Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcin_G Zobacz posta
    Tego nie rozumiem. Przecież pierścień przysłon nie obraca się w żadnym gwincie - to jest taka tuleja dociśnięta pierścieniem bagnetu do korpusu obiektywu
    leży przede mną.
    Nikkor-S Auto 1:1.4 f=50mm czarno-aluminiowy.
    Nic mi nie wiadomo by były inne wersje.

Pierścień przysłon (z uszami) ma od dołu (naprzeciw opis przysłony 16) śrubkę. Po jej wyjęciu obraca się i to nie ma nic wspólnego z bagnetem, bagnet się trzyma ok.
    Gwint jest jesli to ma średnice ok 6cm, to skok z pól milimetra na obrót więc naprawdę drobny. te pól milimetra potrafi sprawić, że przechodzi ponad symulatorem przysłony. To sobie wyregulowałem.
    Najlepiej nie całkiem demontować (jak jam nie chwaląc się uczynił), bo coś przeskakuje i jest męka złożyć z powrotem.
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

Hm....śrubkę kojarzę - ona przenosi obrót pierścienia przysłon na mechanizm domykania segmentów przysłony. Ale że tam jest gwint, to mnie zaskoczyłeś. Muszę chyba popatrzeć do swojego....
    Nikoniarz-majsterkowicz

Rozmowny Awatar JackDaniels
    Miasto
    Wycieraczka między Europą a Azją.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JacekCz Zobacz posta
    Mój 50/1.4 S ma (chyba typowe dla tamtej epoki, szkła sferyczne itd) znaczne aberracje, o konwerterach nawet nie myślę.
    Reportaż z treścią w centrum kadru, jest ok, ale przy krajobrazie w narożnikach aż zielono-fioletowo się robi na krawędziach kontrastowych przedmiotów.
    Więc jednak czuć te 40 lat, choć optyka jest nie zniszczona.
    Zaplanowałem koniecznie przeskoczyć na współczesne 1.4.

Mój był już przerobiony na AI, więc nie o tym piszę, tylko o użyteczności. jest użyteczny, ale z ograniczeniami.
    EDIT: po zmianie body nie łapał tego dinksta od przysłony. Trzeba mi było wykręcić blokującą śrubkę, odkręcić zewnętrzny pierścien przysłony całkowitą ilość razy (gwint bardzo drobnozwojowy) itd. Po regulacji łapał na obu korpusach.
    Poprzednik chyba nie zrozumiał zasady regulacji, bo były tam ślady po kropli kleju.
    Pierścień daje się zdemontować, chyba do piłowania to zrobisz.

Nie no...zdejmę do piłowania, jak dojdzie do tego...
    Ja głównie robię B&W, więc nie straszne mi przebarwienia.
    Na początek chyba zostanę przy non-AI, i dokupię sobie Nikkormata EL/ELW , a jak dam radę to F 2 (wspaniale wygląda), a ja lubię taki dziwadła
    Wracając do tematu...taka strona, której autor znalazł te co ja podałem...i sam wyjaśnia jak zrobić modyfikację...
    http://www.mynikon.com.pl/technika/a...conversion.htm
    Lepiej chyba nie da sie tego wytłumaczyć. Choć ja obawiam się o moje umiejętności, co do ustalenia miejsca cięcia...

Zastanawia mnie czy jest możliwość przełożenia pierścienia przysłony z AI. Kupuję dajmy na to obiektyw "trupa", z dobrym pierścieniem przysłony AI, podobny stylistycznie...I zamieniam...Da się tak?

Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JackDaniels Zobacz posta
    Nie no...zdejmę do piłowania, jak dojdzie do tego...
    Ja głównie robię B&W, więc nie straszne mi przebarwienia.
    Na początek chyba zostanę przy non-AI, i dokupię sobie Nikkormata EL/ELW , a jak dam radę to F 2 (wspaniale wygląda), a ja lubię taki dziwadła
    Wracając do tematu...taka strona, której autor znalazł te co ja podałem...i sam wyjaśnia jak zrobić modyfikację...
    http://www.mynikon.com.pl/technika/a...conversion.htm
    Lepiej chyba nie da sie tego wytłumaczyć. Choć ja obawiam się o moje umiejętności, co do ustalenia miejsca cięcia...

Zastanawia mnie czy jest możliwość przełożenia pierścienia przysłony z AI. Kupuję dajmy na to obiektyw "trupa", z dobrym pierścieniem przysłony AI, podobny stylistycznie...I zamieniam...Da się tak?
    I mam wtedy piękny komplet AI, z pierścieniem non-AI

MIAŁO być edytuj!!!!!!!!!!!!!!

Domyślnie

Do twoich obiektywów - nie da się.
    W latach 77-83 Nikon na całym świecie oferował usługę konwersji obiektywów non-AI do AI, powstawiały tzw obiektywy mod-AI. Ale wówczas Nikon oferował specjalne pierścienie przysłon, dokładnie identyczne jak te stare, ale z odpowiednim wycięciem, skalą ADR i dziurawymi widełkami. Czyli jeśli kupisz trupa 50/1,4 AI lub AIS to ten pierścień nie będzie się dał zamontować w twoim obiektywie, bo ma inną szerokość, ale przede wszystkim nowsze obiektywy mają inne połączenie pierścienia przysłon z domykaczem.

Ale kombinujesz właściwie
    Nikoniarz-majsterkowicz

Miasto

Domyślnie

Ha...!!! Czyli ew. można kupić identyczne na cześci, żeby nie demolować tych dobrych.

PS. Nikon F2A, czy to będzie chodziło? Bo nie widzę "dinksa"...

Domyślnie

Ha...!!! Czyli ew. można kupić identyczne na cześci, żeby nie demolować tych dobrych.

Wiesz ccoooooo.. w pewnym momencie pojawia się pytanie, zacytuję, z kręgu motocyklowego, pytacz zastanawia się nad kupnem Junaka. "Szukasz motocykla do kochania, czy do jeżdżenia? Jak do jeżdżenia weź 'japonię' " ('japonię' tzn w miarę współczesną maszynę).
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

No przecież napisałem, że części zamienne z nowszych obiektywów nie pomogą Ci, podobnie jak Nikon F2A, który jest korpusem AI
    Nikoniarz-majsterkowicz

Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcin_G Zobacz posta
    No przecież napisałem, że części zamienne z nowszych obiektywów nie pomogą Ci, podobnie jak Nikon F2A, który jest korpusem AI
    Co do F2A, przyznaję, pomieszało mi się...Za dużo na raz, a wczesnymi modelami Nikona się nie interesowałem tyle...
    Co do pierwszej części wypowiedzi, to nie zrozumieliśmy się. Ja miałem na myśli to, że na chwile obecną nie będę ciachał obiektywów, dokupię body non-AI, i będę się rozglądał za obiektywami non-AI, identycznymi jak moje, tyle że złomami które pójdą na cześci, tudzież rozglądał sie za samymi pierścieniami przysłony, z tychże modeli. Pociąć zawsze będzie czas.
    Dzięki

Domyślnie

Aaaaaa, teraz ogarniam - szukasz sobie obiektywów mod-AI z właściwej epoki i zamianka.....Bardzo słusznie.
    Nikoniarz-majsterkowicz

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów