2
    Gdzie ja napisałem mnóstwo? Ty czytasz parę wpisów na temat plucia olejem w dodatku d300, czy d3, a piszesz o d300s i d3s i to jest ok i cała prawda o Nikonie, Tak?
    Nie czytuje DFV. Nie mam dostepu.
    Cytuję, żeby nie było, że powielam:
    str. 16 w dziale - w skrócie:

Problemy Canona z obiektywami
    Użytkownicy lustrzanek EOS 40D, 50D, 60D i 7D mogą mieć problemy z użyciem niektórych obiektywów Canona z początku lat 90. ubiegłego stulecia. Chodzi o "szkła" EF 35-80mm f/4-5,6 (wersja I, II, III i USM). EF 35-105mm f/4-5,6 (wersja zwykła i USM) oraz EF 80-200mm f/4,5-5,6 (wersjaII i USM). Połączenie tych obiektywów i korpusów sprawia, że boczne pola autofokusu nie pracują w trybie krzyżowym, co powoduje spadek dokładności pomiaru ostrości przy ustawieniu punktów innych od centralnego. Firma Canon przeprasza użytkowników wyżej wymienionych aparatów za brak stosownej informacji w instrukcjach obsługi wymienionych lustrzanek EOS. www.canon.com

Canon do poprawki
    Canon wystosował notę serwisową, opisującą problem z zacinającym się pierścieniem zoomu w obiektywie EF-S 18-200mm f/3,5-5,6 IS. Przyczyną kłopotów są śruby montażowe, samoczynnie luzujące się w egzemplarzach o numerach seryjnych zaczynających się od 450xxx, a kończących się na 631xxx. Producent zobowiązał się do bezpłatnej naprawy takich obiektywów po ich dostarczeniu do autoryzowanego centrum serwisowego firmy Canon. www.canon.com

To są tylko problemy do których canon przyznał się oficjalnie, bo o innych jednostkowych poczytasz na forum c. Tak samo jak i tutaj. Tylko, że Ty parę opinii sprowadzasz do całej produkcji.
    Ostatnio edytowane przez Długi ; 23-04-2011 o 19:41

Domyślnie

Jakie argumenty ? JEDNA osoba bez problemow ? SKAD wzialem info o problemach z Nikonem? Z Super Expressu ?

...
    Już nie wytrzymałem: zresztą nie tylko ja.
    Po to jest to forum, żeby tu czytać o takich problemach - chyba logiczne stwierdzenie ?

Od 1955r parę różnych systemów przerzuciłem przez swoje ręce. Nikona kupiłem przez przypadek, choć właśnie jechałem kupić Canona EOS 80D (AE1 - Ach, niegdysiejszy mój obiekt westchnień !) - kupiłem Nikona D80. Ten system mi po prostu 'przypasował' - choć oczywiście inne też przymierzałem przy przechodzeniu na cyfrę.
    Zachwyciło mnie wszystko, choć nie powiem: sposób pomiaru ostrości oraz jego celność miały tu ogromne znaczenie.

No i co ? ... I nic !
    To, że Pentax 645D wygrał, to mam go zaraz kupować ? Nie ! Każdy system jest specyficzny dla siebie. A Nikon jest do moich rąk ! Wiele innych rozwiązań w nim zawartych też mi pasuje, choć znam inne, z innych systemów, czasami bardziej niezawodne. Liczy się całość.

Chcesz pytanie ? Proszę: Dlaczego najczęściej właściciele Nikonów zaklejają nazwę marki czarną taśmą ?

Jeszcze ostatnie pytanie: Co chciałeś osiągnąć swoim postem ?

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Nie wybieraj się kolego "przerażony"Nikonem do szpitala. Tam masę ludzi leży w złym stanie. Pomyslisz że też jesteś chory. Zajrzyj na forum Minolty (sony) tam wiekszość postów to zachwyty nad swoimi jedynie słusznymi aparatami

A sam Nikon a miałem ich kilka, nigdy mnie nie zawiódł.
    Ale to nie jest powód by wypisywać pochwały.
    D2H,D700, SB800, Jupiter 37A 135, PCS ARSAT H 35 F2,8, Nikkor AiS 28 F2,8, Nikkor 80-200 F2,8, Nikkor 24-70 F2,8, Nikkor 55 F1,2, Nikkor 105 2 DC, Sigma 50 F1,4.

Domyślnie

Tak sobie czytam i doszedlem do wniosku że "valo" usiłuje wpedzić calę nasze grono w kompleksy. Ja wszedłem w ten system z Olympusa. Chcialem mieć szybszy AF i kilka innych walorów których Olek E-510 nie posiadał. Miałem alternatywę kupić Zuiko 12-60 za 3,5k. Kupilem jednak D-90 z kitem 18-105 + Sigmę 18-50 szybkim AF za cenę niewiele większą. Tak więc mam dwa systemy. Z czego jestem zadowolony. A tak ustosunkowując sie do autora wątku napiszę tak. Czytam wiele for na temat fotografii. Na innych forach jest procentowo więcej amatorów, poziom zadowalającej jakości fotografii jest tam o wiele niższy. Tu co wynika z poziomu przeciętnej wiedzy userów tego forum poziom wymagań do sprzętu i osiąganych wyników jest o wiele większy. Tak więc tu pojawia się więcej utyskiwań na sprzet które na innych forach nie są monitorowane. Na koniec żebym nie został uznany za lizusa napiszę że bardzo nie podoba mi się to że funkcjonują tzw. TWA co wyraźnie widać. A zabawne są przypadki że dla obrony tzw. knotów uczynni dorabiają nawet ideologie.

Domyślnie

Drogi Valo..

Jest to mój czwarty system : C, O, P teraz N. Szkieł przewinęło mi się wiadro, puszek też trochę przez te ładnych parę lat.. Z całym szacunkiem mimo tych wszystkich wad jakie Nikon posiada oceniam jego sprzęt jako mimo wszystko najlepszy w swojej klasie i mówię tu i o d300s (mam), d700 (mam) i o 24-70 (mam) i o 50 1.4 G (też mam) i o sb-900 (również..). Mimo swoich wad gdy przechodziłem na Nikona, był i jest dalej wg mnie i moich potrzeb prywatnych i zarobkowych najlepszym sprzętem na rynku.. A! Nie doszukuj się na forach peanów pochwalnych bo ich nie znajdziesz, z prostego powodu, ktoś komu działa wszystko jak trzeba (np. mi, zero problemów z body, gumami itd..) nie znajdziesz tu, tylko w plenerze, fotografujących (dlatego np. tak rzadko osobiście udzielam się na forum, lubię poczytać czasem). Fora są głównie, lecz nie tylko do podzielenia się problemami z innymi i ich ewentualnym rozwiązaniem..

P.S. uprzedzam, że dla mnie nazwa nie ma kompletnie znaczenia.. aparat to tylko narzędzie i czy ty olo, penio, camuń czy nikoś to mi wisi, ma mi odpowiadać, nawet posiadając wady, bo żąden system ich nie ma.

Pozwól, że.. albo nie, bo i po co.. Kup sobie spadochron a nie aparat..

valo
    Gość

Domyślnie

"Gdzie ja napisałem mnóstwo? Ty czytasz parę wpisów na temat plucia olejem w dodatku d300, czy d3, a piszesz o d300s i d3s i to jest ok i cała prawda o Nikonie, Tak?"

1-a polowa : fakt , mea culpa : napisales "mnostwo sprzetu" przeczytalem "mnostwo ludzi".

Policzymy ludzi z wymienionymi przeze mnie problemami ( tylko z tymi ! zadne inne ) na TYM forum ????

@ canon : EF to EF - powinno byc wstecznie ok. Jak DLA MNIE : rzecz dotyczy obiektywow , ktorych nie moge kupic nowych. Poza zainteresowaniem. Zoomy x15 mnie nie interesuja. Aczkolwiek fakt niezaprzeczalnie nie powinien miec miejsca. MIMO, ZE DOTYCZY SZKIEL AMATORSKICH... nie "L" .

Co zrobil Canon ? : poinformowal, przeprosil, a z zoomem : zaprosil na naprawe. Choc wielu narzeka na serwis Canona i wysyla za granice ( DE? ).

Co by zrobil Nikon ?

Pomijasz : ( z uporem maniaka ) :

1. Gumy na 24-70 i 70-200
    2. delikatnosc 24-70
    3. Przegrzewajaca sie SB900

ZLe mnie zrozumieliscie :

Moja intencja nie jest i nie bylo "opluwanie" czegokolwiek i kogokolwiek. Czytajac forum doszedlem do wniosku, ze ilosc postow dotyczaca problemow technicznych ( a wynikajacych z wad konstrukcyjnych / fabrycznych ) jest PRZERAZAJACO duza, w porownaniu do innych forow innych systemow.
    Poziom akceptacji tego faktu jest rowniez dla mnie zadziwiajacy. JAk rowniez cierpliwosc do serwisu.

Zwlaszcza, ze Nikon w waszych wypowiedziach w innych czesciach forum jawi sie jako : solidny, bezawaryjny, dobrze wykonany, doskonaly na trudne warunki sprzet.

I jak to sprawdzic, skoro mam duza szanse ( i znowu : OPIERAJAC SIE NA WIEDZY Z FORUM ) , ze sprzet bedzie czestym gosciem serwisu ? notorycznie ( gumy ), lub odmowi wspolpracy ( SB900 ) . I jest szansa , ze serwis za naprawe wady fabrycznej jeszcze skasuje .... I odda po ilu tygodniach ?

To sa moje wnioski po lekturze forum. Nie mam i nie mialem Nikona. Nie ma w zwiazku z tym osobistych doswiadczen. Bazuje na wpisach user'ow.

Gdyby nie bylo nic na rzeczy, lub problem bylby marginalny powinno byc tak : byla taka seria z odklejajacymi sie gumami, Nikon przeprosil , zaprosil na bezplatna wymiane i po sprawie. To rozumiem. KAZDY sprzet jest awaryjny, kazdy MOZE zawierac usterke/wade ktora MUSI byc w ramach gwarancji i bezplatnie w dodatku NIEZWLOCZNIE przez autoryzowany serwis usunieta z PRZEPROSINAMI.

Jesli tak nie jest- to ja nie chce miec z ta firma nic do czynienia. Zwlaszcza jesli musialbym za to placic.

Nic nie kupilem. Jeszcze. Szukam.

Odnosnie kogos sugerujacego Olympusa : chcialbys miec taki serwis jak daje Olympus ? O ile wiem, to Wantuchowi aparat nie przeszkadza w robieniu zdjec ... I o ile wiem- a tego jestem pewien- jego zdjecia sa lepsze od twoich

Chcialem sie dowiedziec, czy te problemy sa rzeczywiste, czy to tylko "krzykacze". Dochodze ( szybko) do wniosku, ze jednak to jest problem. I to nie jeden. Kazdy ( poza wws ) unika jak ognia dyskusji na argumenty.

Mowienie " a w tej firmie to to i tamto " mnie ni eprzekonuje. Wiem co w tamtej firmie , czytam 4-5 forow naraz

Nikt nie zaprzeczyl ( poza "szczesliwymi" jednostkami ) , ze wyolbrzymilem skale problemu .... .
    Ostatnio edytowane przez valo ; 23-04-2011 o 20:12

Domyślnie

Mamiya NAKAZUJE po 3 latach serwis ( co 10.000 ekspozycji lub 3 lata ) . NIE slyszalem o przypadku AWARII wynikajacej z WADY PRODUKCYJNEJ. Z zuzycia : jak najbardziej. Nie serwisowane : jasne.

Z ciekawosci : ile lat ma ta Mamiya ? 10 ? 15 ? Moja 1a jest z 1986 r . Dziala. Najnowsza z 2010. Tak samo.

Tu nie chodzi o elektronike : chodzi o OLEJ na migawce, chodzi o gumy ....

to bylo ad vocem.

--------------------------------------------
    .
    Witam
    wygląda na to że nalezy przesiąść się na Mamiye i będzie po sprawie. Wszystko będzie działało jak potrzeba. Mam pytanie a z jaką matrycą masz tą z 2010 a tą z 1986
    Porównujesz nie te marki samochodów nie te grupy odbiorców. Ile szt M sprzedane jest w Polsce i ile jest w obiegu ? Rynek niszowy... ale warto przekonać nas. Próbuj dalej
    Pozdrawiam
    Czy warto mijać się z prawdą?
    Tak....... jeśli się ją wyprzedza.
    S.J.LEC

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów