Close

Strona 20 z 338 PierwszyPierwszy ... 1018192021223070120 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 3379

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    No tak system, przeglądarka, word, inne aplikacje na pewno będą śmigały expresowo, ale jak zasoby LR-a pozostawisz na starej generacji dysku magnetycznym o wolnym transferze to jednak może to nie być to co oczekiwałeś.
    Trafne spostrzeżenie. Wielu ludzi chce "po taniości" przesiąść się na SSD, ale dane trzymać na HDD. Przetestowałem takie rozwiązanie i daje co prawda wzrost komfortu pracy, ale tym bardziej odczuwa się pauzę w dostępie do danych. A dodatkowo HDD może się czasem usypiać, co jeszcze wydłuża oczekiwanie na dane. Zaryzykuję stwierdzenie że o ile zamiana systemowego na SSD daje kopniaka komputerowi to SSD na system i dane daje conajmniej takiego samego. Z tego właśnie powodu, oraz tego że mniejsze są tańsze, zastosowałem SSD 2x120GB w RAID0. I taki układ mieści system, aplikacje i większość potrzebnych na codzień danych a na dodatek jest sporo szybszy niż jeden SSD. Reszta i archiwa na HDD/NAS.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez costi Zobacz posta
    Seba - źle rozumujesz. SSD ma skończoną ilość cykli zapisu. Gdy owa się wyczerpie, komórki stają się read-only, żadne dane z dysku nie znikają.
    No i deklarowany czas pracy w godzinach jest znacznie dłuższy niż przy HDD, a na trwałość HDD nikt nie narzeka. Problem trwałości SSD jest grubo przesadzony.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bialogardzianin Zobacz posta
    Może być tak jak piszesz robinie102, więc biorąc pod uwagę wypowiedź powyższą wdhiz (dot. rozmiaru dysku SDD) mogę wyjść na kupnie 60/80 jak Zabłocki na mydle. Zatem, trzeba najpierw kupić F3 (F4 boję się, że trudno będzie opanować 2TB), z czasem drugi taki sam, a dopiero potem, pewnego, słonecznego dnia SSD 120 i więcej GB.
    No tak ALE ALE jeśli pracujesz na XP to partycja systemowa 60GB plus LR plus coś tam jeszcze to z okładem wystarczy.
    U mnie system XP plus niezbędne programy zajmuje 15 GB przy czym zauważ że, że LR utworzył sobie folder w moich obrazach o wielkości 7 GB !!!, a ja trzymam na HD Samsung F3 1TB cyrka 50-60 tys plików raw. Zajmują tak ze 40% z tego 1 TB.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Trafne spostrzeżenie. Wielu ludzi chce "po taniości" przesiąść się na SSD, ale dane trzymać na HDD. Przetestowałem takie rozwiązanie i daje co prawda wzrost komfortu pracy, ale tym bardziej odczuwa się pauzę w dostępie do danych.
    Pitu pitu. KLIK!
    I'm one of those bad things that happen to good people

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    No tak ALE ALE jeśli pracujesz na XP to partycja systemowa 60GB plus LR plus coś tam jeszcze to z okładem wystarczy.
    U mnie system XP plus niezbędne programy zajmuje 15 GB przy czym zauważ że, że LR utworzył sobie folder w moich obrazach o wielkości 7 GB !!!, a ja trzymam na HD Samsung F3 1TB cyrka 50-60 tys plików raw. Zajmują tak ze 40% z tego 1 TB.
    Myślałem, że F3 są 500 GB ( http://allegro.pl/samsung-spinpoint-...550676647.html ) a Ty masz 1 TB??? No dobra, załóżmy, że WinXP 32-bitowy SP3, pakiet domowy Office (dodawany do neostrady), LR i kilka programików umilających życie zajmą tyle, co piszesz, plus te biblioteki w "Moich obrazach", to przy SSD 60 GB zostałoby jeszcze na przyrosty danych 45 GB, więc niby wystarczająco, ale jak wyżej wspomniałeś (i co potwierdził Tom1), technologia SSD+HD dla fotografa ma sens, jeśli HD jest współczesny. Można więc niby "na wyrost" kupić teraz SSD lub nowy HD i potem dokupić drugi dysk, co by układ Lightroom - biblioteki - nefy - wyeksportowane jpgi funkcjonował na tyle szybko, żeby człowiek nie żałował zakupu SSD.
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez de Fresz Zobacz posta
    Pitu pitu. KLIK!
    I co Ty na to robinie102?
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez de Fresz Zobacz posta
    Pitu pitu.
    Jakie pitu pitu, skoro wszystkie testy zrobine na HDD? Swoją drogą, zawuważył Pan żeby ktokolwiek kto MA SSD chciał wracać na HDD? I że wszystkie opinie, "nie warto" pochodzą od ludzi który NIE MAJĄ SSD.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Z tego właśnie powodu, oraz tego że mniejsze są tańsze, zastosowałem SSD 2x120GB w RAID0. I taki układ mieści system, aplikacje i większość potrzebnych na codzień danych a na dodatek jest sporo szybszy niż jeden SSD. Reszta i archiwa na HDD/NAS.
    Nie no, hipokryzja do potegi n-tej. Jak inni pisza, ze RAID0 z dwoch dyskow HHD da taka sama (podobna/wieksza) predkosc, to piszesz wywowy nt. awaryjnosci. Jak przychodzi do rozmowy o szybkosci SSD to mowisz, ze masz w raidze. Wez sie w koncu zastanow.
    RAID0 z HDD to podobna szybkosc + duzo wieksza pojemnosc = feeeee
    RAID0 ale z dyskow SSD (czyli szybkosc, ale ulamek pojemnosci) = super
    Az sie czytac nie chce...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez docxxx Zobacz posta
    Nie no, hipokryzja do potegi n-tej. Jak inni pisza, ze RAID0 z dwoch dyskow HHD da taka sama (podobna/wieksza) predkosc, to piszesz wywowy nt. awaryjnosci. Jak przychodzi do rozmowy o szybkosci SSD to mowisz, ze masz w raidze. Wez sie w koncu zastanow.
    RAID0 z HDD to podobna szybkosc + duzo wieksza pojemnosc = feeeee
    RAID0 ale z dyskow SSD (czyli szybkosc, ale ulamek pojemnosci) = super
    Az sie czytac nie chce...
    Jaki tam ułamek pojemności ;p Zawsze można kupić:
    http://www.komputronik.pl/product/11...120k_IOPs.html
    ew. na Serial ATA trochę mniejszy
    http://www.komputronik.pl/product/12..._525_MB-s.html

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez docxxx Zobacz posta
    Nie no, hipokryzja do potegi n-tej. (...) Wez sie w koncu zastanow.
    Ja mam się zastanowić? Proszę uważnie czytać co się pisze i wyciągać wnioski. HDD jest awaryjne i to bardzo, stąd RAID0 jest proszeniem się o problemy. Taki sam RAID z SSD działa o niebo bardziej niezawodnie, a w zasadzie całkowicie niezawodnie, i można go spokojnie polecić. A szybkosć HDD vs SSD, nawet jeśli HDD są najszybsze możliwe (Raptory) w RAID0, ledwo zaczynają zbliżać się do pojedynczego SSD.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 08-04-2011 o 11:57

Strona 20 z 338 PierwszyPierwszy ... 1018192021223070120 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów