Trochę się z Tobą nie zgodzęOczywiści elementy, które wymieniłeś są istotne. Ale sam na końcu wskazałeś na kontekst otoczenia. I tu jest pies pogrzebany. Pokazanie elementów architektonicznych w ich relacji do istniejącego układu przyrody, czy też struktury miasta lub innych obiektów, moim zdaniem jak najbardziej mieści się w tym dziale (jako szeroko rozumianej architektury). Czasami bowiem pokazanie owego kontekstu pozwala dopiero na ocenę pracy architektów i ich projektów. Zakładam oczywiści, że działali świadomie. Czym byłaby np. zabudowa Sieny, gdyby nie jej umiejscowienia na wzgórzach, z dominującą nad miastem katedrą ? Duomo, z tego co mi wiadomo, jest najwyższym budynkiem we Florencji i nie ma tu przypadku, jest to świadomy zabieg architektoniczny (urbanistyczny ?). Jak to pokazać na obrazie ? Oczywiście rodzi się tu problem oceny - architektura czy pejzaż. Ja stosowałabym regułę interpretacji na korzyść autora zdjęć. To on decyduje, na jakie elementy chciał położyć nacisk. Oczywiście z autorami można się nie zgadzać ... W tym sensie dla mnie zdjęcia 1 i 2 niewątpliwie mieszczą się w tym temacie
.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami