Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 59

Wątek: Pytanie laika

Domyślnie

Offtopując myślę że bardziej realne jest nosić 3 aparaty niż w kołnierzu ciemniowym wycinać i wklejać klatkę kolorowego filmu w rolkę czarno białą
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Nadal podtrzymuje to o baletnicy.
    Stwarzasz sobie sam przeszkody, a tak naprawdę to nie chce Ci się spróbować i tyle.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Nie no masz rację - nie wypieram się - jednak żeby spróbować to konieczne było by poczynienie pewnych inwestycji a chwilowo mam pewne bardziej priorytetowe wydatki (włącznie z foto) ale może dzięki Wam się w końcu zmobilizuję i wyjdę np jutro na jakiś analogowy wypad bo mi kilka rolek małego obrazka wiekuje w lodówce
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    Offtopując myślę że bardziej realne jest nosić 3 aparaty niż w kołnierzu ciemniowym wycinać i wklejać klatkę kolorowego filmu w rolkę czarno białą
    to kupuj filmy 12 klatkowe, są też do małego.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomgl Zobacz posta
    Witam,
    1. chyba potrzebuję kliszy - pytanie co polecacie do fotografii czarno-białej, dla kompletnie początkującego.
    2. Pomiar światła - tutaj mam poważny problem - jak można rozwiązać problem braku światłomierza? Może D300s ustawiony w podobnych warunkach?? Przecież kiedyś ludzie robili zdjęcia i nie nosili ze sobą zewnętrznego światłomierza - więc jakoś się da.
    3. Utrwalenie zdjęć - jak można łatwo i sprawnie utrwalić fotki? Kupować kuwetę i chemię, czy oddać do labu. Jakie są koszty?
    4. Odbitki / skanowanie - co polecacie, jak praktykujecie?
    ad. 1 tutaj
    na początek bez szaleństwa cenowego,
    ad. 2 tutaj
    nawet najprostszy a już da ogląd w kwestii światła. Nawet ten z dawnego Kraju Rad.
    ad. 3. tutaj
    fajna zabawa a satysfakcja z własnego wołania jeszcze większa.
    Tutaj i tutaj chemia.
    Przerywacz to woda z octem, ostatnie płukanie - woda z płynem do mycia naczyń, sznurek i klamerki do bielizny znajdziesz w domu
    Skan w Poznaniu od 6 zł od filmu.
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miron19j Zobacz posta
    to kupuj filmy 12 klatkowe, są też do małego.
    Gdzie?
    Ostatnio zapytałem w jednym sklepie sieciowym jak z możliwością zamówienia HP5+ w wersji 24 klatki (Ilford konfekcjonuje po 24 i 36 klatek), właściciel odpisał mi wprost, że to się nie opłaca, bo największy koszt w filmie stanowi kasetka i szpula.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Gdzie?
    Ostatnio zapytałem w jednym sklepie sieciowym jak z możliwością zamówienia HP5+ w wersji 24 klatki (Ilford konfekcjonuje po 24 i 36 klatek), właściciel odpisał mi wprost, że to się nie opłaca, bo największy koszt w filmie stanowi kasetka i szpula.
    racja, 12 już nie sprzedają. Ale w czarno-białych mają jeszcze 24 klatkowe. Sam kupowałem

można też na Adama słodowego
    kupujesz 24 klatki, z labu bierzesz użyte kasetki. W domu końcówkę filmu zaczepiasz do pustej kasetki. W ciemnej łazience nocą wyciągasz z kasetki film, tniesz na pół i zwijasz dwa 12 klatkowe do dwóch kasetek. Proste
    Ostatnio edytowane przez miron19j ; 11-04-2011 o 22:45

Domyślnie

kasetki można kupić i załadować takie długości jakie nam pasują.Ja używałem do 8 razy i rys nie było

(nie dla baletnic)

z tym klejeniem żartowałem, aczkolwiek w kinematografii duuuuużżżo kleili
    Ostatnio edytowane przez klisza36 ; 11-04-2011 o 22:49

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miron19j Zobacz posta
    racja, 12 już nie sprzedają. Ale w czarno-białych mają jeszcze 24 klatkowe. Sam kupowałem
    Mają w takiej cenie, że za złocisza więcej kupuje w swoim stacjonarnym sklepie wersje 36 klatek.

można też na Adama słodowego
    kupujesz 24 klatki, z labu bierzesz użyte kasetki. W domu końcówkę filmu zaczepiasz do pustej kasetki. W ciemnej łazience nocą wyciągasz z kasetki film, tniesz na pół i zwijasz dwa 12 klatkowe do dwóch kasetek. Proste
    To już wole kupić szpule 30 metrów i się bawić po ciemku w łazience.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Mają w takiej cenie, że za złocisza więcej kupuje w swoim stacjonarnym sklepie wersje 36 klatek.
    tylko, że dla mnie 36 klatek to o 20 za dużo. A zmarnować serce boli.

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów