Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30
    Rozmowny Awatar JackDaniels
    Miasto
    Wycieraczka między Europą a Azją.

Domyślnie non-AI convert to AI

Witam!
    Zostałem szęśliwym/nieszczęśliwym posiadaczem tych oto obiektywów:

Nikon Nikkor S Auto 50mm 1:1.4 Non-AI

Nikon Nikkor P Auto 105mm f/2.5 Non-AI

Kupiłem do mojej eFeMki 2, ale klops, tak się podjarałem stanem że nie pomyślałem o Non-Ai. I tu mam pytanie, czy znacie jakiś pkt gdzie można to zrobić solidnie, czy mam to chetać pilnikiem, a jeśli tak to jak rozkminić miejsce cęcia. Z założenia chciałem te szkła kiedyś podczepić do lustra auto lub cyfry.
    Znalazłem taką stronę do przeróbek:
    http://www.paladix.cz/clanky/ai-modi...pro-nikon.html

i taką:
    http://www.aiconversions.com/compatibilitytable.htm
    Z tym że tutaj dochodzą koszta, +35$ robota od szkła (czyli dla mnie 75$) i przesyłka (i tu mam stracha, bo się boję poczty polskiej), pewnie całość ok 100$.

A może te szkła nie są warte takiego zachodu, i lepiej dokupić Nikkormata EL i będzie spokój. Choć 4 stówy z hakiem za obiektywy na półkę, to mi podnosi ciśnienie.

Pzdr.

Domyślnie

Dokup jakąś tanią puszkę obsługującą non-AI (na przykład FE), albo pilnik w łapkę i samemu zrobisz mod-AI.
    And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind.

Miasto

Domyślnie

Nikkormat FT i EL to wiem, ale FE?
    Pilnk spoko, jak nie da się inaczej, chociaż szkoda mi chlastać tych cacek, ale gdzie piłować?
    A jest możliwość przełożenia pierścienia przysłony z trochę nowszego obiektywu? Oczywiście o podobnej stylistyce.

Domyślnie

Nie rób im krzywdy! Takie piękne non-AI, z oryginalnymi dekielkami, osłonami, filtrami... Ja na Twoim miejscu sprowadziłbym do nich Nikona F Apollo i pozował na Thomasa z Powiększenia. O panie...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bielik Zobacz posta
    Nie rób im krzywdy! Takie piękne non-AI, z oryginalnymi dekielkami, osłonami, filtrami...
    Przyłączam się do apelu.
    - Stary człowiek czytał dziecku Odyseję i ono w ogóle przestało mrugać oczami. A ty co opowiesz?
    - Przechodząca kobieta, która w deszczu złożyła parasol i zupełnie przemokła...

Domyślnie

Jak nie chcesz sam piłować to napisz do kolegi @marcin_G.

D200, F4e, N24/2.8Ais, 35/2Ais, N50/1.2 Ais, N105/2.5 AI, N85/1.8, T17-50/2.8
    Olympus Xa, Yashica Mat 124G
    Ernemann 13x18 (1905-1912?)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shah Zobacz posta
    Jak nie chcesz sam piłować to napisz do kolegi @ marcin_G.
    Melduję się!
    Kolega Shah może potwierdzić, że można wykonać MALEŃKIE wycięcie, które sprawia, że obiektyw wygląda jak seryjny. W przypadku szkła 1.4 zaczep dźwigi AI może w całości schować się pod widełkami, więc wycięcie nie będzie praktycznie zupełnie widoczne. W przypadku 105tki będzie, ale jest to naprawdę dyskretne.
    To w tym czeskim linku to rzeczywiście zbrodnia! Shah, może wrzuć tu zdjęcie swojego "GN" i pokaż jak elegancko można to zrobić...
    Ostatnio edytowane przez marcin_G ; 12-04-2011 o 17:11
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcin_G Zobacz posta
    To w tym czeskim linku to rzeczywiście zbrodnia! Shah, może wrzuć tu zdjęcie swojego "GN" i pokaż jak elegancko można to zrobić...
    Zaraz coś skrobnę. Ale póki co zapewniam, że wygląda to bardzo dyskretnie i nie rzuca się w oczy więc szczerze polecam.

Miasto

Domyślnie

Nikon F? Na Apollo to w ogóle już nie mam floty, i 1/1000sek to za mało trochę. Ale F2...z 1/2000sek daje do myślenia, tyle że cena też...
    Osobiście też mam opory przed cieciem, ale wysypałem się z kapusty na szkła...jak głupi...FM2 leży...I kolejne body kupowac? A co myślicie o Nikkormacie EL? cenowo daje radę, żeby szkła nie leżały...
    I ponawiam pytanie, czy warto bawić się z tymi szkłami żeby chodziły, kiedyś tam, na cyfrowej lustrzance?

PS. Dzięki za odp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JackDaniels Zobacz posta
    FM2 leży...
    I u mnie leżał bo do niego kupiłem "naleśnika", ale jak szkło wróciło od Marcina nie odpinam go. Zgrany duet.
    Nacięcie jest czysto kosmetyczne. Uwierz mi, warto. Miałem 50/1.4, mam 105/2.5 lubię te szkła.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów